EEN ‘SCHIJN BEDRIEGT’-PARFUM
Jaar van lancering: 2013
Laatst aangepast: 17/02/13
Neus: Jacques Polge
Concept & realisatie: Chanel
Ik weet niet wat de invloed van Christopher Sheldrake – sinds 2005 directeur research & ontwikkeling parfum bij Chanel – bij de ontwikkeling van 1932 is geweest. Feit is dat de neo-nichegeuren – Les Exclusifs – die hij samen met Jacques Polge voor Chanel heeft ontwikkeld meer prêt-à-porter zijn dan de vele parfums die hij maakte voor Serge Lutens.
Laatste zijn artistieke exercities die je doen blijven verwonderen over de oproepkracht van geuren. Er even aan ruiken is heerlijk, maar vanzelfsprekend dagelijks gebruiken is een tweede. Daarvoor zijn te vaak toch te uitgesproken, te veel parfum, te weinig gemaakt met het idee van draagbaarheid.
Toch herken ik in 1932 een Sheldrake-toets: een onverwachte nieuwe samenhang van ingrediënten – in dit geval bloemen – die eigenlijk zo voor de hand ligt. Als ik het goed heb begrepen, was 1932 al langer in roulatie, maar alleen voor klanten die de haute jouaillerie van Chanel kochten in de boetiek op Place Vendôme Parijs. De naam refereert aan het jaar waarin Coco Chanel haar echte juwelencollectie presenteerde die ze had gemaakt op verzoek van Internatonial Guild of Diamond Merchants.
Meer weten: zie mijn beschrijving van N°18 – de allereerste geur die de huidige eigenaren van Chanel hebben gelinkt aan deze legendarische art deco-juwelen. Meer weten: zie de clip die Chanel vorig jaar de wereld instuurde naar aanleiding van het tachtigjarig jubileum van deze collectie.
Maar hoe vertaal je juwelen gevormd naar hemellichamen die schijnen tijdens de nacht in een geur? Moeilijk. En is natuurlijk al vaker gedaan. Pak je schittering van de sprookjesachtige en oneindige sfeer? Vertaal je de transparante facetten van de edelstenen? Of benadruk je het koele temperament van het edelmetaal waarin ze zijn gezet? Het geraffineerde: met een beetje fantasie ruik je het allemaal. Voor Chanel was vanaf het begin duidelijk dat 1932 rondom jasmijn moest worden gecomponeerd, want wat diamanten voor de haute jouallerie zijn, is deze rijke bloem voor de haute parfumerie volgens het couturehuis.
Opgelet: sinds kort verkrijgbaar de Fresh Body Cream voor alle Les-Exclusifs-geuren, met aldus Chanel ‘een hydraterend netwerk dat de geurmoleculen van het parfum dat erover wordt gesprayd, vasthoudt. Een subtiele basis met een discreet, lichtbloemig en musk-achtig gefluister dat zichzelf op elegante wijze doet vergeten om plaats te maken voor het parfum van je keuze’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
1932 is een ‘schijnt bedriegt’-parfum. De eerste indruk is ongekunsteld en eenvoudig, maar als vervolgens alle ingrediënten beginnen samen te werken, valt je pas de gelaagdheid en de rijke schakeringen op. Telkens wordt een andere ster opgelicht in dit juweel. De ‘komeetachtige’ opening van aldehyden, bergamot en neroli doen me denken aan een zuurtje.
Fris, fruitig (met een perzikachtige nuance) en bloemige ondertoon. Dan begint de jasmijn (foto) als een stralend sterjuweel te schijnen die zijn eigen frisse en zonnige toets behoudt terwijl zijn bloemige diversiteit wordt opgelicht – eerst – door zonnig sering en kruidig anjer, vervolgens door roos en ylang-ylang. Heel klassiek, heel elegant. De afwerking vindt ik het allermooist.
Terwijl de bloemen blijven bloeien, openbaart zich geleidelijk de rijke basis in facetten. Zowel houtachtig, poederig als zoet omringd door een lint van sensuele nuances. Duidelijk waarneembaar eerst de vetiver en het sandelhout die steeds zachter, zoeter en zelfs melkachtig worden door opoponax, iris, ambrette, musk, wierook en vanille. Er zit zelfs een viooltje verborgen in de constellatie, opgeroepen met iralia – een door Firmenich gepatenteerde formule die poederig noten van iris combineert met het zoete viooltje.
RUIK & VERGELIJK
Chanel – Les Exclusifs – N°18 (2007)