‘EEN LICHTE VEER, OPWAAIEND MOUSSELINE’
Jaar van lancering: 2012
Laatst bijgewerkt: 23/04/12
Neus: Thierry Wasser
Model: Natalia Vodianova
Shalimar Parfum Initial werd vorig jaar gelanceerd om een nieuwe generatie, niet echt gewend aan indringende oosterse melanges, ‘indirect’ kennis te laten maken met hét oriëntaalse parfum van de 20ste eeuw: Shalimar (1925). Deze versie is volgens Guerlain ‘een nieuwe inleiding tot sensualiteit en onschuld met frissere, zachtere fluweelachtige accenten’. Het parfumhuis staat hierin niet alleen: ook andere huizen leveren geen lichtere, maar eerder moderne variaties op hun klassiekers. Estée Lauder deed het in 2005 met Youth Dew (1953): Tom Ford transformeerde het tot Youth Dew Amber Nude. Chanel volgde met N°5 uit 1921, werd in 2007 voor een nieuwe generatie gepresenteerd als N°5 Eau Première. Ook Yves Saint Laurent zag zich ‘verplicht’: Opium (1977) werd lichter en transparanter met Belle d’Opium (2011). Zelfs Thierry Mugler ging mee in deze verlichting: Angel (1992) werd Angel Eau de Toilette (2012).
En dat terwijl van sommige van deze geuren ook al zomervariaties waren verschenen, waarin juist de licht-frisse kant werd benadrukt en dus verondersteld toegankelijker werden ‘verklaard’. Geldt ook voor Shalimar. Kreeg de afgelopen jaren drie keer een mooie, elegantie en lichtere versie: in 2003 Shalimar Eau Légère Parfumée, in 2005 en 2008 Eau de Shalimar. Nu het opvallende: Guerlain introduceert dit voorjaar Shalimar Parfum Initial l’eau begeleid met volgende leidraad: ‘Op een subtiele manier verandering aanbrengen zo licht als een lichte veer of opwaaiende mousseline’.
En als je je afvraagt waarom Guerlain zich zo bezighoudt met Shalimar, hier het antwoord: ‘Een geschiedenis kan lang of kort zijn; het belangrijkste is dat ze mooi is, dat zij vol met verrassingen, fantasie en beloftes is… en een blijvende indruk nalaat’. Ik ben in ieder geval benieuwd naar de volgende variatie op Shalimar, en die mag van mij ook heel intens en ‘harsen-verslavend’ – opoponax, Peru-balsem and benzoïne in overdosis – zijn.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
De verandering onderga je in de opening met een subtiele, maar flinke uitbarsting van citrusnoten: ‘Een iets groener dan normaal bergamot, een discreet accent van grapefruit vermengd met neroli’. Ofwel een cologne-belevenis (met name door neroli) die je tijdens het hele ‘traject’ van Shalimar Parfum Initial l’eau aangenaam blijft ruiken.
In het hart een nieuwe invulling van de Guerlinade – een melange van de ‘fetish’-ingrediënten van Guerlain: het bovengenoemde bergamot plus iris, damascena-roos (foto), jasmijn, vanille en tonkaboon die Wasser ook in Shalimar Parfum Initial verwerkte. En op achtergrond ruik je de typische noten van Shalimar Parfum Initial: gekonfijt fruit, karamel en hedione.
Er is wel een typisch verschil met Shalimar Eau Légère Parfumée (die ik nog in mijn parfumotheek heb): minder zwoel, minder tonkaboon, minder vanille en daardoor meer Shalimar. En dat geldt ook voor Eau de Shalimar. Hierdoor is Shalimar Parfum Initial l’eau een op zichzelf staande geur met bestaansrecht. Ben alleen wel benieuwd welke de klant kiest, als je ze aan beide versies laat ruiken. Dan blijkt misschien dat ze Shalimar Eau Légère Parfumée (ik geloof dat deze versie niet meer te koop is) en Eau de Shalimar ook een hele mooie en toegankelijke introductie vinden tot Shalimar.
RUIK & VERGELIJK
Van intense naar speelse verleiding: diverse (om)wegen leiden naar Shalimar:
Guerlain Eau de Shalimar (2008)
Guerlain Shalimar Parfum Initial (2011)
En er is naast het parfum en eau de parfum ook een extreme variant – het zij eenmalig – verschenen:
Guerlain Shalimar Ode à la Vanille (2010)