EEN PARFUMTALISMAN IN PLAATS VAN BOB JIJ OF IK?
Jaar van lancering: 2006
Laatst aangepast: 28/11/13
Neus: Olivier Durbano (foto)
Concept & realisatie: Olivier Durbano
De fascinatie voor en de daaruit voortvloeiende inspiratie om edelstenen in parfums te vertalen, begrijp ik wel: ze schitteren mits goed geslepen, zijn ‘zeldzaam’ dus duur, imponeren daardoor en sieren de draagster (vroeger ook drager). Dit effect streven ook veel parfums na.
Met halfedelstenen ligt het wat moeilijker. Die zijn in vergelijk met de echte minder opzichtig, ruwer, ongepolijst en zitten hierdoor nog steeds in het alternatieve hoekje. Hier is het juist de vermeende gunstige werking die ze hebben op de draagster (vroeger ook drager) die neuzen inspireert. Maar, als je niet oppast kom je snel in de wereld van kruidenvrouwtjesgeleuter, charlatans en bijgeloof terecht. Toch spreekt de werking van sommige halfedelstenen wel tot de verbeelding. Amethist werd ‘in de oudheid’ als talisman gedragen om te beschermen tegen vergif, ‘pech onderweg’, roes en dronkenschap. Maar hoe zet je dit ‘verlangen’ om in een geur? Laat je als neus leiden door de kleur, de veronderstelde werking of vind je het gewoon een gezelli promobabbeltje?
Olivier Durbano kun je in dit geval serieus nemen. Want deze eens architect en interieurontwerper, werd in 2000 full time juwelier met halfedelstenen als specialiteit. En met zijn in 2005 gestarte parfumlijn laat hij zich hierdoor logischerwijs ook inspireren. Hij kent de wereld en de werking van halfedelstenen als geen ander en vermeldt op zijn site ook bovengenoemde werkingen van amethist.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Het opvallende: zijn Améthyste heeft ook iets alternatiefs. Wil zeggen: de geur is niet ‘doorgecomponeerd’, niet gelikt, niet ‘gelakt’ en heeft een zekere ruwe natuurlijkheid. Hij roept dit op door de geur op te bouwen rondom jasmijn en iris (met zijn ‘amethist-kleur’) in een wolk van wierook en ‘gerookt’ en aards palissanderhout.
Om deze gedachte goed tot zijn recht te laten komen, dient de frisse opening van bergamot, peper, framboos en druif zich niet aan als een explosie, maar als een ‘zuchtje’. Wel boeiend om te ruiken: de combinatie van met name peper en framboos. Een originele gepeperde zoetheid. Maar de druif… die ruik ik niet echt.
Wel de gepoederde en stoffige iris in het hart die een houtachtige ondertoon krijgt door de reeds genoemde wierook en palissander, maar niet te ‘dicht’ wordt door de jasmijn. Toch bepaalt voor mij de ‘gerookte’ en houtachtige iris de toon die, hoe moet ik het zeggen, in de basis een sensuele nasleep krijgt zonder zich te verliezen in aanstellerig en overduidelijk oriëntalisme: de amber, het sandelhout, de vanille en de musk stellen zich onderdanig op, kennen hun taak: de iris te beschermen tegen een al te duidelijke en gemakkelijke oosterse roes.
RUIK&VERGELIJK
Ik zou het persoonlijk niet durven: een amethistparfum dragen om me achter het stuur te verzekeren van een heldere blik op de weg na een avondje stappen… Bobben of ‘parfum-amethisten’ dat is vraag. Best veel mogelijkheden om de verleiding te weerstaan…
Mauboussin – Histoire d’Eau – Améthyste (2002)
Mauboussin Homme (2003)
Giorgio Armani – Armani Privé – Cuir Améthyste (2004)
Bvlgair Omnia Améthyste (2007)
Lalique Améthyste (2007)
Valeur Absolue Améthyste (2010)
Judith Leiber Amethyst (2012)