‘SOMMIGE CUIRS ZIJN AVONDVULLENDE PROGRAMMA’S’
‘WAS HET NU EEN WEENS KLEER- OF LEERMAKER?’
‘HIER WORD IK HEEL GELUKKIG VAN’
Een glaasje wijn is fijn. En één geur opgebouwd rondom leer vraagt om meer. Het blijft een van de wonderlijkste ingrediënten die maar niet de aandacht krijgt die het verdient naar mijn gevoel. Als je ze nauwelijks kunt kopen in de ketenparfumerie, dan is het niet vreemd dat het in het nichecircuit ook niet hoog op de agenda staat in vergelijk met oudh bijvoorbeeld.
Terwijl als je mensen die geur meer als cadeau-artikel zien (de gemiddelde consument), en niet als olfactorisch genoegen, aan een leergeur laat ruiken, dan vallen die meestal niet van hun stoel of hoge dan wel doorsneehakken. Maken geen kotsbewegingen. Dus er is nog een hele groep te winnen met leer- en suèdegeuren – zal ze leren! Zwevend tussen chic en ordi blijft een leergeur een van de spannendste ervaringen en hij wordt zo mooi één met de huid.
Besproken:
Onbekende chypre op leerbasis
Cuir de Russie Chanel (1924)
Knize Ten Knize (1924)
1902 Extrème Bois (2005)
Cuir Fétiche L’Artisan Parfumeur (2011)
Rien Etat Libre d Orange (2006)
Cuir X La Parfumerie Moderne (2013)
Leder 6 J. F. Schwartzlose (1921/2015)
Cuir de l’Aigle Russe Oriza L. Legrand (1892/2015)
Cuir Andalou Rania.J (2016)
Lover’s Tale Francisca Bianchi (2018)
En nog een paar worden aangestipt: Serge Lutens, Parfum d’Empire en Carner.
En de betekenis van Cuir de l’Aigle Russe die ik eerst niet kon lezen en later niet begrepen, ik heb het opgezocht. Leer van de Russische Adelaar. Snap’m niet. U? Ik bedoel een adelaar heeft geen leren kleed. De adelaar, of beter gezegd, dubbelkoppige adelaar was het symbool van de tsaren, maar dan nog niet… Of was het gewoon marketingtechnisch slim om de Russische adel te pleasen?