JASMIJN UIT INDIA VOOR EEN ZUIVER EUROPEES JASMIJNPARFUM
Jaar van lancering: 2010
Laatst aangepast: 24/09/10
Neus: Calice Becker
Ik ben in 1999 twee weken met de oprichtster van de bodyshop – Anita Roddick – door Nepal en India getrokken om te zien hoe haar ‘not aid, but trade’-aanpak in de praktijk werkte. In India verbleven we eerst in een luxe resort in de buurt van Madurai (Tamil Nadu) en wat ik daar ‘geurtechnisch’ heb ervaren is ongelooflijk: de tuinen van het hotel waren vol van jasmijnstruiken die de hele omgeving parfumeerden. Opvallend en de eerste keer dat ik het meemaakte: overdag rook de jasmijn vriendelijk en bloemig, maar tijdens het vallen van de avond verspreidde het animale karakter van de jasmijn zijn sporen… ongelooflijk sensueel. En heel opvallend: op achtergrond nam je een spoor van oranjebloesem – met hetzelfde diverse karakter – waar.
Ik moest hier direct aan denken bij het ruiken van Love and Tears van By Kilian. De nieuwste geur in zijn Love-thema. Ik heb het al eerder beschreven en doe het nu weer: bij By Kilian is het meer de presentatie en de sfeer die niche zijn dan de inhoud.
Want ook van Love and Tears val ik niet van mijn stoel. Het is een mooie solifleur. Niet meer en niet minder, maar die ik al vaker geroken heb. Zowel bij andere prestigelabels, zowel bij anonieme merken die hun reukwaar op de lokale markten aanbieden. Wat jasmijn betreft: India en Egypte. Dit zegt By Kilian zelf over de geur: ‘Alleen de jasmijn, met haar eindeloze diversiteit – citrusachtige, groene, bloemige en dierlijke elementen – kon de overvloed aan emoties die ik wilde communiceren, vertalen in deze geur: het spannende begin van een liefde, de angst voor het onbekende, en uiteindelijk, volle overgave aan de liefde. Om deze complexe emoties te uiten wilde ik geen jasmijn die te gemaakt of te opgesmukt ruikt, maar liever de twee dramatisch aanzetten: erotisch en heilig’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Natuurlijk: pure jasmijn blijft een genot om te ruiken. Alleen verwacht je van een nichehuis iets meer, dat het een verrassende noot toevoegt waardoor je deze bloesem op een nieuwe manier ervaart. Wil dus niet zeggen dat Love and Tears niet goed is, wellicht een beetje saai. Het ‘heilige’ facet van jasmijn uit India wordt opgeroepen met Italiaans bergamot (altijd een prachtige opening voor jasmijn), petitgrain (idem en verkregen uit de takken en het groen van oranjebloesem) uit Paraquay en cipres.
Het ‘erotische’ facet wordt geleverd door Indiase Jasmijn, oranjebloesem uit Spanje, ylang-ylang (zorgt ervoor dat de jasmijn aan sensuele bloemigheid wint) nog eens versterkt door cistus labdanum (ook wel bekend als zonneroosje).
RUIK & VERGELIJK
Jasmijn, jasmijn, ‘pure’ jasmijn ruik je ook in:
Annick Goutal Le Jasmin (2004)
The different Company Jasmin de Nuit (2005)
Montale Jasmin Full (200?)
Minder niche, maar daarom niet minder fijnzinnig:
Yves Saint Laurent In Love Again Jasmin Etoilé (2006)
Amouage Reflection Woman (2007)
Givenchy Récolte 2008 Ange ou Démon Jasmin Sambac (2009)