DIOR POUR TOUJOURS!
DIOR A JAMAIS!
Jaar van lancering: 2001/2009
Laatst aangepast: 29/03/12
Neus: Jean-Pierre Béthouart (2001), François Demachy (2009)
Model: onbekend
Artistic direction: John Galliano (eerste versie)
Het is voor mij de merkwaardigste geur binnen de collectie Les Créations de Monsieur Dior die in (2009) werd gepresenteerd. Niet wat de – letterlijke – inhoud betreft, maar wel met de link met de naamgever van het couturehuis. Want afgaande op Les Créations de Monsieur Dior verwacht je geuren, ik althans, die tijdens zijn leven zijn verschenen.
In feite zijn dat er twee. De androgyne cologne Eau Fraîche – de herontdekking van dit jaar wat mij betreft – uit 1953 en Diorissimo uit 1956. Diorella (1972) en Dioressence (1979) kun je in zoverre nog linken met Christian Dior lui-même doordat ze ook werden geïllustreerd door de ‘huistekenaar’ van maison Dior, René Gruau. Inmiddels is hier in 2011 Diorama (1949) bijgekomen, een van de meest fijnzinnige bloemengeuren die ik ken.
Forever and ever Dior – een slimme naam waarvan volgens mij veel concurrenten zich achteraf gevraagd hebben waarom zij niet op deze vondst zijn gekomen – verscheen in de periode dat ik het spoor een beetje bijster begon te raken en interesse begon te verliezen in de Dior-geuren. Want: hellup, zoveel! Zo was daar Lily (1999), zo waren daar Eau Energisante en Eau Relaxante (2000). Herinner je je deze nog: Remember Me (2000)? En dan hebben we het nog niet gehad over de ‘grote geuren’. In 2001 verscheen dus Forever and Ever Dior eerst als taxfree-geur die in retroperspectief een van de geliefdste ‘tussendoor Diors’ blijkt te zijn. Een vriendin van mij kan het beamen. Ze kreeg de geur van haar man die op reis was en, hoewel niet echt een rozenparfum-fan, heeft ze via internet nog diverse flacons verzameld bang als ze was dat ze er niet meer van kon genieten.
François Demachy, huidig ‘huisneus’ van Dior heeft de geur opnieuw tegen het licht gehouden. Dit zegt hij over Forever and ever Dior: ‘Het is de modernste geur uit de collectie. De signatuur stemt overeen met de periode. Zonder scherpte, goed gemaakt, evenwichtig. Een romantische, zachte en delicate geur rond de Bulgaarse roos, een hommage aan een bloem die monsieur Dior na aan het hart lag’. Maar dat kun je ook van het lelietje-van-dalen en tig andere bloemen zeggen. Maar, het moet gezegd: de Bulgaarse roos ruik je in volle glorie en de naam is te mooi om het bij een ‘tussendoordior’ te laten.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Een simpele opbouw die ervoor zorgt dat je de ster van de geur aangenaam blijft ruiken. De Bulgaarse roos wordt in Forever and ever Dior omringd door frisse fresia en een heldere jasmijn uit India waardoor de Bulgaarse roos niet te zwaar en te vol wordt en hierdoor een mooie lichte toets behoudt.
Een zweem van witte musk zorgt ervoor dat de bloemenweelde een weelderige, wollige warmte krijgt. Eigenlijk in al zijn eenvoud een hele mooie en heldere rozengeur.
RUIK EN VERGELIJK
Bij Dior kun je nog op een andere manier van roos genieten. Maar dan wel op een zeer hoog niveau. Een rozenparfum dat de concurrentie aangaat met alle rozenparfums in het niche-circuit. Slechts verkrijgbaar in 20 Diorboetieks en gehuld in een moderne versie van de beroemde Baccarat-flacon van Miss Dior (1947).
Dior – La Collection Particulière – Le Passage N°4 (2007)