‘EN DE PRIJS IS NET ZO FIJN’
EEN RECENSIE ‘ISM’ BEAUTYLAB
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 04/10/15
Neus: onbekend
‘Flaconontwerper’: onbekend
Het persbericht meldt: ‘Uit onderzoek blijkt dat vrouwen graag variëren in geuren, aangepast aan hun mood, kledingstijl of gelegenheid’. Ik zou deze onderzoekers hierover wel eens willen ondervragen. Welk onderzoek? Open vragen? Multiple choice? Door wie of hoe gesteld? Wanneer gedaan? Met hoeveel vrouwen? Leeftijdsgroep? Sociale status? Blinde test? Wel of geen cadeautje aan het einde van het vast gezellige telefonische gesprek, ‘maar-slechts-vijf-minuten-van-uw-tijd-nemende’-internetvragenronde of samenzijn met andere ondervraagden? En ga zo maar door.
Want: de uitkomst is so nineties (en zo discutabel). Toen bedacht een (mij anoniem bekend gebleven) persoon de term ‘geurengarderobe’ waarmee de consument bovenstaande werd aangepraat – hoofdsponsor volgens mij: de parfumindustrie die toen drukdoende was het klassieke koopgedrag ‘één-parfum-voor-je-hele-leven’ open te breken. Heeft gewerkt en werkt nog steeds. Afgelopen zondag had Geurengoeroe in de hoedanigheid van www.lebienaime.com een ‘meet the creators’-bijeenkomst bij http://www.perfumelounge.nl en hoorde het een vrouw heel serieus zeggen.
Geurengoeroe gelooft er niet in. Als hij uitgaat en een geur opdoet, dan denkt hij meestal alleen maar aan de geur waarin hij zin heeft, niet aan zijn stemming, kledingstijl of gelegenheid. Hij is ook nog nooit iemand tegengekomen waarvan hij vond dat de door haar/hem gedragen geur niet bij haar/zijn stemming, outfit of de gelegenheid past. Spreek uit op ‘Penoza-Amsterdams’: ‘Zeg, Luther, waarom draag je nu op de mooiste dag van haar leven, Rien Incense Intense van Etat Libre Orange – tis geen begrafenis… die volgt snel genoeg, heb geduld’.
Het persbericht vervolgt met: ‘Met de nieuwe luxe én scherp geprijsde eau de toilettes biedt Etos extra variatie voor elk moment. De Etosparfumcollectie kent vier heerlijke en levendige geuren, variërend van zwoel tot bloemig en fris. En de prijs is net zo fijn. Lekker ruiken en jezelf verwennen hoeft immers helemaal niet duur te zijn!’
Wat laatste betreft: geuren zijn nooit duur geweest. Tegenover de ‘dure’ huidige standaard – N°5 van Chanel 50ml edp € 92,00 – staat meer dan genoeg véél goedkoper parfumpret. Van de floppers van luxemerken tot de fakers (niet Diors J’adore maar I love it for zeseuronogwat) met daartussen nogal allerlei vage merken met dito geuren. De ‘echte’ concurrent van de Etosgeurencollectie is de Hema: ook vier geuren, prijs alleen iets hoger. 50 ml € 15.00 geloof ik – zie ze tussen de overdaad aan geurkaarsen en -stokjes niet meer op de site. Inhoud veelal hetzelfde: onschuldig parfumpret.
Het persbericht gaar door met: ‘Stuk voor stuk geuren die verleiden en je omhullen in een zweem van luxe’. Over verleiden heb ik het maar niet. Zweem, dus vleugje… ach ja, zal wel, maar klopt niet: de meeste westerlingen zien geur niet meer als luxe, zo gewoon is het inmiddels: de al jaren werkeloze/zwerver bij mijn lokale AH op de hoek draagt ook een geur. Het beste bewijs: de Etosgeurencollectie.
Het persbericht eindigt: ‘En, dankzij de zachte prijs zijn ze een prachtig cadeau voor jezelf of voor iemand anders’. Afgezien dat iemand een geur cadeau doen, tricky is, hangt het er vanaf in welke sociale laag de koopster zich bevindt. Als een broer van mij forever love, of sapphire sky, of evening kiss, of dreamy morning of alle vier aan zijn vrouw zou geven, dan geloof ik dat ze zou bedanken met ‘See you in court, sucker!’
Met de presentatie is ‘niets mis mee’ en bevestigt weer eens dat de productie van flacons echt drie keer niks kost: als ik goed zou gaan zoeken, dan kom ik in de luxesector zeker namen tegen die de Etos-standaardflacon gebruiken. Ander doppie, coatinkje, strikkie erom en klaar is niche! Namen ook leuk. Had Lancôme (forever love), een juweliersmerk (sapphire sky), Guerlain-travelretail (evening kiss) of Marc Jacobs (dreamy morning) ook kunnen bedenken. En dat geldt ook voor de vier composities: die is in deze categorie vaak goedkoper dan de flacon.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Nog een onderzoek in de vorm van een testpanel: ‘Bij de ontwikkeling van de Etosgeurencollectie is intensief samengewerkt met een gerenommeerd parfumhuis. Uit 22 mooie, verfijnde geuren zijn mede dankzij een testpanel van 100 vrouwen uiteindelijk vier geselecteerd’. Mijn reactie: zie begin verhaal. Verfijnd: dus niet, want dat kan niet voor dat geld. Verwondering: zou de collectie minder, of misschien wel beter, zijn geworden als níet op intensief niveau was samengewerkt met een niet bij nader genoemd, maar wel gerenommeerd parfumhuis?
Ben ik arrogant? Ik vind de Etosgeurencollectie typisch iets voor girly beautybloggers – lijkt wel of tegenwoordig voor deze ‘nieuwe doelgroep’ speciaal dit soort ‘betaalbare luxe’ wordt ontwikkeld, zoveel zijn er inmiddels. Help: voor je het weet zijn ze ‘influencers’. Die vinden het allemaal even leuk, bijzonder, zijn vereerd, soms zelfs dankbaar dat ze over een product kunnen, mogen schrijven. Wat meestal volgt is een opeenstapeling van clichés en onkunde (test: als ingrediënten in het Engels – lotus flower – of Frans – muguet – worden geschreven dat weet ik genoeg, zij te weinig).
Ik kan van de geuren alleen maar zeggen: op papier klinkt het goed, in het echt ‘wel aardig’. Vind je ze lekker: fijn. Niet lekker: ook goed. Ik weet alleen zeker dat wanneer de formules zouden zijn geleverd door een echt gerenommeerd parfumproducent (Robertet bijvoorbeeld) dit kwartet bij www.skins.nl op de plank had gestaan.
Dat beautybloggers enorm kunnen uitweiden over de Etos-collectie blijkt wel uit het relaas met een echt ongelooflijk verrassende uitkomst van Serena Verbon van www.beautylab.nl (‘maandelijks 760,000 unieke bezoekers’, of zijn dit haar collegaatjes?). Lees: http://www.beautylab.nl/etos-lanceert-een-eigen-parfumlijn-en-ze-zijn-verrassend-lekker/ en volg haar algemene beautyblogleestip op – ‘neem er een kopje thee bij en enjoy!’ Als je niet oppast begin jezelf een blog, schrijf je je in voor een cursus veganistische cupcakes of smoothies, begin je een internetwinkeltje met superfoods of stamp je een yogaketen uit de grond.