LIFE IS A JOURNEY, PERFUME CAN BE AS WELL
ZIJDEBLOEMEN: CHIC NIET-OPDRINGERINGE RIJKDOM
Jaar van herlancering: 2014
Laatst aangepast: 24/04/16
Neus: Alberto Morillas, Pierre Negrin
Concept & realisatie: Christopher Chong
Het leven is een reis hoor je mensen wel eens, eigenlijk heel vaak heel veel mensen, zeggen. Bekijk de interviews van Oprah Winfrey met de famous & celebs: het was me toch een reis om te komen waar ik nu ben, maar elke afgelegde kilometer – for bad, for good – was de moeite waard. Het heeft me gebracht waar ik nu ben.
Kun je niets tegen inbrengen, behalve: gaap-gaap-cliché van het zuiverste water. Ik hoop alleen dat de voor iedereen verschillende afstand tussen wieg en graf zo aangenaam mogelijk verloopt. In deze verwarrende tijden kom je er nog meer achter dat voor zovelen op drift geslagenen het verblijf op de aarde van wel erg korte duur is, een tranendal blijkt. Dan wordt geur eigenlijk is decadents, iets oppervlakkigs waarvan ik me dan af en toe afvraag of het de verdieping die ik er aan wil geven wel de moeite waard is. Maar dan krijg ik weer een geur onder mijn neus, waarvan ik denk: ‘zeker weten!’ Menselijke ellende en menselijk genot gaan sinds het ontstaan van ‘ons’ hand in hand. Is een feit waarmee je moet leren leven, en dat doe ik dus zij het af en toe ‘contre coeur’.
Journey van Amouge (2014) is zo’n geur. Amouage is erg zuinig is de omschrijving op de homesite: de ingrediënten ‘illustreren een betoverende reis’. Prettig, blijft er tenminste ruimte over voor je eigen fantasie, om de geur als een ‘eigen’ reis te ervaren. Een beetje www-end kom ik het volgende statement tegen. Naar de letter vertaald: ‘Geïnspireerd door de art deco van Shanghai en de Chinese film noir (weer wat geleerd: wist niet dat die bestond) van de jaren twintig (van de vorige eeuw) is Journey een verfijnde geur voor elegante vrouwen (ik wacht met smart op de eerste geur die niet-elegante vrouwen als doelgroep heeft – denk: de dit bewust uitdragende Sylvia Witteman) die weten dat een zachte aanraking met zijde meer verleiding heeft dan schaamteloze vrijmoedigheid’.
WAT JOURNEY IK EIGENLIJK?
Wat mij triggert: het idee van zijde. Want hoe meer me ik in de geur verdiep, hoe goed dit beeld blijkt te kloppen. En het is nodig om de naam van de geur bij de beoordeling met je ‘mee te nemen’.
Want: Journey blijkt bij eerste kennismaking wellicht eenvoudig en makkelijk: een met korting geboekte short stay in een zonnig oord. Maar hoe vaker je ruikt, des te meer je een rijk geschakeerd zijdekantwerk van bloemen ervaart die prachtig in elkaar opgaan: een verblijf in een vijfsterrenhotel aan een ‘droomkust’.
Zoals gezegd: de compositie lijkt bedrieglijk eenvoudig bij eerste kennismaking. Toch is het idee van zijde direct bespeurbaar: komt door de volle combinatie van rijpe zoetsappige abrikoos en de met naar abrikoos, rozijn en rum ruikende osmanthus (foto) in de opening die heel lichtjes zijn besprenkeld met nootmuskaat en nog meer kardemon. Deze kruidigheid viel me pas op na diverse reuksessies – een soort zachte specerijregen.
Dat zijdespoor wordt in het hart voorgezet: hier een frisse jasmijn die wordt ingekapseld door honingzachte mimosa en honing. En – heel apart – een ‘strakke’ noot van uitgedroogd cederhout. Laatste werd me duidelijk na diverse reuksessies. Het geeft de bloemen een houtachtige ondersteuning waardoor die niet ‘zo maar’ in het wilde weg rond gaan vliegen – houdt ze vast aan de aarde.
De afronding is ‘stevig’ maar subtiel: een melange van tabak en cypriol – droog, papyrus-achtig – mooi in evenwicht gebracht door de zoete noten van vanille en musk. Deze twee worden prachtig verwarmd – pas voor mij geopenbaard naar diverse reuksessies – door saffraan. Aangenaam: de platte cliché-zoetheid die zoveel geuren kenmerkt in de basis op basis van vanille en musk wordt hierdoor vermeden waardoor Journey niet te romig-gourmand wordt. En als je heel goed blijft door ruiken, kun je je verbazen over de toevoeging van lapsang souchong (geeft een donkere ‘transparantie’) en een lichte leer-nuance (die ook weer zo elegant samengaat met de saffraan). Kortom: klasse.
We eindigen met een cliché: Yourney maakt zijn waar, what’s in a name. En maakt het genieten van een goede geur zo aangenaam: er wordt zoveel aangeboden dat je ‘al reizende’ ontdekt.