TERUG VAN GEWEEST VOOR EEN GROTER PUBLIEK:
EEN KLASSIEKER VOOR DE MAN VAN LANCOME
Jaar van lancering: 1967, 2009
Laatst aangepast: 02/01/12
Neus: onbekend
Lancôme is het eerste cosmeticahuis dat begin jaren negentig met La Collection avant la lettre het vintage-principe in de parfumerie introduceerde. In La Collection werden ooit legendarische geuren opnieuw gepresenteerd. Qua presentatie heeft het cosmeticahuis moeite gehad een duidelijke lijn te trekken. De flacons zijn in de loop der jaren drie keer veranderd. En ook de collectie zelf is niet constant. Tot nu verschenen in de lijn: Cuir (1936), Peut-Etre (1937), Clîmat (1967), Sikkim (1971), Sagamore (1985) en Mille et Une Roses (1999). Laatste werd in 2006 toegevoegd en heette oorspronkelijk 2000 et Une Rose.
Dit jaar wordt La Collection voor een vierde keer opnieuw gepresenteerd. Andere naam – Maison Lancôme – met een in eerste instantie beperkt aanbod die wellicht wordt uitgebreid: Peut-Etre, het nu anders geschreven 1001 Roses en de volgens Lancôme bij vrouwen ooit populaire mannengeur Balafre.
Wat ben ik blij dat deze geur opnieuw wordt gelanceerd. Ik wist dat hij al een tijd alleen te koop was bij Institut Lancôme, 29 rue du faubourg st. Honoré in Parijs. En rook er af en toe aan bij een vriendin die nog een oude flacon had staan. En dan komt altijd weer een oom van moederskant om de hoek kijken, hij droeg toen ik nog rondom tien was Balafre vol overgave.
De naam schijnt te gebaseerd of op de bijnaam – Le Balafré – van de krijgshaftige en oorlogslievende Henry I de Lorainne, Prince de Joinville, Duc de Guise, Duc d’Eu (1550-1588) of zijn vader Francis II de Lorraine, Prince de Joinville, Duc de Guise, Duc de Aumale (1519-1563). De eerste werd de ‘gelittekende’ genoemd, nadat hij tijdens de slag van en Dormans (1775) onder meer in zijn gezicht gewond was geraakt. Wanneer de tweede; dat weet men niet meer.
Balafre betekent ook ‘nu nog’ in het Frans een – flink – litteken; een mooie naam die als het ware symbolisch het effect van de geur weergeeft. Want de geur valt nog steeds op door zijn ongehoorde, bijna minerale scherpte.
En dat nu niet alleen de parfumwereld al jaren wordt overspoeld door variaties op populaire geuren, blijkt wel uit de lancering van Balafre Vert (1973), Balafre International en Balafre Brun (exacte jaartallen onbekend) begin jaren zeventig.
Jammer is dat Lancôme niet de naam van de neus vermeld, en dat bevreemd des te meer gezien de statige en ‘historische’ presentatie van de Maison Lancôme-serie die helemaal past in de huidige marketingstrategie van het merk: de ervaring van de geschiedenis tonen als richtlijn voor de toekomst.
Let op: alleen te koop bij de Bijenkorf.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Bij de eerste druk op de verstuiver komt er een enorme scherpe frisheid vrij die doet denken aan een ouderwetse eau de cologne. Wordt opgeroepen met bloemig-fris bergamot en dito neroli. Voor de eigenlijke scherpte is cipres verantwoordelijk, met zijn beetje terpetijnachtige nuance. Hiermee wordt groene toon gezet die wordt, versterkt door het droogkruidige en bittere salie en en zonnig-groen oregano. Hierachter verbergt zich in het hart de zoetige lavendel en ‘rozerige’ geranium.
Maar het ingrediënt dat de meeste aandacht opeist is toch galbanum – nu weer helemaal hipper de hip in nichekringen door (untitled) van Martine Margiela (2010). Die was in de oudere versie intenser, dus fris-sensueler.
En dat geldt ook voor de afronding van amber, leer, musk, patchoelie en vetiver – deze typische en klassieke mannelijke mix ruik je nu heel bescheiden. Wel duidelijk present en te ruiken: de sandelhoutnoot die de hele geur een zonnige warmte, droogte en verdieping geeft. Maar nog steeds een prachtig voorbeeld van een klasieke varengeur: mannelijk, elegant, maar nooit schreeuwerig en macho.
RUIK & VERGELIJK
Nou, wat mij betreft mogen de late sixties en early seventies herleven wat mannengeuren betreft. Die waren strak, chic, mannelijk, maar niet al te verfijnd…
Nina Ricci Signoricci (1965)
Helena Rubinstein Men’s Club (1966)
Capucci Pour Homme (1967)
Puig Aqua Brava (1968)
Rochas Monsieur (1969)
Hermès Equipage (1970)
Balenciaga Ho Hang (1971)
Pierre Cardin Men’s Cologne (1972)
Paco Rabanne Pour Homme (1973)