PAARDEN EN PAARDENKRACHT VERENIGD
Jaar van lancering: 2012
Laatst aangepast: 18/10/12
Neus: onbekend
Ik was aangenaam verrast toen ik vernam dat La Martina een geur op de markt zou brengen getiteld Maserati. Inderdaad, naam van het legendarische autolabel (anno 1914) dat door zes broers werd opgericht. In alfabetische volgorde: Alfieri, Bindo, Carlo, Ernesto, Ettore en Mario. Wat hebben die twee met elkaar te maken? Wat blijkt: La Martina en Maserati delen dezelfde passie voor sport. Iets meer gespecifieerd: paarden bij polo, paardenkracht in motoren.
Vergezocht deze verbondenheid, dat wel. Je moet maar denken: het dient een ‘hoger doel’, geen goed doel, want beide partijen hebben afgesproken om present te zijn op de belangrijkste polotoernooien wereldwijd en die tegelijkertijd te sponsoren.
Dit idee wordt doorgetrokken met een mode- en accessoirelijn, Maserati by La Martina die alleen in vijftig La Martina-shops verkocht worden. Allemaal limited editions. En je weet hoe die behandeld worden – zeer streng. En dat geldt ook voor de geur: alleen verkrijgbaar bij selectieve parfumerieën. Maar is niet elke parfumerie waar Maserati wordt verkocht geselecteerd?
Het is een goede geur geworden. Alleen ook hier weer interessant om te zien dat auto-en andere luxemerken met geen klassieke ‘parfumachtergrond’, zo bang zijn om hun klant te mishagen. Of kennen zijn geurvoorkeur niet. Want wat Maserati biedt, wordt al decennialang in de parfumerie aangeboden. Hetgeen Maserati onderscheidt, kun je ook in een geur stoppen. En dan op een meer eigentijdse manier. Denk aan de geur van asfalt, olie, smeersel, leer en rook. Allemaal ‘ingrediënten’ die je met snelle auto’s associeert en ook als zodanig kunt vertalen in een parfum. Mocht er een tweede geur komen of een intense versie van Maserati, het zou leuk, slim en onderscheidend zijn deze ronkende aroma’s er in te betrekken.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Als ik ruik aan Maserati denk, dan komen vlagen van houtgeuren van nichemerken te voorschijn. En dan met name vetivergeuren, zoals Original Vetiver (2004) van Creed, maar ook de nieuwe geur van Atelier Cologne – Vetiver Fatal (2012) – omdat beide net zoals Maserati aangenaam zweven tussen cologne- en vetiverfrisheid. Want vetiver mag dan wel een wortel zijn, de geur is toch fris.
Noem het aardfris: wortels die afgespoeld zijn door citrusnoten. Met laatste opent de geur: bergamot en mandarijn. Enorm fris, die direct een groene onderlaag krijgt geleverd door salie (foto). Heel lichtjes ruik je lavendel. Maar het is vooral de noothout in de basis, die eigenlijk al direct vanaf het begin om de hoek komt kijken: cipres, ceder en natuurlijk een overdosis vetiver. Laatste krijgt een licht-stoere ondertoon door leer. Daar is dan de link met het leer van polopaarden, het leer van autostoelen. Mooi, elegant, maar… zie boven.
RUIK & VERGELIJK
De geur van olie, smeersel en uitlasgassen vies? Daar denken heel veel mensen anders over. Lekker dus. Alleen omdat nu een in geur te stoppen… dat is nog echt een ‘nicheding’ waarvan getuigt:
Histoires de Parfums – Edition Rare – Pétroleum (2011)