OUD IN ANTWOORD OP UW SCHRIJVEN…
Jaar van lancering: 2011
Laatst aangepast: 08/01/12
Neus: Olivier Creed
De reden waarom nu bijna elk oud en nieuw parfumhuis in de nichesector ook met een oud-geur komt is vooral een kwestie van beantwoorden aan de aanhoudende vraag van vele vaste ‘bezoekers’. Zegt Creed ook. En je wil als huis toch ook niet dat je klanten op visite gaan bij de concurrent.
Maar je moet het wel iets extra’s geven. Niet alleen qua geur. Dus meldt Creed op zijn site dat Royal – Oud werd gepresenteerd aan prins William en zijn Kate tijdens hun bezoek aan de Santa Barbara Polo Club vorig jaar.
Ook appealing: de geur is aangekocht door leden van maar liefst zes presidentiële families volgens The Wall Street Journal.
Nog iets: in tijden van crisis is het chic om te benadrukken dat you’re not only in the business for the money. Daarom gaat een gedeelte (hoeveel is onbekend) van de Amerikaanse opbrengst van Royal – Oud (via http://www.globalgiving.org) naar nonprofit-organisaties in India die zich inzetten voor de bevordering van de gezondheid van kinderen. Waarom India? Omdat Creed hier het agarhout betrok voor de geur.
Zegt Creed: ‘Royal – Oud is een droomparfum afkomstig uit de vertellingen van duizend en één nacht dat je zintuigen in verwarring brengt’. Stel je een Perzisch paleis voor – opgetrokken uit zwart marmer met vloeren geplaveid met juwelen – tijdens de nacht, het moment waarop de geuren van de Oriënt hun boeket het meest overrompelend verspreiden: aards, exotisch, sensueel en dit alles versterkt door het legendarische oud.
Nu nog een paar clichés: ‘Royal – Oud is een ode op de glamour, spiritualiteit en erotiek van de eeuwenoude oriëntaalse parfumcultuur’. Maar helemaal zwaar-oosters, zoals Montale, is de geur ook weer niet, want ‘het is aangepast aan de stijl van Creed’. Ofwel, ‘een luxueuze mix van Perzische en Parijse verfijning’.
Een kanttekening: de naam verbaast een beetje. Wisten ze bij Creed niet dat Giorgio Armani in zijn Privé-reeks in 2010 Oud Royal heeft gelanceerd? Wellicht slimmer, leuker en minder ‘copycat’ de geur Oud Oriental, Oud Supérieur, Oud Raffiné of – noem een dwarsstraat – Oud Parisien te noemen.
En hoewel Royal – Oud wordt gepositioneerd als een geur voor haar en hem, moet ik toch eerder denken aan ‘man’. Een mooi, goed gesoigneerd, beetje arrogant forty-fifty something ‘grijs’-exemplaar, zoals Roger Sterling uit de serie Mad Men gespeeld door John Slattery (foto) of een van CNN’s anchor men: Anderson Cooper.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Royal – Oud is heel westers en heel Creed: ruik je direct in de opening. Een subtiele explosie van frisse en zuivere noten. Citroen en bergamot die energiek geprikkeld worden door roze peper. Eindelijk eens geur waarin je de roze peper daadwerkelijk goed kunt onderscheiden. Prachtig. Ook mooi de groen-bitter-frisse galbanum-noot die volgt gecombineerd met engelenzaad. Beide groen, de eerste meer hemels, de tweede meer aards-musk. Weer prachtig.
Nog mooier: je ruikt alle ingrediënten afzonderlijk. Dus ook het edele en zonnige cederhout. In feite heb je hier al een ‘affe’ geur mee.
En dan moet het mooie nog gebeuren: ‘koninklijk oud – foto – uit India’ manifesteert zich in al zijn glorie, maar niet zo heftig als in Montale-geuren, maar toch warm, vochtig, houtig, medicinaal, rokerig en sensueel. Het laatste wordt versterkt door musk – de echte naar wordt beweerd. Nog een keer: prachtig.
RUIK & VERGELIJK
Redelijk nieuw en nieuw oud:
L’Artisan Parfumeur Al Oudh (2009)
Giorgio Armani – Armani Privé – Oud Royal (2010)
Thierry Mugler – Miroir Miroir – Miroir des Voluptés (2010)
Bond N° 9 New York Oud (2011)
By Kilian – Arabian Nights – Amber Oud (2011)
Christian Dior – La Collection – Leather Oud (2011)
Mona di Orio – Les Nombres d’Or – Oud (2011)
Gisteren deze geur aangeschaft, nadat ik de laatste spray Royal Delight (uit de collectie) uit m’n flesje gehaald had.
Deed mij erg denken bij aan l’Instant de Guerlain, en aan ‘limited edion’ kaars van Dyptique (de paarse) van 2 of 3 jaar geleden.
Leuk geschreven!