PROMISE YOURSELF A ROSE GARDEN
ZO MOET EEN CHYPRE-ROOS RUIKEN!
Jaar van lancering: 2004
Laatst bijgewerkt: 16/12/15
Neus: Marc Antoine Corticciato
Te koop bij: www.perfumelounge.nl
Als kind keek ik altijd uit naar een film op de televisie: The Time Machine (1960) naar het boek van H.G. Wells dat hij in 1895 publiceerde. Het prikkelde mijn fantasie enorm. Wat in de toekomst lag, interesseerde me niet zo. Daar zou ik zelf voor een bepaalde tijd onderdeel van zijn. Het verleden daarentegen; ik zou er veel voor geven even met een tijdmachine ‘terug’ te mogen. Ik moest hier aan denken bij het verschijnen van Eau Suave.
De geur is geïnspireerd op de rozentuin (nog te bezichtigen) van het paleis Malmaison (dat zijn naam dankt aan zijn slechte staat bij aankoop) die werd aangelegd door de eerste vrouw van Napoléon Bonaparte, Joséphine de Beauharnais (1763-1814). Door de haar aangelegde rosarium ontstond er – naar men zegt – in de 18de en de 19de eeuw in de betere kringen een rosarium-manie.
Wat zou ik daar graag rond geflaneerd hebben met haar aan mijn zijde terwijl ze me de 250 verschillende soorten (!) toelichtte. Of als het lot me minder gunstig gezind was geweest, wat had ik er graag als tuinman rond geschoffeld. Moet trouwens een leuke menagerie zijn geweest afgaand op getuigenissen.
Zo vlogen er in de ontvangsthal exotische vogels rond de in potten geplante al even exotische bomen. In de tuin zelf – vol met de toen voor Europa nog zeldzame jasmijn, dahlia en magnolia – graasden zebra’s en kangoeroes. En in een belendende oranjerie liet ze 300 ananasstruiken planten. Wat niet zoveel mensen weten: het eigenzinnige karakter van Joséphine – geboren op Martinique als Marie-Josèphe-Rose Tascher de la Pagerie – dat mede werd bepaald door haar Creoolse achtergrond. Heel haar leven had ze iets van een onaangepaste ‘hippy de luxe’ die door de juiste contacten en – ja dames en heren – veel rond hoeren en snoeren op de toenmalige hoogste troon van Europa terechtkwam. Heel aanneemlijk gespeeld door Isabella Rossellini in de tvserie Napoléon (2002).
Marc Antoine Corticciato bied je met Eau Suave een denkbeeldige wandeling door de rozentuin van Joséphine – die tot haar ontmoeting met Napoleon door intimi Rose werd genoemd. En deze wandeling is de moeite waard. Wat een prachtgeur! Wat een nuances! Lang geleden dat het oorspronkelijke chypre-concept zo licht maar toch zo vol werd geïnterpreteerd. Zou eigenlijk door alle rozenliefhebbers en chypre-addicts geroken moeten worden.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Vaak de verrassing van een geur: de eerste moleculen die je opsnuift. Die kunnen in een flits een sensatie naar boven brengen die doet denken aan iets vertrouwds. Alleen kun je het niet direct thuisbrengen. Eau Suave geeft me het. Een gevoel van vroeger, een dag in de lente vol zon, vol bloemen. En een mild briesje zorgt er gelukkig voor dat het niet te warm wordt. Eau Suave is volgens de neus een samengaan van drie ‘voorstellingen van een roos’. Een gekruide roos. Een fruitige roos. Een theeroos. De eerste wordt opgeroepen door een prachtige, pikante mengeling van korianderzaad, saffraan, peper en… roos. Gôh, wat lekker! De tweede komt tot leven door perzik, framboos, abrikoos en… roos. Idem: want het fruit is niet te plakkerig, niet te plastic, het versterkt alleen de zoetheid van roos. De derde, theeroos, die bloeit in het echt en geeft vermengd met aldehyden Eau Suave die licht-frisse toets.
Aan al deze drie ‘rozen’ kleeft aangenaam, wat zeg ik, prachtig het chypre-akkoord van eikenmos, patchoeli en musk. Begeleid door een zoetheid die zweeft tussen honing en vanille en waarschijnlijk afkomstig is van de ‘fruitroos’. Nogmaals: heel mooi, heel elegant, heel klassiek.
Een goed rozenparfum is voor mij niet ‘romantisch’ met allerlei frutsels en linten, ook niet het symbool voor de liefde; het moet voor mij prikkelen – je moet de doorns als het ware voelen. Marc Antoine Corticciato krijgt het voor elkaar.
RUIK & VERGELIJK
Opvallend: Eau Suave lijkt de opmaat voor de herontdekking van de klassieke rozengeur. Antoine Corticciato is natuurlijk niet de eerste. Enkele nichemerken en klassieke leveranciers is hij schatplichtig.
De voorlopers:
Jean-Charles Broisseau Ombre Rose (1981)
Yves Saint Laurent Paris (1983)
Annick Goutal Rose Absolue (1984)
De voorbereiders:
Lancôme – Maison Lancôme – Mille et Une Rose (2000)
Serge Lutens Sa Majesté la Rose (2000)
Frédéric Malle Lipstick Rose (2000)
De volgers:
Givenchy Very Irrésistible (2003)
Stella McCartnery Stella (2003)
Neo-niche-rozen:
Guerlain – L’Art et la Matière – Rose Barbare (2005)
Dior Passage N°4 (2007)