COOLE ELEGANTIE: PUUR WIT PIQUE-KATOEN OP DE HUID
Jaar van lancering: 2013
Laatst aangepast: 12/03/13
Neus: onbekend
Model: Amy Adams
Flaconontwerp: Christophe Pillet
Concept en realisatie: Felipe Oliveira Baptista
Muziek: City Girl, The Jezebels
Fotografie: Vincent Peters
Videoclip: onbekend
Interessant om te zien: de voortdurende stoelendans bij de luxemerken. De (jonge)man die Lacoste voorzag van een new fashion-allure, Christopher Lemaire, werkt inmiddels voor Hermès, en werd onlangs opgevolgd door de Portugees Felipe Oliveira Baptista, een ontwerper die sinds 2003 ook zijn eigen haute couture-label heeft. Ervaring met luxelabels deed hij op bij Cerruti en MaxMara.
En nu Lacoste. Zijn streven: het versterken van het ‘neo-androgyn’-imago van het, in eerste instantie, sportswearlabel, zonder uit oog te verliezen dat Lacoste staat voor kleding die in het echte leven gedragen wordt, door ‘echte’ mensen. Ofwel, zoals Baptista zegt: ‘Comfortabele elegantie met een urban en modern randje resulterend in soepel vallende A-lijn minirokjes, lange avondjaponnen en sensuele korte, ‘cut-out’- en ‘colour blocking’-jurken. Hoe vertaal je dit in geur? Hij zegt: ‘Het fashion-mantra van de Lacoste-vrouw bestaat uit verlangen naar eenvoud, een moderne look, coole elegantie versterkt met sensualiteit’. Het resultaat: een geur die de simpele, luxegevoel oproept van puur, wit petit piqué-katoen – denk aan de klassieke Lacoste-polo – op de naakte huid.
Dat verlangen naar eenvoud zie je, als het goed is, meteen in ‘de specifieke keuze voor een ronde flacon voor Eau de Lacoste. Ook dat het ‘een slimme en hedendaagse vertaling van het Lacoste-erfgoed’ is. De glazen bol – mijn eerste reactie was ‘golfbal’ – overlopend van huidkleur in wit, wordt gecompleteerd met een dop met petit piqué-structuur. Om de hals hangt een kettinkje met daaraan een bedeltje met het beroemde krokodillenlogo. Christophe Pillet: ‘De huiskenmerken van Lacoste zijn zo sterk – de krokodil, het petit piqué katoen – dat het niet meer dan logisch was om dit samen te brengen’.
Ook in de campagne zie je het verlangen naar eenvoud terug, zegt Antoine Delgrange: ‘Heldere kleuren en een neutrale achtergrond; Amy draagt een wit katoenen overhemd. Het idee van een glazen bal die door de huid heen gaat, verwijst niet alleen direct naar de flacon, maar ook naar de interpretatie van de Lacoste-spirit’. De kijker wordt gehypnotiseerd hoe Amy – haar elegantie, spontaniteit en natuurlijke gevoel voor stijl belichamen op ultieme wijze de natuurlijke eenvoud Lacoste – de bal beheerst, verleidelijk en puur sensueel. Is er iets mooier en vrouwelijker?’ Ja, zegt Geurengoeroe, maar dat heeft hij het een andere keer over.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Het mag inmiddels duidelijk zijn: Eau de Lacoste is de filosofie van Lacoste – ‘verlangen naar eenvoud’ – en het basismateriaal van het merk – wit petit piqué-katoen – vertaald in een geur. Om het frisse, pure en strelende gevoel van katoen op te roepen, is gekozen voor een wit boeket van oranjebloesem en sambacjasmijn (foto).
Ik zou het eerder een sluier willen noemen, want daarvoor ruiken de bloemen toch te bescheiden wat wordt nog eens versterkt wordt door de persistente opening. Die is vanzelfsprekend fris, maar anders. Want aan de klassieke openingsakkoorden van bergamot en mandarijn werd (witte) ananas toegevoegd met zijn sensuele, overzoete maar fris-prikkelende noot. Voor de overloop naar het hart, zit er in de sluier nog een andere bloemachtige noot.
Witte ananasbloem – ‘voor een heerlijk puur en natuurlijk vrouwelijk karakter’. Neem dat met een korreltje zout. Naar mijn weten verspreidt deze bloem geen noemenswaardige geur. De helderheid van de bloemen, krijgt in de basis een zachte, crèmeachtige aura met sandelhout en vanille. Heel bescheiden, maar aanwezig is Peru-balsem, geliefd om zijn intense sensualiteit dat versterkt met de aardse noot van vetiver die aan Eau de Lacoste een zekere mate ‘voluptueuze sensualiteit’ geeft.
RUIK & VERGELIJK
Het gevoel van witte katoen vertalen in een geur wordt veel gedaan alleen wordt het niet vaak bij naam genoemd. Geuren met een flinke witte musk-basis hebben vaak een katoenpluizerig, zacht en strelend effect. Enne: deze Lacoste kende ik nog niet, zie foto rechtsonder.
Geef’m van katoen voor man en vrouw:
Marc Jacobs Cotton (2006)
United Colors of Benetton Unisex (2006)
Geef’m van katoen voor de man:
Tommy Hilfiger T (2002)
United Colors of Benetton Man (2006)
Geef’m van katoen voor de vrouw:
Celine Dion Belong (2005)