‘PAAR-DRUKKEN-OP-KNOPPEN’-PARFUM
NOVA? ROOD FRUIT WAS TOCH UIT?
Jaar van lancering: 2020
Neus: Quentin Bisch, Louise Turner, Sonia Constant
Was men bij Clarins tot de conclusie gekomen, dat Angel ‘nu wel’ vanuit elke denkbare droomsetting en buitenaardse invalshoek was belicht, en het Mugler Parfums daardoor aan L’Oréal heeft verkocht begin dit jaar? Bij het ruiken van Angel Nova wordt deze gedachte bewaarheidt als het ware. Wat een saaie, makkelijke doordraaideurgeur is het geworden.
De door (een stagiaire?) aangeleverde slogan is waarschijnlijk door de creative director over het hoofd gezien: ‘Makes your dream reality and reality a dream’. Ik slaap al. Angel Nova bevindt zich bij L’Oréal wel in goed gezelschap: even cliché en dertien in een dozijn als Libre (2018) van Yves Saint Laurent en Lancôme’s Idôle (2019).

‘Boeien!’ of boeiend: waar Angel zich ooit manifesteerde als het eerste gourmandparfum (inmiddels een aparte categorie); in de nieuwste variatie proef je het nevernooitniet, of je moet benzoïne tot een typische gourmandsmaakmaker rekenen.
WAT ANGEL NOVA IK EIGENLIJK?
Uit een wolk van citrus vliegt framboos (in overdosis) samen met lychee bijna uit de bocht. Conform het tijdsgewricht moet je nu ook verantwoord oogsten en verwerken. Mugler doet mee: de damascena-roos wordt twee keer geëxtraheerd door middel van upcycling en biotechnologie. Speciaal ontwikkeld voor Mugler natuurlijk. De roos wordt daardoor ‘supernatural’ aldus L’Oréal.

Ruikt die daardoor anders, wordt het milieu/de natuur hierdoor minder benadeeld? Nee en nee. Ze ziet er door deze transformatie wel anders uit volgens ‘Mugler’ – zie de foto links (van de officiële Muglersite). Vergeet niet dat de meeste geuren uit de ketenparfumerie voor meer dan 80 procent synthetisch zijn. Wat je ruikt is een idee van roos beplakt met rood fruit. Dus bloemige überzoetigheid, überzoetige bloemigheid.
Een zeer populair concept waar geen echte neus zich meer over hoeft te buigen. Koud kunstje voor artificial intelligence; kwestie van op een paar knoppen drukken. Maar nee hoor, drie neuzen hebben zich gebogen over de compositie. Het is ook niet makkelijk om een geur ‘niet helemaal hetzelfde, niet helemaal anders’ te laten ruiken dan de concurrent op het schap. Erg grappig: volgens een comment op http://www.fragrantica.com is Angel Nova gemaakt door ‘the guy that waxes the floors of the L’Oréal offices
De basis is behoorlijk clean en schoongewassen – in dit geval akigala-hout. Ofwel synthetische patchoeli ontdaan van zijn typische kamfer- en ‘oude-meuk-is-leuk’-noot gecombineerd met een vleugje sensualiteit; echt een ietsiepietsie benzoïne.
Het is duidelijk: L’Oréal ontdoet Mugler van zijn eigengereidheid en stopt Angel Nova in dezelfde mainstream-mal als Libre en Idôle (beide 2019), waardoor het nog moeilijker wordt voor de consument om de bijzonderheid van Mugler (her)bevestigd te zien.
L’Oréal wil de grootste parfumproducent ter wereld worden. Met het verkrijgen van de licentierechten van Prada onlangs (van Puig) gaat dat vast lukken. Moet het wel de juiste marketingmensen op de juiste merken zetten én ze niet te veel onderling ideeën laten uitwisselen of ter inspiratie dezelfde trendboeken laten inkopen. Tip: toekomstvoorspeller/trendtovenares Lidewij Edelkoort bevindt zich al een paar jaar in een ander consumenten-universum, maar of het de juiste is om van een parfumdroom een parfumrealiteit te maken?
