OH EILAND IN DE STILLE ZUIDZEE
Jaar van lancering: 1966
Laatst bijgewerkt: 28/06/08
Neus: Josephine Catapano
Model: onder meer Linda Evangelista
Flaconontwerp: Guy Laroche
Hij is eigenlijk een beetje uit het zicht verdwenen: Guy Laroche, de in 1923 geboren en in 1989 overleden couturier die in 1957 in Parijs zijn maison couture opende, en 1985 en 1989 de felbegeerde (en inmiddels opgeheven) coutureprijs Le Dé d ‘Or mocht ontvangen. Hoewel hij nooit tot de allergrootsten van zijn generatie heeft behoord, was hij vooral in de jaren zestig en zeventig een geliefde naam omdat hij met een eigen, duidelijk herkenbare signatuur heersende modetrends in zijn collecties wist te verwerken.
Net zoals zoveel modenamen is Laroche bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn geuren die tot het begin van de jaren tachtig van de twinigste eeuw een enorme populariteit genoten. Zo ook zijn Fidji (en het helaas niet meer verkrijgbare J’ai Osé uit 1978).
Het was het eerste parfum dat een werkelijk bestaand eiland als inspiratiebron had. Hiermee riep hij een denkbeeldige wereld op tot dan toe ongebruikelijk in de haute parfumerie: een ver weg van de civilisatie droomparadijs-eiland waar de primitieve mens in harmonie leeft met de natuur. Dit spreekt nog steeds tot de verbeelding. De slogan ook? La femme est une ile, Fidji son parfum. Denk aan Estée Lauders Beyond Paradise (2003). Maar het was natuurlijk niet alleen de poëtische weerklank van de naam dat het parfum zo populair maakte, ook de intense bloemengeur met fris slotakkoord speelde een belangrijke rol.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Als je de hoofdingrediënten van Fidji bekijkt, dan weet je zeker: dit is een klassiek bloemenparfum dat fris maar elegant van start gaat met galbanum, maar door ylang-ylang direct een volbloemig en exotisch karakter krijgt. Je bent als het ware op Fidji aangekomen. Het hart bevestigt dit: zoetfruitige Bulgaarse roos, stralend jasmijn en sensuele tuberoos die op een klassiek-zwoel bedje van poederig iris, ziltaltig en animaal ambergris en eveneens animaal musk een intense diepte en door patchoeli en sandelhout een enorme warmte bereiken. En je geniet van de tropische eilandgeur terwijl de zon ondergaat.
RUIK & VERGELIJK
Na Germaine Cellier is Josephine Catapano een van de eerste belangrijkse vrouwelijke neuzen. Ze heeft een paar klassiekers op haar naam staan, waaronder Fidji. Er circuleert zelfs het gerucht dat ze de neus is van ‘the sexiest fragrance ever’, ofwel Youth Dew. Verder wordt ze vaak genoemd als mentor van de eigenlijk meest succesvolle vrouwelijke neus: Sophia Grojsman. Het is jammer dat zo weinig bekend is over de andere geuren die ze heeft gemaakt.
Estée Lauder Youth Dew (1953)
Norell Norell (1968)