CHIC VOLGENS SHAIK
Jaar van lancering: 2008
Laatst aangepast: 20/12/11
Neus: onbekend
Artistic designer: ‘Designer Shaik’
Hoe heet het merk nu precies: Designer Shaik of The House of Designer Shaik? Behalve de parfums is het moeilijk de ‘beloofde’ high-class juwelen, uurwerken, ‘cadeaus’ en modeartikelen van dit in 2007 opgerichte merk in Bahrein te zien te krijgen, zowel virtueel als in het echt. Terwijl dit toch de missie was.
Lees ik op de homesite: ‘The house targets travel retailers with a range of exclusive accessories in special packaging’. Maar wie is Shaik? Geloof je het: ‘Een mysterieuze woestijnprins, prachtig en krachtig, onzichtbaar en alomtegenwoordig die rijkdom met genereuze hand rondstrooit. Gezegend zijn diegenen die hem ontmoeten’.
Knipper even met je ogen en droom verder: ‘De exclusieve parfumlijn Shaik is geboren in sprookjesachtig Bahrein.
Was daar onlangs in het kader van de Arabische lente niet wat gerommel? Het werd gecreëerd volgens de wens van oprichter Mohammed Al Asfoor: ‘Zonder enige beperking in samenstelling, zoals een sprookje ook geen grenzen kent’. Nu krijgt het sprookje een nuchtere ondertoon: ‘Het merk streeft ernaar om de romantische visie van de Oriënt te combineren praktische van het Westen’, en neemt vervolgens een filosofisch wending: ‘een emotionele en intellectuele brug slaan tussen deze twee deze verder uit elkaar drijvende werelden’. Toe maar!
Deze visie uit zich in de presentatie: ‘De handgemaakte flacons zijn meesterwerken uit Frankrijk en Italië – ik dacht altijd dat het niet chic is van merken dat van zichzelf te zeggen, dat zoiets meer aan de koper is – versierd met decoratieve elementen zoals zilver en Swarowski-kristallen voor de Classis Editions en met goud, saffieren en diamanten voor de Precious Editions’.
Het plan bestaat een Platinum Edition te lanceren die ook wordt aangeboden in geplande boetieks’. Ik wist niet dat de standaardflacon voor de man – waarin ook Chic Shaik for Men N° 70 zit – gelijkenissen toont met een bedoeinen-tent waaiend in de wind.
‘Stabiel, zwaar en mooi, even sterk als de romantische woestijnprins’. De standaardflacon voor haar – waarin dus ook Chic Shaik N° 30 for Women zit – is gevormd naar het traditionele, tweebladige mes khunja én de verleidelijke rondingen van het vrouwenlichaam’.
Terug naar het sprookje. Chic Shaik N° 30 for Women ‘laat luxe en sensualiteit versmelten met een lichte optimistische noot even individueel als de draagster’. Flauw om te zeggen, maar dat kan natuurlijk niet. En dit dan: ‘Boeiend en heerlijk, als je als vrouw Chic Shaik N° 30 for Women draagt, dan kom je dichter in de buurt van het rijk van de sjeik met al zijn sensoriële genoegens, je natuurlijke vrouwelijkheid wordt verhoogd waarmee je wordt herinnerd dat liefde, schoonheid en sensualiteit in je vingertoppen hebt’.
In Chic Shaik N° 70 for Men ‘blenden individualiteit, karakter en stijl’, en is zoals de drager ‘subtiel, nooit overweldigend, maar toch een onbeschrijfelijk gevoel van kracht en mannelijkheid in zich dragend’. Niet iedereen is geschikt: alleen gedistingeerde en besluitvaardige mannen, leiders geen volgers, die waarlijk het exquise weten te onderscheiden van het gewone’.
Let op: deze geuren worden in Nederland verkocht bij http://www.parfumerie.nl.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Het idee van de inhoud: de meest uitgelezen Franse ingrediënten in Arabische stijl toepassen. Opvallend, net zoals Amouage Gold (uit 1983 voor haar en hem) zijn Chic Shaik N° 30 for Women maar vooral Chic Shaik N° 70 for Men voor westerse begrippen behoorlijk zoet, zonder dat het teveel op vanille leunt wat vaak juist weer de westerse interpretatie is van de Arabische stijl – denk Guerlains Shalimar (1925).
Dat geldt het meest voor de mannengeur: hoewel een opening met bergamot, sinaasappel en citroen, neem je in Chic Shaik N° 70 for Men direct een zoet-sensuele toon waar.
Dat is volgens mij een combinatie van muskaatsalie (foto) met een overdosis witte musk die het lelietje-van-dalen en jasmijn in het hart lijkt te smoren. Je moet heel goed ruiken om deze twee bloemen apart of samen waar te nemen.
Dat komt ook door de zich snel aandienende basis van vetiver, patchoeli en sandel- en cederhout. De eerste twee neem je het eerst waar; je ruikt door de zoetheid heen een lichte aardse noot, maar uiteindelijk ‘wint’ de houtnoot. Dat maakt Chic Shaik N° 70 for Men mannelijk, maar niet in Europese zin. Daarvoor blijft het hout toch te zoet sensueel en niet droog zoals ‘we’ gewend zijn.
En dat maakt de geur ook geschikt voor – westerse – vrouwen. Het is trouwens de vraag of die een groot verschil ruiken met Chic Shaik N° 30 for Women. Hoewel deze ‘symfonie van zinnelijkheid’ sensueler in de basis door de klassieke combinatie van vanille, amber en tonkaboon, maakt de geur een meer kruidige indruk.
Dat komt vooral in de opening naar voren door bergamot en het (nog steeds) als mannelijke geziene fris-bittergroene kardemon. Daarnaast krijgt de geur een exotische toets door passievrucht: stroperig en zonnigzoet die de klassieke combinatie van roos en jasmijn in het hart (geënt op patchoeli) niet echt ondergraaft. Die blijft overtuigend, maar heel westers, dus bescheiden ruiken.
RUIK & VERGELIJK
The House of Designer Shaik heeft voor mensen met ‘goede’ smaak een erg hoog nouveau riche-gehalte en is in 2007 niet opgericht om de ziel van het Arabische parfum op een andere manier te tonen en met ons te delen.
Het is eerder een ‘me too’-house dat meevaart op de groeiende populariteit van Arabische parfumhuizen in het Westen en het Nabije en Midden Oosten en in eerste instantie wil verleiden met het oog. Hoe ik er verder over denk, kun je lezen in de beschrijving van:
The House of Designer Shaik Opulent Blue Shaik N° 33 for Women (2007)
The House of Designer Shaik Opulent Blue Shaik N° 77 for Men (2007)