EEN OUD GEBRUIK OPNIEUW GEÏNTERPRETEERD
Lang, lang geleden – we’re talking 17th century – werden leren handschoenen, ‘jassen’ (bestonden toen nog niet als kledingstuk qua naam) en tassen ingewreven of besprenkeld met welriekende oliën om de looigeur (denk stinkbom) ervan te maskeren. Dit gebruik wordt nu weer opgepikt door Bast. Alleen iets anders dan Geurengoeroe had gehoopt
Zweetvoeten… je moet ervan houden. Meer mensen dan je vermoedt by the way. Ik dacht altijd dat het een kwestie was van te weinig ventilatie in je schoeisel – en dat betekent vaak schoeisel van povere kwaliteit in combinatie met te dikke sokken waarin/waarop je te lang hebt rondgelopen. Koop je kwaliteit dan heb je daar nauwelijks last van – goede schoenen ademen namelijk. En dat op steeds ingenieuzere wijze. Er zijn zelfs merken die zich erop laten voorstaan – zoals Geox. En voor de betere sportmerken – Nike, Adidas, Puma – is het inmiddels ook vanzelfsprekend.
Hebben je voeten de neiging snel vervelende luchtjes te ontwikkelen, mij is geleerd om die na het wassen lichtjes te drogen en daarna te besprenkelen met good old talkpoeder. Ik doe het nog steeds altijd braaf. Werkt direct verkoelend, werkt anti-bacterieel en gaat schimmel tegen waardoor huidirritaties niet of minder tot ontwikkeling kunnen komen. Ooit ook gemeengoed bij de grote parfummerken, nu slechts standaard geleverd door de klassieke huizen – Chanel, Guerlain. Met aan de andere kant van het spectrum Yardley en Maja. Toch wat aantrekkelijker dan de klassieke Geurvreters…
Zweethanden… moet je ook van houden, maar kun je volgens mij niet echt als hinderlijk ervaren en het is zo gepiept. Kwestie van handen wassen. Maar wat wel kan gebeuren – tis gewoon verschrikkelijk! – is dat je handschoenen hetzelfde zweeteffect kunnen veroorzaken als schoenen. En heb je geen zin om die te wassen of naar de stomerij te brengen, dan is er Glove Deo van Bast. Wat doet het? U raadde waarschijnlijk al wat het persbericht beweert: ‘Absorbeert en verwijdert onaangename geuren. Werkt in handschoenen, schoenen en sportgerei’. De laatste twee opties vind ik jammer, want een deo alléén voor je handschoenen is eigenlijk best wel chic.
Hangt er natuurlijk wel vanaf wélke handschoenen. Ik dacht niet aan die tegen de kou, maar wel aan ‘gants’ die vrouwen ooit droegen als accessoire bij bezoek aan theater en opera. Zoals op het portret hiernaast van Mademoiselle Caroline Rivière geschilderd door Jean Auguste Dominique Ingres in 1806 (te bewonderen in het Louvre). Is een beetje uit de mode geraakt, maar gaat – mark my words – weer een ‘must wear’ worden; must be a must wear! Ze zijn meestal- ach gossie – gemaakt van het dunste hertenleer. Denk Bambi.
Glove Deo ruikt een beetje onbestemd. Een mix van iets bloemigs, talk en musk-achtige noten. Had wel wat uitgesprokener gemogen. Waarom niet oranjebloesem genomen? Dan had Bast direct de link gelegd met de oorsprong van leerbewerking in Grasse (waaronder handschoenen) die was daar gevestigd vóór dit gebied rondom dit (toen nog) dorpje de hoofdstad van de parfumindustrie werd.
Sterker, juist om het leer te ontdoen van zijn stank werd het ingewreven met welriekende oliën. Onder andere met neroli (gedestilleerd uit oranjebloesem). Neroli was het koosnaampje van Anna Maria de la Trémouïlle (exacte data niet te vinden), vrouw van Flavio Orsini (idem), hertog van Bracciano en vorst van Nerola (in de buurt van Rome). Deze prinses vertoefde in de 17de eeuw veel aan het hof van een ver familielid van haar, Lodewijk XIII van Frankrijk. Zij introduceerde er in 1670, zo wil het verhaal, oranjebloesemwater dat haar werd opgestuurd uit Calabrië. Zij besprenkelde zichzelf, haar kleren en handschoenen met deze verkwikkende cologne-noot die op aangename wijze de looigeur van het leer maskeerde. Na verloop van tijd ging ‘iedereen’ deze geur neroli (van Nerola dus) noemen. Vandaar.
En nu uitkijken naar de eerste actrice die op de rode loper op weg naar een te ontvangen prijs verraadt dat alleen haar handschoenen ruiken naar een speciaal voor haar ontworpen geur. Voor je het weet presenteren Dior, Guerlain, Chanel en al die anderen een nieuwe variatie op hun favoriete geuren: J’adore mes Gants!