VERSAILLES REVISITED
Jaar van lancering: 2007
Laatst aangepast: 17/05/12
Neus: Pierre Bourdon
Concept: Annie Vannier
Geschiedenis: een dankbare inspiratiebron in de parfumwereld. Sinds een aantal jaren, zijn er neuzen die er hun specialiteit van hebben gemaakt. Sterker, ze richten er een parfumhuis voor op. Histoires de Parfum (anno 2000) en Parfum d’Empire (anno 2003) kruipen in de huid van historische personen en/of duiken onder in een roemruchte periode om vandaar uit ‘historisch getrouwe’ parfums te destilleren. In 2007 volgt Roméa d’Améor, een huis dat via zeven geuren je ‘de geheimen laat ontdekken van heldinnen die geschiedenis geschreven hebben’. Met één verschil: Roméa d’Améor (beetje gekunstelde naam) neemt het niet zo nauw met de feiten, wat voorop staat: het oproepen van een sfeer en een gevoel. Erg? Nee, maar wel als je bij een geur een verhaal vertelt dat niet recht doet aan de historische overlevering.
Lees de verantwoording van Les Maîtresses de Louis XIV: ‘Juni 1668, Versailles, het kasteelpark. Bij ontwaken, negeert de Zonnekoning uitzonderlijk de regels van het protocol. Hij houdt van het rustig ontwaken van de natuur en het overzien van zijn tuinen en fonteinen. Met half gesloten ogen snuift hij de geuren van de lente op. Hij beslist dat van al zijn courtisanes één zijn geliefkoosde zal zijn. De vrouw die het meest opmerkelijke, onweerstaanbare parfum draagt op zijn volgende feest in de Spiegelgalerij. Het moet een parfum zijn dat hem doet denken aan zijn aangename en onweerstaanbare park…’
Lodewijk XIV had, volgens bronnen, meer dan 16 maitresses. Waaronder Louise de la Vallière, Marie Angélique de Fontanges, Madame de Montespan en Madame de Maintenon. De laatste had het meeste geluk. Ze begon in 1669 als nanny voor zijn kinderen (van Montespan), werd zijn geliefde rondom 1680 en trouwde met hem in het geheim in 1683.
Hoewel op de homesite Roméa d’Améor ‘dieper’ op deze gelegenheid wordt ingegaan, plaats ik toch kanttekeningen: in 1668 is Lodewijk 30 jaar en geeft dan opdracht tot de spectaculaire uitbreiding van Versailles. Vanaf dat moment krijgt het paleis langzamerhand de pracht en praal die we nu associëren met de Zonnekoning. Ik had het hem ook gegund om in 1668 zijn ‘parfumparty’ in de spiegelzaal te geven, ware het niet dat de bouw daarvan in 1678 werd gestart.
Heb ik het nog niet eens over de persoonlijke parfumvoorkeuren van Lodewijk XIV (daar zijn verschillende studies aan gewijd), het geloof in de werking van geuren tijdens de 18de eeuw (hier zijn boeken over vol geschreven) en het feit dat de strakke, symmetrische en ‘getailleerde’ tuinen van Versailles de natuur als het ware verbande. Genoeg gezeurd. Nou vooruit, nog een laatste opmerking. Ruikend aan Les Maîtresses de Louis XIV, was het volgens mij wijzer geweest de geur te vernoemen naar de vrouw van Lodewijk XVI – Marie-Antoinette (1755-1793). Zij wordt beschouwd als diegene die Versailles bevrijdde van de zware, dierlijke geuren in zwang tijdens Lodewijk XIV en zijn kleinzoon Louis – le bienaimé – XV. Deze ‘Laura Ashley avant la lettre’ propageerde – conform het Verlichtingsidee – het genieten van het ongekunstelde, van de natuur in al haar simpele rijkdom.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Want dat is wat ik ruik: ongekunsteldheid opgeroepen met een doordachte compositie. Les Maîtresses de Louis XIV is een zachtbloemig boeket waarin de frisheid en lichtheid van roos, jasmijn, lelietje-van-dalen en narcis (foto) wordt benadrukt. En dat op elegante wijze. Want heel mooi: hoewel de bloemenfontein direct begint te spuiten, ruik je heel subtiel de fris-sensuele noot van galbanum begeleid door de zoete frisheid van zwarte bes en meloen. Het is vooral de combinatie van jasmijn en lelietje-van-dalen die de partituur van deze compositie bepaalt.
De afronding is als een barokke poederdoos die je opent: noten van talk (opgeroepen met iris), een hele zachte musk ondersteund door nectarine, amber, ‘hout- en bostonen’. Wat ik alleen niet ruik: de gloriosa superba. Grappig: hoe ik ook goochel op google met deze lelie, het brengt me telkens bij de beschrijving van Les Maîtresses de Louis XIV.
RUIK & VERGELIJK
Hoewel in het begin minder groen en krachtig, doet deze geur heel sterk denken aan:
Dior Diorama (1949)
Dior Diorella (1972)
En dan kom je automatisch ook terecht bij:
Frédéric Malle Le Parfum de Thérèse (2000)