VERFIJNDE STOF VERTAALD IN EEN VERFIJND PARFUM
Jaar van lancering: 1997
Laatst bijgewerkt: 15/05/12
Neus: Sophie Labbé
Model: Yasmeen Ghauri, Charlott Cordes, Kate Moss
Flaconontwerp: Serge Mansau
Met de presentatie van Organza koos het couturehuis Givenchy voor een artistieke koerswijzing die sinds het vertrek van de oprichter – Hubert de Givenchy – in 1996 is ingezet. Organza is een ‘stoffelijk’ en in meerdere opzichten klassiek parfum geworden. Het is trouwens niet het eerste parfum dat zijn naam aan een stof dankt. Voor vrouwen die zich altijd al graag in een ‘wolk van stof’ hulden, waren er tot voor kort de Franse parfumklassiekers Crêpe de Chine van Millot (1925) en Chantilly van Houbigant (1939) te koop.
Het ‘nadeel’: deze geuren waren een beetje ‘stoffig’, lees: ouderwets. Estée Lauder brengt hierin met White Linen (1978). In 1997 pikt Givenchy de draad op met Organza. Het parfum is genoemd naar zijde gemaakt uit cocondraden van de moerbei-rups. Voor inspiratie ging het huis terug naar de bakermat van de westerse beschaving én het parfum: Egypte.
Givenchy heeft er een bijzondere draai aangegeven. De flacon is gevormd naar het vrouwenlichaam omhult met een draperie van organza bekend van antieke reliëfs en standbeelden. De dop doet denken aan de hoofdtooi gedragen door Egyptische prinsessen uit de oudheid. De gouden, met ‘hiëroglyfen’ gegraveerde verpakking, versterken deze ‘millennia-oude’ uitstraling.
Er is nog iets bijzonders aan de hand met Organza. Givenchy presenteerde hiermee een concept dat opvallend afstak bij hetgeen de belangrijkste concurrenten rondom dezelfde tijd lanceerden. Werden Allure van Chanel (1996), Guerlains Champs-Elysées (1996), Gucci’s Envy (1997) en Jungle van Kenzo (1997) in opvallende moderne jasjes gestoken, Organza presenteerde zich alsof het er altijd al was geweest. Wereldwijd sprak dit miljoenen vrouwen aan. Ook de Nederlandse kritiek toonde zich hartelijk: de Vereniging van Nederlandse Cosmeticajournalisten riep Organza uit tot de beste geur van 1997.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Organza is honderd procent klassiek. Zowel in opbouw, zowel in samenstelling. Heel even een lichte, frisbloemige toets – bergamot, fleur d’oranger – die snel overwaait om ruim baan te geven aan ‘couturebloemen’ in het hart: gardenia (vol, koppig, kruidig, fluwelig), ylang-ylang (zacht, sensueel), tuberoos (idem maar sensueler) en jasmijn (vol-bloemig). Die zijn goed met elkaar in balans, in harmonie waardoor en niet één op de hoofdrol opeist.
Het effect: een krachtige bloemenrijkdom die door amber en vanille in de basis een zacht-oosterse, bijna warme verfijning krijgt (die heel lang aanhoudt) zonder er in te verdrinken. Ook ruik ik een zachte kruidigheid, maar die wordt in de receptuur niet opgevoerd. Ceder- en sandelhout zorgen ervoor dat de nasleep een beetje melkachtig en romig wordt, en alsof de zon door het geheel van de compositie begint te schijnen.
RUIK & VERGELIJK
Er zijn twee variaties op Organza verschenen. En sinds 2005 verschijnt Les Millésimes (of Harvest), een reeks waarin ieder jaar een van de hoofdbloemen van Organza door het selecteren van een speciale oogst ervan (het jaar ervoor), een enorme opwaardering krijgt.
Givenchy Organza Indécence (1999)
Givenchy Organza First Light (2004)
Givenchy – Les Millésimes – Organza (2005)
Givenchy – Les Millésimes – Organza Jasmin d’Inde (2006)
Givenchy – Les Millésimes – Organza Fleur d’Oranger Nabeul (2007)
Givenchy – Les Millésimes – Organza Jasmin (2008)
Givenchy – Les Millésimes – Organza Fleur d’Oranger (2009)
Givenchy – Les Millésimes – Organza Jasmin Sambac (2010)
Givenchy – Les Millésimes – Organza Le Néroli d’Égypte (2011)
Givenchy – Les Créations Couture – Organza Lace Edition (2012)