NICHEROOS (JA, U LEES HET GOED)
PLUS: VOOR DE FANS VEEL ACHTERGRONDINFORMATIE
Jaar van lancering: 2013
Laatst aangepast: 26/10/13
Neus: Jean-Michel Duriez en Julien Maubert
Model: Bar Rafaeli
Fotografie: Koto Bolofo
Afgelopen april werd in het Çirağan Palace Kempinski (Istanbul) Especially Elixir van Escada gepresenteerd voor een selecte persgroep. Uw geurengoeroe was er niet bij, maar vernam het onlangs via http://www.themoodiereport.com op zoek naar achtergrondinformatie omtrend deze tweede variatie op Especially uit 2011.
De reden? Ik wou meer weten dan de informatie die via het persbericht de wereld werd ingestuurd. Want de geur is kwalitatief zo veel rijker en voller dan ik van Escada gewend ben.
Dat had ik al bij Especially uit 2010. Als ik die blind zou hebben geroken dan had ik die in het nichedepartement geplaatst. Want je wordt getrakteerd (heel toepasselijk in dit geval) op een volle, uitbundige en echte roosessence. Die werd gekocht in Isparta. Gesitueerd in Turkije en bekend als ‘stad der rozen’. En het klopt wat Wikipedia schrijft: naast vloerkleden is de productie van roosabsolu en rozenwater (van de rosa damascena) de belangrijkste economische activiteit van de stad. Sterker, het geldt als de grootste producent wereldwijd van rozen voor de parfumindustrie. De reden voor de lancering van Especially Elixir in Instanbul, in de buurt als het ware.
Nog een reden voor deze stad: volgens general manager ‘Prestige Luxury Fragrances’ van Proctor & Gamble, Luigi Feola, zal deze intense versie met name de consument in het Midden-Oosten aanspreken. Dat geloof ik graag, want voor deze consument kan een roos niet intens en overvloedig genoeg zijn boeket verspreiden, maar ook dat westerlingen (inmiddels ook ‘gewend’ aan pure rozengeuren) ervan gecharmeerd zullen zijn.
Het meest interessante om via moodiereport te vernemen, was het feit dat ik nu ‘eindelijk’ eens de naam van een neus zag vermeld, want Proctor&Gamble is over het algemeen niet scheutig met het bekend maken van de neuzen van zijn geuren. En dat is in geval van Especially Elixir niet de minste: Jean-Michel Duriez. Die blijkt dus verantwoordelijk voor bijna alle prestigeparfums van de multinational. Die was dus ook in Istanbul om samen met Julien Maubert van Robertet (een van de betere leveranciers van grondstoffen voor de parfumindustrie) de geur toe te lichten.
Natuurlijk laten we de ambassadrice ook even aan het woord (samen op de foto met links Escada’s parfumbrandmanager Jean Philippe Bonneau en rechts Luigi Feola), want die was niet voor niets ook op de perspresentatie present: ‘Ik vind het geweldig om deel uit te maken van de lancering van de nieuwste Escada-geur. Escada is echt de perfecte combinatie van er enerzijds klassiek en elegant uitzien, maar anderzijds ook loslaten en genieten van het leven. Het concept achter deze nieuwe geur draait om de intense beleving van fijne momenten. Een positieve uitstraling en een vrolijke geest maken de wereld mooier en ik vind dat enorm inspirerend’.
Merkwaardig dan weer wel dat een deze pure rozengeur een andere bloem moet verbeelden, want ‘in een sfeervolle tuin bloeit een bijzondere, zeldzame, donkerpaarse bloem in het schemerdonker van de vroege avond, die de tuin vult met een intense, betoverende geur’. Gelukkig dat in deze ‘night garden, een heerlijke plek van verwondering en geluk’, ook nog rozen volop bloeien, want….
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
… roos is wat je krijgt en roos is wat je ruikt – vanaf het begin. Interessant is de opening – iets wat ‘echte’ nicheneuzen nog niet echt durven: de geur openen met een rijp en sappig peerakkoord. Ja, ik weet, dat ruikt synthetisch, dus scherp en een beetje ‘plakkerig’, maar wordt in deze Especially-variant mooi gepresenteerd. Door het te omhullen met grapefruit lijkt de peer natuurlijk te ademen. Fris maar niet te zoet, zoet maar niet te fris. En door deze fruitige opening ruik je direct de roos in al haar vol-, zoet- en bloemigheid.
Dat laatste wordt versterkt door ylang-ylang – deze bloem der bloemen’ heeft het vermogen bloemen sensueel te ondersteunen. En dat doet deze ‘bloem der bloemen’ ook. Even interessant is dat deze krachtige combi een elegante ondersteuning krijgt met pruim en rozijn. Dat geeft de roos een zoetig randje (denk Serge Lutens) zonder al te fruitig-gourmand te worden. Maakt haar eerder fluwelig en zacht, en dat wordt weer gestimuleerd door ambrette in de basis. Deze bijna-indentieke muskgeur geeft Especially Elixir een prachtige zwoele warmte ondersteund door een oosterse melange van patchoeli, cashemeran, amber en vanille. Gewoon goed. Niche in de parfumerieketen.
RUIK&VERGELIJK
Nu zijn me een aantal parfums duidelijk geworden. Want Jean-Michel Duriez was tot voor kort de ‘in house’-neus van Jean Patou. Dit illustere parfumhuis met haute couture-achtergrond was tot 2012 onderdeel van Proctor&Gamble en was hij ‘in disguise’ dus ook verantwoordelijk voor enkele geuren van Lacoste (ooit onderdeel van Patou) en Yohji Yamamoto (idem) en een ander illuster parfumhuis met haute couture-achtergrond: Rochas (nog steeds onderdeel van Proctor&Gamble).
En, maar dit is echt inside information, Especially Elixir roept herinneringen op (met name door de peer-, roos- en ambrette-combinatie) aan het nieuwsjaarscadeautje dat P&G in 2008 schonk aan de pers: Coming up Roses van… Jean Patou uit 2008, waarmee het bedrijf stilstond bij het vijftienjarig bestaan van zijn luxe-segment in de parfumerie.
Jean Patou Forever (1999)
Lacoste Women (1999)
Yohji Yamamoto Yohji Homme (1999)
Jean Patou Enjoy (2003)
Jean Patou Sira des Indes (2006)
Rochas Eau Sensuelle (2009)
Rochas Muse (2011)
Rochas Les Cascades de Rochas Eclat d’Agrumes (2012)