FRISSE FINESSE IN AL HAAR EENVOUD
Jaar van lancering: 2013
Laatst aangepast: 27/06/13
Neus: Thierry Wasser
Concept & realisatie: Guerlain
Het blijft me verbazen: de aanhoudende interesse van parfumhuizen voor oranjebloesem. Ik dacht dat het wel voorbij zou zijn, maar als Guerlain fleur d’oranger ook promoveert tot hoofdversierder voor een nieuwe Aqua Allegoria, dan weet je zeker: orange flowers are here to stay. Zal het de veelzijdigheid van de pomerans zijn? Van colognefrisheid, naar een meer groene sprankeling, overlopend in een bloemige zonnige intensiteit die sensueel en zelfs animaal kan eindigen? Ik denk zelf het eerste voor de meeste liefhebbers: ruiken aan een pure oranjebloesemgeur, roept een vertrouwd gevoel op en tegelijkertijd een gevoel van frisheid en schoonheid – in de zin van proper.
Thierry Wasser, in house nose bij Guerlain, ziet zijn zijn Nerolia Bianca als ‘een nieuwe interpretatie van frisheid en delicatesse, een olfactorische reis naar het hart van concentraten en absolu, die worden verkregen uit de bittere sinaasappelboom’. Het idee dat hij voor ogen had: ‘Een siësta in de schaduw van een sinaasappelboom omringd door de heerlijke geuren van bloesemblaadjes en citrus’. Om dit te bereiken moest de hele boom er aan geloven: van wortels tot kruin, alles gaat in de flacon.
Het effect – Guerlain is een van de weinige parfumhuizen die zo treffend de wereld van geuren elegant én verklarend weet te omschrijven: ‘Nerolia Bianca onthult geleidelijk de geraffineerde en tijdloze frisheid van een eau de cologne, de intensiteit van een eau de parfum en het mysterie van een parfum’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Thierry Wasser is bij deze compositie heel dichtbij de oranjebloesem (foto) gebleven. Hij is niet in de verleiding gekomen om iets vreemds of onverwachts te doen – door een gourmandnoot toe te voegen of bijvoorbeeld wierook (laatste deed de neus Mathilde Laurent in 2000 met – ook een Aqua Allegoria – Flora Nerolia. De indrukken bij mij (in volgorde van opkomst): snoeperig (zuurtje), frisse lakens, zacht, zon, vreugdevol met op de achtergrond en een merkwaardige, aangename minerale toets.
Hij gebruikte hiervoor ‘de vrucht (via het concentraat van bittere sinaasappel), de bloesem (via de absolu van oranjebloesem en het concentraat van neroli) en tenslotte tak en blad (via het concentraat van petit grain)’. Als je het hierbij laat, krijg je een simpel verfrissend genoegen. En dat is niet goed genoeg voor Guerlain.
Daarom voegde Wasser om de frisheid te verlevendigen in de opening munt en in het hart ylang-ylang toe waardoor de sensualiteit, eigen aan oranjebloesemabsolu, benadrukt wordt. Maar heel subtiel. Guerlain noemt deze fruitige en honingzoete noten ‘een strelende sensualiteit’ die samen ‘een uiterst zinnelijke vrouwelijkheid’ onthullen. Is dat zo? Ik bedoel vrouwelijk, want voor mij blijft ondanks dit Nerolia Bianca een androgyne geur. En daaraan verandert de basis ook niet veel: witte musk ‘genuanceerd door een akkoord van witte amber en cederhout’.
Met laatste twee mogen we blij mee zijn, het geeft de geur een comfortabele, maar weer subtiele warmte. Want alleen maar witte musk kan een oranjebloesemgeur te schoon en te clean maken – dat ervaar je bijvoorbeeld heel goed in Néroli (2013) van Yves Rocher uit de Secret d’Essences-serie (al besproken). Nerolia Bianca is voor mij very klassiek, om niet te zeggen traditioneel én finesse in al haar eenvoud
RUIK & VERGELIJK
Wil je Nerolia Bianca misschien graag iets fris-fruitiger of misschien wel fris-groener, layer de geur dan respectievelijk met:
Guerlain – Aqua Allegoria – Pamplelune (1999)
Guerlain – Aqua Allegoria – Herba Fresca (1999)