TIME WARP: GEURENGOEROE WAANT ZICH DYNASTY’S DEX DEXTER
STEVIGE KAAKLIJN-GEUR GETEKEND MET OUD
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 27/01/16
Neus: Marc Buxton
Modellen: onbekend
Photo- en videografie: idem
Er bestaat een wereld waar wij – lees: de gemiddelde burgerman – geen weet van heeft. Af en toe glipt in zijn bestaan iets binnen: tijdens een mallotige gossip-rubriek op tv – denk: zijne roddel- en achterklap hoogheid Albert Verlinde. Of zie je bij toeval op Facebook dat een Arabische wereldburger uit zijn – op maat gemaakte – sloffen schiet omdat zo’n parkeerwachterloser een bon op zijn – how very dare you! – Lamborghini heeft geplakt. Soms denkt hij dat een ronkende advertentie – denk: Flying Emirates – een tip van de sluier licht.
Denk nou niet dat bij aankomst in bijvoorbeeld Abu Dhabi je direct kunt inhaken met de nieuwe generatie rich (en daardoor meestal alleen) famous. Want die wonen in goudgehekte gated area’s, gaan op vakantie in met edelstenen geplamuurde gated area’s, gaan shoppen in met jade bestrate gated area’s. Sommigen ontmoeten elkaar jaarlijks just for fun in Davos om zich tijdelijk heel serieus zich te buigen over waar het met de wereld in hemelsnaam naar toe moet.
Er zijn nog steeds merken (oude en nieuwe) die vinden dat de niet aflatende (veronderstelde afgunst bevorderende) opulentie van deze beschermde – verboden voor onbevoegden – werelden – het perfecte verleidingswapen is voor de gemiddelde burgerman van het nieuwe millennium. En daar schaar ik de liefhebber van nicheparfums ook onder. House of Sillage lijkt voor deze man gemaakt. Als je de verhalen mag geloven, is de snelle weg naar roem van dit Californische huis un succès fou. Werd in 2011 opgericht door Nicole Mather. En Amerikaans is het qua uitstraling zeker in vergelijk met de meer ‘chique’ continentale smaakopvattingen: een match van ‘haute jouaillerie’ met cupcake kitchen-kitsch.
De naam ligt er ook wel dik bovenop. Sillage is een vakbegrip in parfumkringen en deze – uit de zeevaart afkomstige term (kielzog) – betekent: het spoor dat een parfum achterlaat. Wordt meestal toegepast op onbetwistbare kwaliteitsparfums en gegeven door insiders. Maar om deze ‘norm’ direct op jezelf toe te passen en in je naam te ‘verwerken’? Ik weet het niet… maar misschien is het wel nodig ‘tegenswoordig’ bij een nieuwe generatie consumenten die – vaak – door gebrek aan kennis en ervaring àlles uitgelegd moet worden: veronderstelde bekende vanzelfsprekendheden (kennis) worden als verkooptool gebruikt om de geringste twijfel weg te nemen: sillage staat voor heel duur, dus is het ook goed. Punt uit.
Na elf parfums voor haar – ga er binnenkort een paar bespreken – is nu de man aan de beurt. Voor welke: ‘who evokes envy and admiration, who cares a lot about all aspects of his life and situations that build it. Zie de aspirant- en aspiratiemodellen in de clip. Dat zijn volgens mij de inmiddels volwassen kinderen van Alexis Colby en Dex Dexter – en al die anderen die ze heeft gehad – uit de jaren tachtig en negentig soap Dynasty. Tenminste: ik krijg bij alles een heel sterk back to the eighties-gevoel. De ‘handige’ flacon met ‘klick-effect. De naam doet hierbij een flinke duit in de zak: Diginified. Ook wel weer dubbelzinnig, althans dat heb ik. En dat komt mede door de huidige media-aandacht voor trans(genders): vier perfecte mannen maken via sms een afspraak: ‘are you ready’. Op de afgesproken plek komt een Enorme Vrouw aangelopen – afgaande op haar rugpartij. En daarmee eindigt het. Zal me niet verbazen als ze na afloop een voormalig rugbyspeler blijkt te zijn die…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Een verdomd krachtige oud-geur. Na drie dagen rook ik nog de basis op de plek van de wollen trui waarop ik Diginified had gespoten. Marx Buxton is lekker aan het ‘bijklussen’, en het moet voor hem een uitdaging zijn geweest want er wordt gezegd dat hij meer een aanhanger is van de ‘get the oud of of here’-parfumbeschouwing. Maar toch: goed gedaan. Flauw om te zeggen, maar doe het toch: mag ook wel voor de prijs 75 ml voor $ 285,00. Eau de parfum welteverstaan.
Het oud klotst tegen de plinten op, maar wat een ‘geluk’ dat die zijn gemaakt van ‘gerookt’ vetiver (die in eerste instantie lijkt te walmen, in brand staat). Hierdoor ontstaat een mooie balans tussen het etherische, donkerzwoele oud en de strakke droogte van hout – vetiver. Deze intense houtnoot, wordt voorafgegaan door een flinke saffraan-injectie waarvan de licht sensuele noten worden getrakteerd op een kruidige poederregen van kruidnagel – met een lichtzoet accent. Ondanks deze less is more-inhoud, werken de ingrediënten ‘complex’ met elkaar samen.
De geur wordt geleidelijk aan zachter zonder te vervallen in een ‘dikke’ smeuïge ambergris-muskbasis, iets wat vaak met echte, stoere mannengeuren in het ‘geld speelt geen rol’-circuit wordt geassocieerd. Want zoals al gezegd: er blijft een mooie, sterke houtnoot – robuust – hangen die droogt blijft. Alsof een sterke woestijnwind af en toe voorbijkomt om het hout te verwarmen, maar dat niet van de hitte laat smelten.
Toegift: een van de allerduurste parfums ooit gemaakt, in ieder geval voor de man: Pour Homme (2015) van House of Sillage. Zie de clip. Vraag: ik zou graag met de koper in contact willen komen.