AMOUAGE VOOR BEGINNERS
LA VIE EST BELLE OP NICHENIVEAU
Jaar van lancering: 2016
Laatst aangepast: 02/03/17
Neus: onbekend
Concept & realisatie: Christopher Chong
Altijd ‘grappig’ hoe de geur van een bepaalde bloem in je gedachten zit en die dan vervolgens in een nieuw parfum te ruiken. Neem bijvoorbeeld de sering. Ik ruik denkbeeldig een zoetige, heldere bloem met een beetje impertinent karakter door de af en toe frisse toetsen die de neusvleugels prikkelen. Het is eigenlijk een struik/boom die qua boodschap een beetje bungelt tussen voorjaar (fris) en zomer (warm). Opvallend: de geringe hoeveelheid solifleurs waarin de Syringa vulgaris haar bovenal charmante boodschap mag verspreiden.
‘Kom maar op!’, dacht ik toen ik vernam van Lilac Love. Is de eerste geur van een nieuwe Amouage-serie: The Secret Garden Collection. Niet bijster origineel – zoveel parfumhuizen die geuren in een – vaak geheime – tuincollectie onderbrengen. Het eerste huis dat bij me opkomt: Acqua di Parma.
Amouage ziet zijn serie als een vorm van escapisme: ‘Een collectie van complexe, vrouwelijk geuren waar gevoelens, gedachten en ervaringen vrij worden verkend zonder de complicaties van het dagelijks leven. We zijn zo druk met ‘modern zijn’ dat we soms de simpele en traditionele dingen in het leven vergeten – en onszelf.’ Aldus, Christopher Chong.
Tja, ook cliché, maar hij heeft wel een punt. Alleen heb ik het idee dat we er ‘tegenwoordigs’ alles aan doen om eenvoud en traditie weer te vieren, in ere te herstellen. Er zelfs zijn glossy’s die zich hierin hebben gespecialiseerd. Ik kan het weten, ik ben onlangs verhuisd naar het platteland in Drenthe: de huisgemaakte confitures en in tuinen gehouden kippen en geiten vliegen je om de oren – gezelli!
WAT LILAC LOVE IK EIGENLIJK?
‘Grappig’, ik ruik geen sering zoals die ik voor me zie. Weet dat je de geur niet uit de trossen kunt extraheren. Het is een combinatie van een aantal bloemen(moleculen) die samen het kenmerkende boeket moet oproepen.
Elegant in Lilac Love: geen citrusfrisse introductie, maar een subtiele uitbarsting van verschillende bloemen. De hoofdrolspelers in den beginne: roos, jasmijn en gardenia gecombineerd met heel veel heliotroop. Het effect: een ‘impressionistisch bloemenportret’ uiterst kundig fijngestampt tot een zeer fragiel poeder. Heel leuk: de indolen van de jasmijn worden benadrukt, waardoor een licht animaal spoor in gang wordt gezet. Maar sering dat niet. Althans voor mij.
In de ‘overloop’ ervaar je hoe trendy Lilac Love eigenlijk is: gourmandnoten nestelen zich aan het parfumpoeder, zij het bescheiden maar toch duidelijk te onderscheiden de cacao en tonkaboon. Die zijn bedekt met een laagje iris – wat de poederige stemming alleen maar opvoert. In de afronding wordt dit voortgezet met sandelhout (ruik je goed), vanille en een cleane vorm van patchoeli. Die vormen samen een muskachtige finale terwijl de poederige bloemennoten blijven resoneren.
Raar maar waar, ik moet op de een of andere manier denken aan Lancôme’s La vie est belle (2012). Komt natuurlijk door de iris-cacaocombinatie. En dat is ook mijn ‘maar’. Ik vind Lilac Love iets te makkelijk voor een Amouage. Ik mis een gelaagdheid, een eigenzinnigheid, een niche-gevoel die ik gewend ben van het merk en dus de prijs rechtvaardigt. Ook een snufje wierook natuurlijk – het fetish-ingrediënt van het Arabische parfumhuis.
Lilac Love is een straight forward-geur volgens mij gericht om een nieuw publiek aan te boren. Maar ik kan me helemaal indenken dat bij ‘Amouage voor beginners’ de geur helemaal in de smaak zal vallen.