EEN GEWAPENDE GEUR
Jaar van lancering: 2008
Laatst bijgewerkt: 22/03/10
Neus: Pierre Guillame
Te koop bij: www.perfumelounge.nl
De macht van het woord gecombineerd met de kracht van een parfum. Het stuurt van tevoren – zonder nog aan een geur geroken te hebben – je gedachten.
Een goed gekozen naam is als het ware de eerste uitnodiging. Het is vooral de nichesector geweest die de platgetreden paden van parfumnamen – midden jaren tachtig zoveel bewandeld; in gang gezet door Obsession (1985) van Calvin Klein – heeft verlaten.
Geen flauwe verwijzingen naar de liefde, seks en al die clichés zoals in negen van de tien keer het geval is. Wel namen die beroep doen op je fantasie, die prikkelen en nieuwsgierig maken. Voor je het weet waan je je in een andere wereld… ga je de strijd aan. Je bent tot je tanden toe gewapend.
Je betreedt het strijdperk. Kogels vliegen om je oren, granaten ontploffen, oef dat scheelde niet veel. Je zoekt dekking. En terwijl de kruitdampen optrekken zie je aan de horizon de vredesvlag gehesen worden! Dit speelt althans door mijn gedachten wanneer ik ruik aan L’Eau Guerrière – vrijvertaald ‘strijderswater’. Het donkere ‘strijdgewoel’ komt vooral goed tot zijn recht door de hoofdrolspeler in deze gewapende geur. En dat is…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
… wierook dat met een beetje fantasie ruikt naar ‘oorlogsgeur’: een door vuur en kruit bezwangerde lucht. Hoewel een van de oudste ingrediënten in de industrie, zijn er weinig geuren waarin het de hoofdrol speelt. Zou dat komen omdat mensen het eerder associëren met ‘kerk’. L’Eau Guerrière – onderdeel van de Collection Privé – is ook tot aan de rand gevuld met het rokerig-houtige-etherische wierook, alleen laat Pierre Guillaume er een luchtige wind overheen waaien.
Doet hij met een stevige een aldehyde-ozonnoot (met een merkwaardig terpetijn/chloor-effect!) omringd door citrusnuances. Mooi aan de geur is de verwerking van agarhout (ook wel bekend als oud; het nieuwe fetish-ingrediënt in de parfumerie). Gaat heel mooi samen met wierook. Hoe het toegevoegde cinchona-hout ‘an sich’ ruikt, weet ik niet. Het versterkt in ieder geval de sterke houtbasis die door musk een zacht-sensuele toets krijgt.
RUIK & VERGELIJK
‘Per fumum’ is Latijns voor ‘door rook’. Met het verbranden van kostbare houtsoorten en harsen (waaronder wierook) werd in de oudheid bij diverse culturen wereldwijd geprobeerd om de goden gunstig te stemmen. Hiervan stamt ‘ons’ woord parfum af. De katholieke kerk nam later dit gebruik over, maar dat was meer – zo wil het verhaal – om met wierook de stank ten tijde van de middeleeuwen te maskeren van de in kathedralen toegestroomde gelovigen.
Giorgio Armani bewaart aan het bijwonen van talrijke missen met zijn grootmoeder de mooiste ‘rokerige’ herinneringen. Hij verwerkte het in een ‘heftig’ en bedwelmend wierookparfum. Voor de liefhebbers:
Etro Messe de Minuit (2000)
Armani Privé Bois d’Encens (2004)
Annick Goutal Encens Flamboyant (2007)