KERMIS-TOVERBAL-GEUR
LEKKERNIJ VERPAKT IN SPEELGOED
Hoe oud is de ‘girly girl’? http://www.urbandictionary.com houdt het op een tiener. De omschrijving van deze site brengt meer duidelijkheid: ‘Een vrouw of een jonge dame/tiener die ervoor kiest om zich op de traditionele vrouwelijke manier te gedragen. Het betekent niet dat ze skanky of trashy is, want dat is gewoon smakeloos. Meisjesachtig zijn betekent niet dat je alleen van roze houdt, blauw of groen kan ook; het maakt niet uit. Meisjesachtig zijn is je vrouwelijkheid op een zeer optimistische, verfijnde manier omarmen’.
Candy Love lijkt voor haar gemaakt. Net zoals de Toy Boys van Moschino, de Bonbon van Viktor & Rolf, alle in een appel gestoken geuren van Nina Ricci, alle Scandals van Jean Paul Gaultier: een soort van Barbiespeelgoed uit de kinderkamer maar dan über-gestyled vormgegeven dat – als je er heel diep over nadenkt – in a way de overgang van kind naar adolescent symboliseert.
Onder ons gezegd en gezwegen: ik dacht dat de ‘girly girl’ na al die jaren een beetje genoeg begint te krijgen van dit soort ‘childish concepten. Dat dit marketingmodel nu eerder op zoek is naar geuren die juist haar transitie van adolescent naar jonge vrouw meer benadrukt. Men neme de geurcollectie van MiuMiu, men neme de EaudeMoiselle-variaties van Givenchy of een zijstraat richting niche: de geuren van Les Parfums de Rosine.
Het is maar een gedachte. Anyway: de presentatie past perfect bij de inhoud: zoetigheid alom. Escada zegt: ‘Candy Love trekt elke snoepliefhebber binnen in een wereld vol geluk, zoete verrassingen en positiviteit’. Feitelijk is het de toegang tot ‘Candyland/Candyheaven: het meeslepende universum van de geur, een kleurrijke binnenspeeltuin gemaakt van de zoetste snoepjes. Bij elke beweging die je maakt zorgt de geur voor kleine momentjes van uitbundige betovering’.
Nog fijner is als je samen van de geur geniet aldus Escada: ‘Een zintuiglijke utopie die elke meidengroep uitnodigt samen van geweldige momenten te genieten en alle kansen te grijpen die het ze biedt; een plek waar verliefdheid sweet is en echte vriendschappen nog sweeter zijn’. Je ziet de Instagram-accounts van de influencers/promoters van Candy Love voor je.
En nu de geur. Hoe zal die ruiken? Zoet. ‘Nee, je meent het!’ Yep, yes indeed. De opening is met een beetje fantasie als een kermistoverbal. Bij elke lik lijk je een andere soort rood fruit te ruiken – ik lik voornamelijk framboos en rode bes. De twee neuzen Amandine Clecrc-Marie en Nicolas Bonneville noemen het candy apple. Ook goed. Grappig is wel dat bij heel diep ruiken je een zweem van appel waarneemt.
Al door likkende kom je tot de bloemenlaag. Dat moet dus de roos zijn. Sterker, de centifoliaroos aldus Escasa. Zal wel. Ik noem het iets bloemig-zoets. Moeilijk om hier ‘echte rozen’ uit te halen, gezien je behoorlijk snel bij het binnenste van de toverbalgeur terecht: vanille-slagroom. Maar die is minder vol en vettig dan ik dacht, had verwacht. Wil je een snoepgeur in overdrive ervaren, check dan eens de geuren van Les Parfums de Rosine – bij sommige springt het glazuur spontaan van je tanden als het ware, so to speak.