ONSCHULDIG VERSUS INDRINGEND
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 23/03/15
Neus: onbekend
Ambassadrice: Kati Nescher
Fotografie: weet ik niet
Flaconontwerp: Pierre Dinand
Nu bij Givenchy weer de nadruk wordt gelegd op Ange ou Démon (2006), kun je je afvragen of Dahlia Noir (2011) niet het verwachte succes heeft gebracht omdat – ik doe een gok – het beeld en het verhaal te ver is verwijderd van wat de Givenchy-gebruikster in de mass market zich bij het couturehuis voorstelt: herkenbare, ‘ouderwetse’ chic in plaats van neogothische couture gepromoot door ‘wezenloze’ modellen, of een r&b-zangeres in haute couture.
Kortom alle clichés van parfum als lokmiddel. Iets wat met Ange ou Démon Le Parfum wordt onderstreept. Hoewel je volgens Givenchy ‘alles moet vergeten wat u weet’ omdat ‘de regels en setting van het verleidingspel grondig zijn veranderd, is het effect van deze geur ‘vuriger en verschroeiender dan ooit’. Maar ook ‘een nieuw verhaal met een flinke scheut sensualiteit en extreme vrouwelijkheid’. Maar ook: ‘een uniek geurspel dat alle taboes van tafel veegt. Ange ou Démon? Zij alleen weet het’… dat je in clichés moet spreken.
Interessant of niet? Givenchy presenteert met Ange ou Démon Le Parfum een variatie op layeren. Want het Accord Illicite – geleverd in miniflacon – kun je mengen met Le Parfum. Toepassing: een enkele druppel breng je als als final touch op de pulsatiepunten aan – achter het oor, in het decolleté, onder aan de rug, in de knieholten of op de polsen – zodat zijn warmte met die van de huid versmelt’. En ja hoor: ‘de geur veroorzaakt de meest gewaagde fantasieën’. Durf je het niet aan? Geen zin dagelijks dit volgens Givenchy nieuwe parfumritueel te ondergaan dat kan leiden tot nieuwe fantasieën, dan is er het minder ‘verschroeiend en gevaarlijk verslavend’ Ange ou Démon Le Parfum: een sensuele en elegante houtachtige bloemengeur.
Het veronderstelde effect van de geur moet natuurlijk verbeeld worden. Givenchy koos voor ‘een Haussmann-appartement in een fascinerend spel van schaduw en licht. Is het ochtend of kondigt de nacht zich al aan?’ Ja, dat weet Geurengoeroe natuurlijk ook niet echt. Dan verschijnt Kati Nescher ‘in een lichtstraal, op haar naakte huid draagt ze Ange ou Démon Le Parfum. De zintuigen op scherp, is ze klaar te verleiden. Ze heeft nog net tijd – gelukkig! Geurengoeroe vreesde het ergste – een druppel van het Accord Illicite aan te brengen, met een – logisch – bedwelmend en verleidelijk effect. Ze verbergt haar bedoelingen – ja, ja, ja – achter een kanten oogjuweel. Ange ou Démon, zij alleen weet het, zij alleen kiest…’ Geurengoeroe?
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
De ingrediënten van Ange ou Démon Le Parfum: sambacjasmijn (‘wekt het instinct van de verleidster’), musk (‘stimulerend, pulserend, de zintuigen bedwelmend’), patchoeli (‘suggestief sensueel’), leer (‘dierlijk) en amber (geen typering). De bedoeling: moeten samen leiden tot een ‘fascinerende verslaving’. De ingrediënten van het Accord Illicite: leer, witte musk, patchoeli en vanille – ‘een echt afrodisiacum, een concentraat met een overdosis van de meest luxueuze grondstoffen’.
De jasmijn in Ange ou Démon Le Parfum is zoet – lijkt met poedersuiker besprenkeld en heeft tegelijkertijd een ondefinieerbaar fruitachtig accent. Ik moet aan citroen, framboos en peer denken. De patchoeli is zeer transparant, de musk niet te wit en het amber zorgt voor een warme onderlaag. Het leer ruik ik niet echt. Ange ou Démon Le Parfum is zéér toegankelijk, een ketenparfumeriecrowdpleaser van het zuiverste water en mist eigenzinnigheid.
Die ruik je wel – gelukkig – in Accord Illicite. Mocht je in Givenchy’s parfumverleidingsclichés geloven, dan raad ik aan alleen dit onwettige, verboden, onrechtmatige akkoord te gebruiken en niet alleen op de pulsatiepunten. Dit is ‘ketenparfumerie-niche’ in de zin van rijk en diep. Een sierlijke leernoot fuseert elegant met patchoeli zoals patchoeli hoort te zijn: een krachtige houtachtige ondersteuning van de totaalcompositie die de witte musk en vanille niet, zoals gewoonlijk, helder en zoet maakt, maar eerder aards. Ongebruikelijk voor de ketenparfumerie. Zeker bij de klassieke leveranciers. Misschien is dit het begin van een renaissance van ‘echte’ parfums in plaats van de fruitchoulys en lichte bloemenpret in witte musk (zoals Ange ou Démon Le Parfum) die al jaren en nog steeds de toon bepalen.