WATER ONDER VUUR, VUUR ONDER WATER
Jaar van lancering: 1998
Laatst bijgewerkt: 15/09/09
Neus: Jacques Cavallier
Flaconontwerp: Gwenaël Nicolas
De moeilijkste uitdaging voor een ‘naam’ is om na de introductie van een premièreparfum (dat alle verwachtingen overtreft) een opvolger te vinden. Het overkwam Issey Miyake: zijn L’Eau D’Issey uit 1992 heeft zich ontwikkeld tot een klassieker met in zijn schaduw een trits aan navolgers. Zijn tweede geur is een logisch vervolg op L’Eau D’Issey. Want wat is de tegenpool van water… juist vuur. Et voilà: Le Feu D’Issey was geboren. Maar hoe vertaal je water in vuur? Volgens Miyake door dicht bij de bron te blijven, want zo zei hij: ‘Originaliteit ligt niet in de complextiteit, maar in de eenvoud der dingen’. Zie de flacon, een rode bol. De aarde? De zon? Een vuurbal? Een jonge planeet? Misschien wel onze eigen zon vier miljard jaar geleden. Of is het ook een flacon, zo eenvoudig en complex als de allereerste kernreactie?
De Japanse ontwerper laat het in het midden. Dit wil hij wel zeggen over de vuurdoop van zijn tweede geur: ‘Elke dageraad is een nieuw begin, elke dag een geboorte. En voor een kunstenaar is elk nieuw oeuvre als een opgaande zon. Door aardse voorwerpen te beroeren met de bezielende kracht van hun verbeelding, brengen kunstenaars ze tot leven. Creëren omdat we vertrouwen. Creëren omdat we liefhebben. Creëren omdat we begeren: dit is het wat ons leven geeft’.
Mooi gezegd en we geloven hem, alleen dat is nu opvallend: mensen blíjven Miyake associëren met puur en transparant water. Le Feux d’Issey zette de wereld niet in vuur en vlam. Echt succes bleef uit terwijl zijn L’Eau d’Issey nog steeds de wereld onder water zet.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Le Feu D’Issey is als een halo. Een zonneparfum opgebouwd uit vitaliteit, diepgang en verleidingskracht. Mooi gezegd, maar daarmee heb je nog geen geur. Hoe te werk? Hoe vertaal je vuur in water?
Volgens Jacques Cavallier door een energieke ontmoeting op te roepen tussen kracht en tederheid, helderheid en sensualiteit. Hij liet zich hierbij leiden door het less is more-principe en vermengde Bulgaarse roos en Japanse gouden lelie met korianderblad en sechzuanpeper: stralend en spetterend. En het zo ontstane vuur wordt in de basis vastgehouden door guajachout – Cavallier: ‘droog en onstuimig!’ – geblust met benzoïne-hars (Cavallier: ‘zacht en mystiek’) en melkwit sensueel amber (Cavallier: ‘meer harsachtig dan dierlijk’).
RUIK & VERGELIJK
Rood wou niet echt lukken. Issey Myake probeert het nu met groen. Door velen al getipt als een nieuwe klassieker.
Issey Miyake A Scent (2009)