HEILIG HOUT OP EEN VOETSTUK
Jaar van lancering: 2005
Laatst aangepast: 01/12/09
Neus: Christopher Sheldrake
Cederhout is in parfumkringen geliefd om zijn harmonieuze geur en fixatief vermogen: het weet andere ingrediënten goed vast te houden.
Serge Lutens is verliefd op cederhout, afgaande op zijn ‘bloemige’ verantwoording van de geur vernoemd naar deze boom. Lutens: ‘Het roofdier sluipt met glijdende, soepele beweging en fluwelen tred van staal. Ritmisch. Bedachtzaam. Het woud is op zijn hoede. Diepe, ingehouden stilte, een moment van spanning zoals die aan de uitspraak van een jury voorafgaat, die de beklaagde, de misdadiger, de onschuldige (ver)oordeelt. De omarming van het leven, eenmaal definitief, zal het oordeel rust geven. De tijd houdt zijn adem in. Ceder het grootste hout waarvan ik het vocubalaire zoveel heb gebruikt… de bijzondere kwaliteiten zoveel heb geroemd, de bijzondere essence zo liefheb’.
Misschien denk je: ‘Misschien had die Lutens beter een dichter of romanschrijver kunnen worden, ik snap er niks van’. Nou, dan leggen we het even uit. Het roofdier staat hier voor het cederhout en verbeeldt de diverse schakeringen die het aan een geur kan geven. Je ervaart de fluwelen geur niet direct, langzaam geeft het zijn tonen prijs. Maar eenmaal tot volle bloei gekomen, ben je er volgens Lutens tot veroordeelt.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Lutens omschrijft de geur als rijk en bosachtig (veel cederhout) met zoete houttonen weelderig vermengd met de ‘verwaande’ tuberoos. Een krachtige musk ‘gevuld’ met amber, kruidnagel en kaneel maakt de compositie af… ‘een vonnis zonder beroep voor deze fatale, diep originele geur’.
Het mooie aan de Cèdre: de vreemde maar originele combinatie van cederhout en tuberoos. Eerst ruik je iets groenig en ijzig medicenaals, dan vermengt de erotiserende tuberoos – hier zo mooi gekruid – zich met het volle cederhout dat een sierlijke, beetje zoetige nasleep heeft van amber (warm) en musk (dierlijk) .
RUIK & VERGELIJK
Zoals gezegd wordt cederhout vooral gebruikt om zijn fixatief vermogen. Er zijn weinig geuren waarin deze boom een hoofdrol speelt. Daarom ter vergelijk drie geuren van Serge Lutens waarin respectievelijk de tuberoos, de jasmijn en de roos alle aandacht opeisen.
Serge Lutens Tubéreuse Criminelle (1999)
Serge Lutens A la Nuit (2000)
Serge Lutens Sa Majesté la Rose (2000)
Nou, en toen verschenen de volgende geuren:
Giorgio Armani – Armani Privé – Les Eaux – Cèdre Olympe (2009)
L. T. Piver Cèdre (2009)
Voor het eerst dat ik deze Nederlandstalige blog tegenkom. Erg leuk en goed geschreven! 🙂
Cèdre vind ik één van Lutens’ moeilijkste geuren. Ik ben dol op veel van zijn oriëntaalse zoetheid, en de eerste paar minuten is die hier ook heerlijk, maar daarna is het de tuberoos die me teveel wordt. Op mijn huid krijgt dat uiteindelijk een kauwgom/siroop/suiker-achtige geur. Wel bijzonder is zoals je beschrijft, hoe hij dit met cederhout weet te mengen. Maar uiteindelijk is het voor mij toch grotendeels een bloemige geur.