KLAVERWEIDE
Jaar van lancering: 2010
Laatst bijgewerkt: 06/04/12
Neus: Jérome Epinette
Klaver, lange weegbree, korte weegbree, dotterbloem, boterbloem, korenbloem, zuring, madelief, paardenbloem, pinksterbloem, pluk ze langs een sloot in een weiland, tussen het koren: stop ze met was bloeiende grassoorten in een vaas en je krijgt een parfum dat op eenvoudige wijze ruikt naar Moeder Natuur. Dat is bijna niet te vertalen in parfum – welke techniek je ook toepast.
Neem bijvoorbeeld Daisy (2008) van Marc Jacobs: is bloemig maar ruikt in de verste verte niet naar madelief. Is eerder een abstract idee van bloemen dat pas in de Daisy Oh So Fresh (2011) een beetje in de buurt komt van ‘natuurlijkheid’, maar ruikt niet bepaald naar het beeld dat de campagne oproept: een zomers weiland met zomerse bloemen.
Klaver verspreidt ook subtiel een bescheiden geur af – groen, stro met een zoete honingachtige toets – die heel lang geleden nog echt aan de plant werd onttrokken voor parfumproductie. Atelier Cologne heeft een puur klaverextract in Trèfle Pur (‘zuiver klavertje’) gestopt omdat het volgens het nichemerk dit bloemetje/plantje als geen ander een ‘anders’ groen en zonnig gevoel weet op te roepen. Het effect: een grenzeloze levensvreugd. Moet je dit bij voorstellen: ‘Hij had er een goed gevoel bij. Dat is het typische aan geluk, je voelt het of niet. Nu voelde hij het. Hij vond dat door de morgenregen alles groener en scherper oogde, alsof hij het allemaal voor het eerst zag. Dus vertrok hij met een sprongetje in zijn tred’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Je moet je neus goed in Trèfle Pur stoppen, wil je het klavertje ruiken. Hij verschijnt nadat oranjebloesem – fris, zonnig, citrusachtig – de weg wijst naar dat weiland vol van klaver.
Maar hij verdwijnt bijna in de scherpe kardemon-noot en peperachtig en kruidig basilicum. Voor extra groenheid zorgt het nu in parfumkringen erg hippe viooltjesblad – ‘vochtig’, fluwelig met een vers geknipt groen effect.
De geur behoudt met neroli zijn luchtige toets – het is en blijft een eau de cologne – maar er treedt toch een zekere verdieping op dat zich aan de rand van dit klaverweiland bevindt: een schaduwachtige, aardse en bosachtige sensatie van mos en patchoeli zonder te zwaar te worden. Mooi, aangenaam, maar niet zo groen als versgeknipt als het verhaal ‘erom heen’ doet vermoeden. En ook jammer: voor een cologne te zacht en vloeiend, ik mis de ‘schurende’ werking van pure citrus in de opening als op maat voor het cologne-effect.
RUIK & VERGELIJK
Groen verschijnt in verschillende gedaanten in de parfumerie. Ondertaande geuren tonen mooi de ontwikkeling van groen door de decennia heen. Je kunt het oproepen met galbanum (Balmain, Chanel, Lauder, Maison Martin Margiela), met basilicum en ‘groene’ jasmijn (Dior), met tomatenblad (Sisley), met groene thee (Bvlgari) en een geheim akkoord (Mugler). De groenste van allemaal: Eau de Campagne.
Balmain Vent Vert (1945)
Chanel N°19 (1917)
Estée Lauder Private Collection (1973)
Dior – Les Créations de Monsieur Dior – Diorella (1973)
Sisley Eau de Campagne (1975)
Bvlgari Eau de cologne au Thé Vert (1992)
Thierry Mugler Cologne (2001)
Nana de Bary Green (2001)
Honoré des Pres Nu Green (2008)
Maison Martin Margiela (untiteld) l’eau (2011)