DE BURGELIJKE BALKONGERANIUM ALS SUMMUM VAN CHIC
Jaar van lancering: 2011
Laatst aangepast: 08/11/11
Neus: Patricia de Nicolaï
Te koop bij: www.perfumelounge.nl
Geurengoeroe is vandaag in een contemplatieve bui. Geen zin in? Ga door naar Ruik & Vergelijk, maar dan mis je wel wat! Onlangs beklaagde columniste Beatrijs Ritsema zich over de devaluatie van het woord passie.
Ze schrijft: ‘Eeuwenlang leidde het woord een obscuur bestaan in de luwte van het algemeen vocabulaire. Het werd alleen tevoorschijn gehaald, wanneer iemand het wilde hebben over verzengende hartstocht. Het woord was ook geassocieerd met lijden, als in de passie van Christus’.
En even verder: ‘Het duidde op iets edels en verhevens, maar impliceerde tegelijk dat het niet goed zou aflopen. Je voelde bij wijze van spreken de tragedie al om de hoek loeren. De gedoemde liefde van Romeo en Julia was een passie. Of de reis van Shackleton naar de Zuidpool. Een passie heeft iets brandends, iets urgents en bijna altijd iets noodlottigs. Een passie doet pijn’.
Ritsema stoort het dat van deze bovenmenselijke, tragische context tegenwoordig niets over is in het tegenwoordige gebruik van het woord. Passie staat nu voor hobby’s. Quizkandidaten op televisie wordt ter introductie gevraagd naar hun passies: zelf broodbakken en reizen is het antwoord. Mensen die plezier hebben in hun werk vertellen trots dat hun beroep hun passie is. Kinderen die een vrijetijdsbesteding nodig hebben, gediplomeerden van de middelbare school die een vervolgopleiding zoeken krijgen allemaal te horen dat ze hun passie moeten volgen’.
Maar er zijn meer woorden die zijn afgegleden en die met name in de lifestyle-wereld te pas en onpas worden aangehaald. Niet alleen passie. Hoe vaak lees je niet dat een absolute nieuwe musthave gillend en hysterisch wordt gepositioneerd als exclusief, klassiek, innovatief en grensverleggend, terwijl je denkt: dikke doei!
Chic is ook zo’n geërodeerd woord: wordt in negen van de tien gevallen verkeerd geïnterpreteerd. Voetbalvrouwen zijn chic, orchideeën zijn chic, ambachtelijke rookworsten zijn chic, Hummers zijn chic. En natuurlijk geuren: als Celine Dion, deed ze in 2009, een geur zo noemt, dan voel je aan je water: ech(t) nie(t).
Maar wat nu als een watertje zich – weer eens – letterlijk zo noemt en waarvan de inhoud juist niet speelt met de cliché-omschrijvingen gewoonlijk toegepast op het woord. Dan hoop je dat mensen daar ‘doorheen kunnen ruiken’. Want dat is volgens mij nu de juiste interpretatie van het woord chic: iets presenteren wat de oorspronkelijke betekenis aan het wankelen brengt. En dat doet Patricia de Nicolaï met L’Eau Chic.
Het cliché chic ‘schrijft voor’ in parfumland: een rijke, volle en overrompelende geur die je doet belanden in de wereld van the happy few: private parties, vijfsterrenhotels, limousines – dat soort dingen. Dat doet Patricia de Nicolaï dus niet. Zij interpreteert het woord chic door eenvoudige, niet-chique ingrediënten op te waarderen en ze daardoor in een nieuw licht te plaatsen. Het effect: understated met nieuwe sensaties – weer zo’n afglijdend woord – maar volgens mij wel echte chic.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Patricia de Nicolaï koos de doodgewone ‘burgerleuke’ geranium – met zijn ruwe rozengeur – als uitgangspunt voor het summum van chic. Ze zegt hierover: ‘De geur van geranium is delicieus, alleen heeft het een scherpe en zure kant die je moet temmen. De uitdaging was de geranium zachter te maken, zonder het te verzwakken, het een originele toets te geven zonder zijn eigen boodschap te verbergen’.
Haar oplossing: eerst geranium (het blad dus) vermengen met munt (gekarteld met een peperige nuance) en het vervolgens onderdompelen in lavendel. Het effect: de geranium wordt krachtiger door de eerste, zonnig-bloemig door de tweede.
Ze rondt L’Eau Chic af met een uitgebelanceerde witte musk-cocktail. Het effect: de geranium blijft knisperen, blijft rozig-groen en wordt tegelijkertijd superzacht, wordt fluweel. En dat is knap, want teveel munt in geranium kan een menthol-resultaat tot gevolg hebben, waardoor je de indruk krijgt alsof je ruikt aan een mondwater.
RUIK & VERGELIJK
Wordt het een nieuwe trend: ordinaire parfumingrediënten opwaarderen waardoor je ze als nieuw en neo-chic ervaart? Chanel doet het met een ander huis-, tuin- en keukenkruid: lavendel.
Chanel – Les Exclusifs – Jersey (2011)