IN DE LEER MET GIORGIO ARMANI
Jaar van lancering: 2004
Laats aangepast: 12/06/09
Neus: Michel Almairac
Flaconontwerp: Giorgio Armani
Laten we het eerst over de naam hebben: Cuir Améthyste verenigt twee geliefde akkoorden in de parfumerie die zelden zo uitgesproken in ‘unisono’ werden gepresenteerd: leer en amber. Cuir is duidelijk, maar wat Giorgio Armani precies met Améthyste bedoelt? Dat is toch een paars mineraal, geen amber. Of is het symbolisch? Amethist komt van het Grieks (amethystos). Wil zeggen ‘tegen de roes’, ‘niet dronken’ of ‘niet bedwelmend’ – gebaseerd op het bijgeloof dat de drager ervan beschermd wordt tegen de roes van wijn. Zou het? Zou leuk zijn. Want een goede leergeur kan bedwelmend werken. Armani Privé is de duurste parfumlijn van Armani en was oorspronkelijk bedoeld als geschenk voor zijn beste vrienden (wie zou dat niet willen zijn?). De collectie werd zo enthousiast ontvangen dat hij besloot ze exclusief te distribueren voor de ware Armani-fan met grote voorliefde voor uitzonderlijke geuren.
Elke ‘Privé’ bevat iets ‘Armani’. De ontwerper houdt voor zichzelf van geuren die in essentie mysterieus zijn en gemaakt zonder onderscheid van sekse. De collectie is geïnspireerd op landen waaraan hij schitterende souveniers heeft overgehouden – tastbaar en ontastbaar… een geur die herinneringen oproept is voor hem een goed parfum. Voor Armani Privé koos hij voor een kleine waaier aan natuurlijke ingrediënten van uitzonderlijke kwaliteit, een zeldzaamheid in de moderne parfumwereld, aldus Armani. Elk van de Armani Privé-creaties telt niet meer dan vijftien componenten. Met zo weinig bestanddelen is de kwaliteit essentieel. Ruik je.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Voor een mooie ambernoot, doe je er goed aan natuurlijke harsen aan te wenden en deze subtiel te layeren met vanille. In Cuir Améthyste wordt dat vanzelfsprekend gedaan met cistus labdanum en benzoïne. Voor de leernuance zorgt zilverberk – foto. Daar werd vroeger het ‘teer’ aan onttrokken voor een natuurlijk leereffect in een geur) die samengaat met patchoeli. En de laatste is ook onontbeerlijk voor een goede en krachtige ambergeur.
Voor de extra zachte noot zorgt viooltje en ‘crystalline roos’. Mocht je een donkerkruidige noot ontwaren, dan ruik je korianderolie (niet gedestilleerd uit het groen, maar uit de korrel). En voor de lichte opening verwerkte de neus de fijnste bergamot, die uit Calabrië dus. Samen geven ze een heerlijke strelende geur. Amber gewikkeld in leer, leer ondergedompeld in amber. Klasse!
RUIK & VERGELIJK
De parfumwereld is in ban van de verfijning sinds het nieuwe millennium. Naast de nog steeds niet afnemende stroom aan ‘easy to swallow, easy to follow’-geuren, verschijnt de ene na de andere exclusieve lijn van de gevestigde parfumorde. Niet alleen Armani, maar ook Chanel, Dior, Estée Lauder, Givenchy, Lancôme, Hermès en Prada. Inmiddels aangevuld met Cartier en Van Cleef Arpels. Vaak zit er een prachtige leergeur tussen.
Chanel – Les Exclusifs – Cuir de Russie (1924)
Guerlain – L’Art et la Matière – Cuir Beluga (2005)
Lancôme Cuir (1936, 2007)
Andere exclusieve leercreaties:
Santa Maria Novella Peau d’Espagne (1901)
Knize Knize Ten (1924)
Etro Gomma (1989)
Serge Lutens Cuir Mauresque (1998)