BESUIKERDE SINAASAPPELS MET KRACHTIG COLOGNE-EFFECT
Jaar van lancering: 2010
Laatst bijgewerkt: 29/06/12
Neus: Ralf Schwieger
Artistic direction: Christopher Cervasel, Sylvie Ganter
Mood: Nathalie Cassegrain
Fotografie: David Meredith
Goede reden om ‘eindelijk’ Orange Sanguine te beschrijven. Reden: ik las dat de geur in Frankrijk is onderscheiden met een Fifi in de categorie The Experts’ Award 2012 – zie Ruik & Vergelijk. Het verbaast me niet. Atelier Cologne is zo’n merk dat aan alle ‘trendwetten’ in de nichesector voldoet: authentiek, een niet lopende band-uitstraling, puur natuur-feel, retro. Wat laatste betreft: Atelier Cologne is natuurlijk ‘oude parfums in nieuwe flacons’.
Cologne weer hip gemaakt, maar toch met die toets van van het verleden. Sentimenteel, lief. Het merk heet niet voor niets Atelier, geen Lab. Ik vind het een ‘akelig netjes’ merk met al die aandacht voor details. Dromerig sfeertje, collages creëren met persoonlijke frutseltjes en aparte dingen gekocht op een rommelmarkt of in een gek winkeltje. Ook voor mij heel erg vrouwenmagazine- en food magazine-achtig die een ontbijt met familie en vrienden stylingtechnisch – ‘zijn we bij het modellenbureau niet vergeten te vragen naar een hippe oma…?’ – weten neer te zetten als het gezelligste denkbaar, hemel op aarde, elke dag paasontbijt, elke dag zon en dolce far niente. Dat is dus zo’n beetje het idee met Orange Sanguine.
Lees het op de site: ‘Het moment dat je elke keer weer opnieuw wilt beleven. Iedereen was samengekomen op het terras voor het ontbijt, je rook de geur van verse sinaasappelen die door de lucht cirkelde…’ En dan… zweven de vrolijke guiters in een symfonie van plezier verder naar de zee waar ze tegen de klippen in alle vrolijkheid barsten… zoiets ongeveer. Dit sfeertje neerzetten, levert in ieder geval één ding op: een prachtcologne.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Logisch dat elke geur van Atelier Cologne is opgebouwd rondom een centraal citrusakkoord. In dit geval bloedsinaasappel. En die spettert je tegemoet in al zijn zoete frisheid. Je ruikt zowel de prikkelende schil, de bitterdroge vliesjes, het volzoete sap. Ik weet eigenlijk niet of de parfumindustrie inmiddels hiervoor essentiële olie van de bloedsinaasappel gebruikt (zoveel wordt ze nog niet in geuren verwerkt) of dat het sinaasappelessence is vermengd met zoete (vanille) en rode noten (framboos, aardbei).
Hoe het ook zij: de geur van sinaasappel linkt heel mooi met oranjebloesem die ook voor een lichtbloemige nuance zorgt die in het hart wordt versterkt met jasmijn omringd door een krans van bitterzoet, frisgroen en roosachtig geraniumblad. De afronding is zacht en elegant: amber, sandelhout en tonkaboon.
Maar het mooie: de cologne-sensatie blijft aanhouden, Orange Sanguine blijft de dorst stillen. En dat komt door de hoge concentratie essentiële oliën voor een eau de cologne: 15 procent. Maar toch: hoe sfeervol gepresenteerd en smaakvol verpakt ook. In verhouding vind ik de geuren behoorlijk prijzig.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Meer weten over dit merk? Ook al besproken van dit atelier:
Atelier Cologne Trèfle (2010)
Atelier Cologne Grand Néroli (2010
The Fifi-finalisten in de categorie The Experts’ Award 2012. Beetje overdreven: drie keer Olfactive Studio (die heeft dus eigenlijk gewonnen).
Olfactive Studio Still Life (2010)
Olfactive Studio Autoportrait (2010)
Olfactive Studio Chambre Noire (2010)
Pierre Guillaume – Huitième Art – Myrrhiad (2010)
Penhaligon’s Juniper Sling (2010)
Tom Ford – Private Blend – Santal Blush (2011)
Nog een hele mooie ‘bloedsinaasappel’ – die van Guerlain. Heeft me ‘altijd’ verbaasd dat deze geur niet een klassieker in de serie is geworden. Plus vier andere:
Acqua di Parma – Blu Mediterrano – Arancia di Capri (1999)
Guerlain – Aqua Allegoria – Orange Magnifica (2005)
Biotherm Eau d’Energie (2006)
Honoré des Pres Honoré’s Trip (2008)
Marc Jacobs Orange (2008)