ORANJEBLOESEM IN EEN WITTE MUSK-WOLK
Jaar van lancering: 2013
Laatst aangepast: 16/04/13
Neus: Véronique Nyberg
Concept & realisatie: Yves Rocher
Toen Secrets d’Essences verscheen in 2005 met Voile d’Ambre, was ik aangenaam verrast door de originele manier én de snelheid waarmee het cosmeticamerk (anno 1959) de niche-trend in zijn collectie opnam. En dat, in tegenstelling tot de echte nichehuizen of neoniche-lijnen van de grote parfum- en modehuizen, zeer aangenaam geprijsd maar zich wat mij betreft, inhoudelijk wel met veel van deze ‘concurrenten’ kon meten.
Ik sprak toen ook de wens uit dat Yves Rocher hiermee zou doorgaan omdat het met Secrets d’Essences op een duidelijke, maar toegankelijke manier de consument – zoals Rocher het zelf omschrijft – ‘de geheimen blootlegt van grondstoffen die in de traditionele parfumerie een mythische status genieten’, en dat eigenlijk elke parfumerie deze collectie zo moeten opnemen ‘ter lering en vermaak’.
Na amber, roos (2006), iris (2007), jasmijn (2008) en vanille (2010) is het nu de beurt aan neroli en ik hoop dat deze geheime essence gevolgd zal worden door mijn ‘fetish-ingrediënten’ galbanum en leer. Viooltje mag ook, vetiver idem.
Volgens mij heb ik de geur van oranjebloesem/neroli/petitgrain het vaakst beschreven op geurengoeroe. Eeuwenlang was oranjebloesem – door de allereerste generatie Arabische ‘allochtonen’ in de achtste eeuw in Spanje geïntroduceerd – een van de basisingrediënten van de klassieke cologne en werd het met de opkomst van de moderne parfumindustrie in de 20ste eeuw voornamelijk gebruikt als aanzet voor een parfum. Met de opkomst van de niche-parfumerie vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw, krijgt oranjebloesem ook de ‘kans’ om zich als solifleur, als puur parfum te manifesteren.
En dat doet Néroli van Yves Rocher ook. Het eau de parfum wordt omschreven als ‘een bloemige, muskachtige creatie’ als ‘toonbeeld van subtiele verfijnde vrouwelijkheid’. Volgens Yves Rocher is oranjebloesem – afkomstig van de bittere sinaasappelboom – zo geliefd in de parfumindustrie ‘omdat de oogst ervan zo rijk is’. Het levert petitgrain (verkregen uit tak en blad). Rocher: ‘Als je die tussen de handen fijnwrijft komt een geur vrij die exact ruikt naar de schil van de vruchten die aan de boom groeien’. Daarnaast levert het neroli – de essentiële olie verkregen uit de bloesems door distillatie. De absolu hiervan is volgens Rocher, door zijn voller aroma, de kwintessens van de oranjebloesem.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Véronique Nyberg laat je de geschakeerde opbrengst van de bittere sinaasappelboom trapsgewijs ruiken. Via de fris-groene en elegante explosie van petitgrain, versterkt door bergamot, ontmoet je de essentie door een absolu van oranjebloesem gevolgd door neroli.
Het effect: een dartel spel, waarin de eau de cologne-frisheid langzaam transformeert naar de bloemige en uiteindelijk sensuele noten van oranjebloesem. Een kanttekening: oranjebloesem geldt over het algemeen als onzijdig.
Dat Néroli door Rocher als ‘toonbeeld van subtiele verfijnde vrouwelijkheid’ wordt gepresenteerd komt op conto van de sterke witte musk-basis die het schone en frisgewassen gevoel eigen aan oranjebloesem versterkt. Voor mij, als man, alleen iets te sterk.
RUIK & VERGELIJK
Wil je een kort overzicht krijgen van oranjebloesemgeuren, zie mijn recente beschrijving van Fleur d’Oranger (2005) van Fragonard. En wil je de zwoele, bijna dierlijk kant van neroli ervaren, ga dan op zoek naar:
L’Occitane Néroli (2003)