EEN LETTERLIJK PUUR NATUUR ORIËNTAALSE VERLEIDING
‘RUWE ZIJDE’
Jaar van lancering: 2011
Laatst aangepast: 17/10/19
Neus (en oprichter): Jessica September Buchanan
Na het platgeslagen parfumgepruttel van de laatste twee posts, tijd voor een geur die hopelijk iets meer met me zal doen. Dus grijp ik in mijn geurproefjesgrabbelton (categorie niche) en vis er Narcotic Flowers uit. Toeval, of wil een hogere macht (Moeder Natuur zelve?) me erop wijzen dat er ook nog bloemengeuren worden gemaakt die écht werken. En noem een geur Narcotic Flowers die, na ruiken, zijn naam niet waar lijkt te maken, than you are in real trouble.
Krijg nou wat. Ik maar denken dat 1000 Flowers een Amerikaans indi perfume house was, zit het nota bene in de hoofdstad van het Frans-klassieke parfum: Grasse. Ik zat er niet helemaal naast: de ‘neus-oprichter’ is Canadees van oorsprong en werkt en woont er al jaren.
Haar filosofie: sinds 2010 ‘authentieke luxe verkennen door geurervaringen met een evenwichtig en artistiek perspectief, met behulp van de beste kwaliteit grondstoffen (getest op zuiverheid en versheid) zorgvuldig gekozen zonder beperkingen van kosten, met gevoeligheid voor en respect voor de natuurlijke wereld’. Nou, dan zit je nu helemaal goed. En zijn adjectieven als authentiek overbodig; de vermelding dat ze alleen maar met de beste kwaliteit werken, eveneens.
Er zijn niet veel merken die durven te stellen dat ze niet op de kosten letten wat grondstoffen betreft (de meeste merken passen dit voornamelijk toe op de presentatie; in negen van de tien gevallen zonde van het geld). Maar wat zegt dat: niet op de kosten letten? Wat zijn de afwegingen?
Ook onderdeel van de filosofie: ‘Alle geuren worden in eigen huis samengesteld, in kleine hoeveelheden geproduceerd en in ons Grasse-atelier gebotteld. Alle geuren worden gemengd in een basis van 100 procent gecertificeerde organische Franse graanalcohol’.
WAT NARCOTIC FLOWERS IK EIGENLIJK?
Inspiratie: ‘Nachtgeurende bloemen die bloeien achter de ommuurde tuinen in de oude stad van Grasse’. Ik ben er vaak geweest, maar volgens mij groeien en bloeien de voor parfums geteelde bloemen juist in de velden rondom Grasse. Of vergis ik me nu?
Dat neemt niet weg dat we met een bijzondere geur vandoen hebben. Waarom? Door de ongebruikelijke combinatie van ingrediënten – ‘het kan dus nog wel’ – met gevolg dat de über-klassieke mix van jasmijn, oranjebloesem en roos hun sensuele boeket op een donkere, duistere manier versterkt zien. Dat komt op de eerste plaats door de toevoeging van tuberoos: maakt de bloemencombi nog zwoeler. Ook origineel: osmanthus, die geeft aan het bloemenfestijn een zwoel-fruitige ondertoon (denk abrikoos vermengd met rozijn).
Maar het opvallendste is het gebruik van alsem (absint) die als het ware de opmaat is voor de basis: donker, wrang en kruidig waardoor de amberbasis (patchoeli, cederhout, vanille) anders uitpakt dan gewoonlijk. En de bloemen worden hierin meegezogen. Dat wordt nog eens versterkt door opoponax, cistus labdanum en ambrette: ook donker, aards, kruidig-groenig, bijna ruw maar toch met een lichtzoete ondertoon die sierlijk aandoet, maar dan anders.
Niet zoals we dat kennen van klassieke oriëntaalse geuren – denk Shalimar, denk Youth Dew, denk Opium. Narcotic Flowers is namelijk minder glad en voluptueus. Ofwel, in plaats van zijde ervaar je ruwe zijde. Narcotic Flowers schuurt als het ware aan tegen het cliché van oosterse verleiding. En dat komt natuurlijk ook doordat de geur is opgebouwd uit louter natuurlijke ingrediënten. Dan zijn de mogelijkheden weliswaar beperkt, maar brengen je wel dichterbij een puur natuur-ervaring en wat de natuur ‘uit zichzelf’ tot stand kan brengen, zonder toevoegingen.