PRETTIG-À-PORTER
Jaar van lancering: 2016
Laatst aangepast: 02/03/06
Neus: Francis Kurkdjian
Model: Tori Garnn
Concept & realisatie: Elie Saab
Bij een coutureroos kan ik alleen maar denken aan liefdevol handwerk: een roos die dus wordt uitverkoren om glans te geven aan een parfum wordt met de hand verzorgd, gevoed en van water voorzien, met de hand geplukt, met de hand gedestilleerd tot een parfum dat met de hand wordt gegoten in een mondgeblazen flacon.
Voor Elie Saab spreekt als couturier de roos tot de verbeelding vanwege haar rijke kleurpalet: ‘Lippen, wangen, bloemblaadjes… van een knalroze tot een zachte blush, van rozerood tot fuchsia – het overgrote deel van het roze palet kom je zowel bij vrouwen als bloemen tegen. Om de dubbele betekenis van de roos tot uiting te brengen is de geur van bloeiende rozen in Rose Couture verwerkt: de kleur van rozenblaadjes is op gedurfde wijze naar de kleur van de geur vertaald’.
Gedurfd? Niet echt. Zeker als je de geur alleen al zet naast de rozengeur die Francis Kurkdjian voor zijn eigen huis creëerde À la Rose (2015) en die kun je ook niet echt gedurfd en couture noemen – eerder mainstream niche. Fijnzinnig prettig-à-porter maar geen creatie waar je bij eerste kennismaking ‘even voor moet gaan zitten’. Zoals zijn Rose Barbare (2005) die hij maakte voor Guerlain.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Logish gezien de statuur van Elie Saab als parfumhuis, dat is geen niche maar ‘massniche’. Het resultaat van de eau de toilette is er naar: aangenaam, elegant, sprankelend, transparant en easy going. Het fetish-ingrediënt van Elie Saab en uitgangspunt van al zijn geuren – oranjebloesem in al haar facetten – ruik je even in de opening waarna je direct de roos ruikt.
Eerst in de vorm van pioenroos – zacht en zoet – om daarna ruim baan te geven aan een ‘rozennectar’. Waarvan de fris- en helderheid wordt ondersteund door jasmijn. Houdt lang aan voor de basis zich meldt van vanille en karamel (verantwoordelijk voor een licht gourmand-accent) en een mix van ‘weelderig’ hout: patchoeli en cederhout. In plaats van weelderig kun je beter spreken van zacht en licht hout gezien de bloemenfactor present blijft.
Het beoogde effect: zie Tori Garnn gehuld in een speciaal voor Rose Couture gemaakte creatie ‘van luchtige, ragfijne zijde met een waanzinnige sleep die iedereen zal bekoren’. Of verbazen… als je ze passeert op het trottoir.
Jammer ondertussen. Elie Saab heeft inmiddels ook een nichelijn sinds 2013: La Collection des Essences waarvan de eerste een ode is op de roos is: No 1 Rose. Maar die wordt niet verkocht in de Benelux. Een vergelijking dringt zich vanzelfsprekend op. En ik ben ook benieuwd hoe hij de gardenia – No 2 Gardenia – interpreteert en – ‘for oud time sake’: No 4 Oud. Online bestellen dan maar?