VETIVER ALS SCHAKEL TUSSEN LUCHT EN AARDE
Jaar van lancering: 2018
Laatst aangepast: 25/11/18
Neus: Christine Nagel
Vind ik dan best wel raar. Op zoek naar wat meer achtergrondinformatie over deze vetiver-flanker, besluit ik naar www.hermes.com te gaan. En wat zie ik: Terre d’Hermes Eau Intense Vetiver Eau de parfum. Moet toch eigenlijk zijn: Terre d’Hermès Eau Intense Vétiver Eau de parfum. En een beetje dubbel op vind ik Eau Intense en Eau de parfum. Op de flacon staat alleen Eau Intense. Dat moet dan gelijk zijn aan een eau de parfum? Voor mij is een eau intense eerder een eau de toilette neigend naar eau de parfum.
En tout cas: de site meldt slechts dat ‘on the horizon, another Terre. Vetiver, inherent to Terre since its origins, is the culmination of this new composition. The initial woody and mineral balance of Terre becomes woody and vegetal’. In het inlijstwaardige persbericht (zie video), wordt een van de ‘pensées’ van Blaise Pascal (1623-1662) aangehaald. Pensées, is een postuum uitgegeven boek van deze Franse katholieke filosoof, theoloog, wis- en natuurkundige (hij was onder meer de uitvinder van de mechanische rekenmachine). De strekking van deze gedachten: God is verholen is voor de blik van de sterveling. Het ontdekken van zijn bestaan via de ratio zal daarom tot niets leiden. Alleen met het hart zouden we de zin van het leven kunnen aanvoelen.
Dat Hermès deze ‘wise guy’ citeert, staat – hoewel hoogdravend – natuurlijk chic. Het zegt in ieder geval dat het Franse luxemerk wat storytelling en Instagram-hippigheid betreft niet meegaat met wat de concurrent showcast – die haakt voornamelijk in op lifestyle, fashion en beleving gecombineerd met bling-bling en ‘show-your-label’-addiction. Hierdoor kun je je de vraag stellen: heeft Hermès eigenlijk wel een concurrent?
Toch citeer ik even het hele citaat – met dank aan Google Translate: ‘Laat de mens in haar volle en verheven majesteit de hele natuur aanschouwen, laat hem zijn blik van de nederige voorwerpen om hem heen wenden; laat hem het verblindende licht zien als een eeuwige lamp om het universum te verlichten, hem de aarde laten zien als een vlekje vergeleken met de enorme baan beschreven door deze ster, en laat hem zelf verbazen over het vinden van deze enorme baan om niet meer te zijn dan het kleinste punt in vergelijking met dat beschreven door de sterren die draaien in het uitspansel. Maar als onze ogen daar stoppen, laat onze verbeelding verder gaan; het zal moe worden om dingen te concipiëren voordat de natuur moe wordt om ze te produceren’.
Hoe je dit moet koppelen aan Terre d’Hermès Eau Intense Vétiver, daar kun je natuurlijk een boom over opzetten. Kort door de bocht: blijf je verwonderen over de kracht van de natuur. Gezien vanuit klein dan wel groot perspectief, het is de natuur die je nodig hebt om verder te denken. En dan natuurlijk natuur en aarde: wat dat is wat Terre d’Hermès (2006) en Terre d’Hermès Eau Intense Vétiver prediken, dat moet je voelen bij het dragen ervan.
WAT TERRE D’HERMÈS EAU INTENSE VÉTIVER IK EIGENLIJK?
Dat is nu leuk in deze. Er bestaat de ‘Wet van Pascal’: de druk die op een vloeistof wordt uitgeoefend, plant zich in alle richtingen met dezelfde grootte voort. Vervang vloeistof door vetiver. Want dat is het effect van deze gedroogde wortel in Terre d’Hermès Eau Intense Vétiver. Want de vetiver gaat alle kanten op in deze geur. Bij de eerste spray: een en al vetiver zoals het hoort. Ofwel, droog-fris hout met een aardse en tegelijkertijd zonnige toets. Die verdwijnt vervolgens even achter een citrusmelange om vervolgens de kenmerkende noten van het door Iso E Super (synthetisch ambergris) aangestuurde Terre d’Hermès te ervaren om daarna in golven weer terug te komen.
Knap van Chistine Nagel, die Jean Claude Ellena (maker van Terre d’Hermès) heeft opgevolgd als ‘in house perfumer’ van Hermès, dat zij die typische vegetale, groene noot in diverse Hermèsgeuren (Un Jardin sur le Nil uit 2005 , Un Jardin sur le Toit uit 2011) ook laat resoneren in deze versie. Vegetaal is voor mij een soort ‘onbestemd’ groen – groen water, groene lucht, groen gebladerte. Ook Ellena’s typische pikante, gepeperde noot die etherisch aandoet, ruik je subtiel. Maar het allermooiste blijft de hele tijd door de compositie slingeren: vetiver. Aangenaam groen, aangenaam fris, aangenaam hout, aangenaam zonnig.
Het is so natural, zo logisch dat Hermès deze flanker op de markt zet. Vetiver is nog steeds een van de populairste mannengeuren/manneningrediënten. Logisch dat elk merk ‘dat ertoe doet’ wel een pure vetiver of een vetiver in disguise in zijn assortiment heeft. De eerste die me te binnenschieten: Guerlain, Carven, Givenchy, Tom Ford, Frédéric Malle, Le Galion, Lallique, Etro, Serge Lutens, Giorgio Armani, Roja, Creed, Annick Goutal, Roger & Gallet, Mona di Orio, État Libre Orange, Von Eussendorff. In a way kun je stellen dat vetiver de oudh avant la lettre is.
Niet vergeten: Hermès heeft al een vetiver in de collectie. Vétiver Tonka (2004) uit de Heemessence-serie, een meer zwoele/gourmandachtige kijk – op de wortel.