A NEW LOOK ON CLASSIC PERFUMERY
MINGLE! MINGLE! SPARKLE! SPARKLE!
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 10/04/2015
Neus: Erik Zwaga
Concept & realisatie: Erik Zwaga
Skins presenteert A Week in Fragrance. Zeven speciaal voor de meest exclusieve parfumerie van Nederland gecreëerde limited editions van le bienaimé. Die stuk voor stuk opvallen. Van zwoel tot gedecideerd, van lieflijk tot intiem. Geuren die je blind moet ervaren en die des te meer verrassen als je de bereidingswijze en samenstelling komt te weten.
Le bienaimé is onderdeel van http://www.emjz.com, ’s werelds kleinste luxegroep. Alle EMJZ-merken – meubels, sieraden, glasobjecten, accessoires, mode – zijn bedacht en ontwikkeld door Erik Zwaga, en wel uit 99 procent ge-upcycled materiaal. Dit geldt ook voor le bienaimé, het eerste upcycle parfumhuis (anno mmv). De geuren zijn co-creaties, samengesteld uit klassieke en populaire geuren. Trouw aan dit principe zijn de verpakkingen voor A Week in Fragrance voor Skins handgemaakt uit klassieke lp-hoezen. Le bienaimé is de koosnaam voor Lodewijk XV, maar ook de echte naam van de neus die in 1912 voor Houbigant Quelques Fleurs creëerde, een van de beroemdste en mooiste parfums ooit.
Erik Zwaga is bekend als journalist. Als Geurengoeroe houdt hij sinds 2009 een blog bij over parfums en de parfumwereld, waar hij al 25 jaar deel van uitmaakt. Hij werkt aan een boek dat de geschiedenis van de moderne parfumindustrie herschrijft. Erik Zwaga kent bijna iedereen die ertoe doet, en ontmoette alle bekende neuzen. Velen van hen deelden graag hun kennis met hem omdat ze geïntrigeerd waren door zijn visie en zijn uitgangspunt voor le bienaimé, ook omdat Geurengoeroe zelf over een goede neus bleek te beschikken.
Le bienaimé levert gepast en witty commentaar op de dolgedraaide parfumwereld, maar is ook een hommage aan de klassieke parfumhuizen. Verder drijft hem nieuwsgierigheid: waarom werken sommige ingrediënten nog niet in overdrive samen in een compositie, zeg iris galbanum en leer. Of hij vraagt zich af: ‘hoe zouden verbrande viooltjes ruiken? Banketbakkerszoet of naar rokerig asfalt?’ Erik Zwaga zoekt het uit. Zie www.lebienaime.com, http://www.skins.nl. Limited editions moet je bij le bienaimé zéér letterlijk opvatten: de geuren zijn eenmalig en worden niet opnieuw geproduceerd. Ze worden vervangen door een nieuwe serie die weer even limited is.
Monday Désirdecuir
Een verlangen naar meer leer. Erik Zwaga vroeg zich af wat je krijgt als je leergeuren – symbool voor krachtige chic – uit het prestigesegment samenvoegt? Ja, meer leer. Beetje saai. Daarom voegde hij geuren toe die het leer een licht vileine toets – Oud Cuir d’Arabie – geven.
Barry Lindon Maria Candida Gentile
Cuir d’Ange Hermessence
Cuirs Carner
Homme Parfum Dior
Man in Black Bvlgari
Oud Cuir d’Arabie Montale
Pea d’Espagne Santa Maria Novella
Tuesday Eaudeaurable
Het wonder van fruitige chypres. Ligt dat nu in de combinatie van fruit in de opening en bloemen in het hart? Ja. Alleen moet je veel samenvoegen om een parfum te krijgen dat sprankelt van levenslust en tegelijkertijd een subtiel sensueel spoor trekt. Erik Zwaga voegde onderstaande geuren samen die overlopen van levensvreugde. Een bloemenfontein. Om het meer diepte te geven, voegde hij een vintage Yves Saint Laurent en vijf centiliter pure jasmijnolie uit Egypte.
J’adore Dior
Green Tea Cherry Blossom Elizabeth Arden
Mure & Magnolia L’Occitane
Blackberry & Bay Jo Malone
Champagne Yves Saint Laurent (vintage)
In love Again Nuit Etoilé Yves Saint Laurent
Pleasures Estée Lauder
Ik hou van oud. Jij houdt van oud. Iedereen houdt van oud. Wat krijg je als je het combineert met een vintage chypre (Maya en Eau de Portugal)? Een geur die vintage, ‘versleten’ en muf (typisch oud-kenmerken) van start gaat om langzaam te transformeren tot een krachtig-elegant parfum dat op zijn weg naar de basis onder wordt gedompeld in een Nabije Oosten-bloemenweelde – de niet aangeslagen Ondes -, en geholpen door een volle roos zijn finish bereikt die het oud zoet en poederig maakt zonder zijn strakheid te verloochenen.
Black Aoud Montale
Eau de Portugal Hughes Parfumeur depuis 1896
Maya Myrurgia (vintage)
Onde Extase Giorgio Armani
Onde Mystère Giorgio Armani
Onde Vertigo Giorgio Armani
Rose Absolue Annick Goutal
Ode of Oudh Al Haramain
Thursday Ambracadabra
Het nadeel van pure ambergeuren: ze ruiken veelal hetzelfde. Warm, ‘openhaard’, een veiligheidsdeken in parfumvorm. Met hier en daar een kruidige toets, met hier en daar vanille en harsen. Erik Zwaga zag een brutale amber met een chypre-toets voor ogen, amber met een dierlijke noot die prikkelt, die meer doet alleen maar behagen…
Ambre Noir Brécourt
Ambre Reminiscence
Ambre Russe Parfum d’Empire
Casmir Chopard
Classic Patchouly Von Eusersdorff
Classic Myrrh Von Eusersdorff
Coco Noir Chanel
Interlude Man Amouage
Mon Parfum Paloma Picasso (vintage)
Miss Dior Le Parfum Dior
Oeillet N° 2 Prada
Obsessive Oudh Al Haramain
Opus VI Amouage
Friday Fleurtilicious
Witte bloemen – tuberoos, jasmijn, lelietje-van-dalen, oranjebloesem – die flirten, ‘fleuren’ maar niet in een ‘boudoirstemming’ zijn. Ze versieren iedereen in de buitenlucht, gaan mee op de wind van galbanum om uit eindelijk lachend te vallen in een basis van zachte houttonen vermengd met poederige musknoten.
1932 – Les Exclusifs – Chanel
Divina La Perla
Gracious Tuberose Gucci
Jacquard Etro
Jasmin Rouge Tom Ford
Satine Lalique
She Wood Velvet Forest Dsquared
The Nuptial Bouquet Atkinsons
Untitled 1 Magnectic Scent
Saturday Greenwashing
Hoe groen kan een parfum ruiken? Galbanum-groen welteverstaan. Fris, knisperend en tegelijkertijd met een vleugje groene thee een zwoel-zonnig en aards randje. Wat te doen? Een aantal groene klassiekers (en daar de vintageversies van) assembleren en verrijken met ‘nieuw groen’. Volgens Erik Zwaga een aan perfectie grenzend parfum dat je laat ervaren hoe fris èn lichtjes sensueel een groene geur kan ruiken.
Alliage Estée Lauder (vintage)
Amyitis Mona di Orio
Eau de Campagne Sisley (vintage)
Eau Parfumée au Thé Vert Extrême Bvlgari
N°19 Chanel (vintage)
Paradis Perdu Frapin
Private Collection Estée Lauder (vintage)
Untitled l’eau Maison Martin Margiela
Sunday P(erfume) S(tate)
PS is een teleurstelling verwerkt in een co-creatie. Wat wil: Opium is niet meer wat het ooit geweest is. Interessant: er zijn een aantal alternatieven. Zo is JHL van Aramis bewust de mannelijke tegenhanger van Estée Lauders Youth Dew. Je moet weten dat deze beauty queen Opium ‘Youth Dew met kwastjes’ vond. En haar nieuwe antwoord op deze oriëntaalse klassieker was Cinnabar. Om P(erfume) S(tate) een eigen karakter te geven, mengde Erik Zwaga het met twee vergeten klassiekers (Isaphan en Barynia) en verfijnde het geheel met de ‘mannelijke Shalimar‘ (Tom Ford), de zomerzon van Terracotta en gaf het nog meer sensualiteit met Jasmin Noir, nog meer kruidigheid met Le Baiser du Dragon.
Barynia Helena Rubinstein (vintage)
Cinnabar Estée Lauder (vintage)
Isaphan Yves Rocher (vintage)
Jasmin Noir Bvlgari
JHL Aramis
Le Baiser du Dragon Cartier (parfumextract)
Noir Tom Ford
Opium Yves Saint Laurent (vintage parfumextract)
Terracotta Le Parfum Guerlain
Erik, ze lijken me allemaal lekker! De flessen en verpakking zijn ook heel mooi. Zijn ze alleen in Amsterdam of ook in bijvoorbeeld Groningen verkrijgbaar? Dat is voor mij dichterbij om de kans te krijgen ze te kunnen ruiken.