EEN DRUG, EEN VERLANGEN NAAR SCHOONHEID
Jaar van introductie: 1977
Laatst bijgewerkt: 16/01/15
Neus: Jean-Louis Seuziac
Model: Malgosia Bela, Emily Blunt, Maria Carla Boscono, Sophie Dahl, Linda Evangelista, Jerry Hall, Kate Moss; Natalia Semanova, Nastasia Urbano
Yves Saint Laurent vertelde ooit in een interview dat je de tijd niet vooruit, maar dat je precies op tijd moet zijn. Met de geur Eau Libre uit 1975, de eerste naoorlogse breed neergezette androgyne geur, was hij te vroeg. Weinig mensen begrepen – ondanks de love & peace-gedachte van de hippiebeweging en androgyne pophelden als David Bowie en Lou Reed – het revolutionaire concept van dit groene water geschikt voor alle rassen en geslachten.
Twee jaar later revancheerde hij zich. En hoe! Saint Laurent was precies op tijd met Opium. Voor hem een zwoele vertaling in geur van de barokke, overdadige coutureshows waarin hij de modewereld een aantal seizoenen had ondergedompeld. Een van de eerste parfumvideo-clips van het parfum verbeeldde op een geheimzinnige en toch humoristische manier de ‘nadelige’ gevolgen van Opium. We zien een westerse ‘Yvette’ – naam voor een muze/favoriet model van Saint Laurent, dit keer Linda Evangelista – gekleed in een barok deux pièces ronddolen in een duistere no go-zone ergens in het Verre Oosten. Ze zoekt, ze vraagt, om uiteindelijk in een opiumkit te belanden, om er haar (dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse?) shotje te ‘scoren’. Hiermee toonde Saint Laurent zijn uitgekiende gevoel voor marketing. Want naam en campagne – ‘Opium, voor wie zich overgeeft Yves Saint Laurent’ – veroorzaakten veel commotie. Vooral de Chinese gemeenschap in Amerika sprak er schande van.
Met Opium werden drugs opgehemeld en mensen voor de gek gehouden. Pas in 1986 verklaarde de federale rechtbank van Lausanne de aan klacht niet ontvankelijk: de kans dat iemand de drug zou kopen in de veronderstelling het gelijknamige parfum te hebben gekocht, werd uitgesloten geacht. Deze extra aandacht heeft ervoor gezorgd dat de geur inmiddels tot een klassieker in de moderne parfumgeschiedenis wordt gerekend. En dat Opium niet in de vergetelheid raakt, komt doordat het couturehuis bijna elk seizoen wel een nieuwe campagne presenteert waarin wereldberoemde fotografen en regisseurs (zoals Helmut Newton en David Lynch) de mysterie van het parfum op indrukwekkende manier weten te verbeelden.
En voor een model is het nog steeds een eer gevraagd te worden om als ambassadrice van dit schandaalparfum op te treden. Jerry Hall, Linda Evangelista, Sophie Dahl en al die andere zeiden dan ook geen nee. Kate Moss kon dat zelfs twee keer zeggen. Daarnaast verschijnen er sinds een aantal jaren variaties op het Opium-thema zoals bijvoorbeeld Fraîcheur d’Orient (1997), Opium Eau d’Été (2002, 2003) en Opium Fleur de Sjanghai (2005) waarin vooral de frisse openingsnoten de boventoon voeren en frissere bloemen werden toegevoegd.
In 20o9 – Yves Saint Laurent Parfums is inmiddels voor de zoveelste keer overgenomen – ondergaat Opium een facelift. De flacon wordt zoals dat heet ‘aangepast aan de eisen van de tijd’. Dat is nog te pruimen: de inhoud niet. Wordt lichter en transparanter, is eigenlijk een andere geur. Ik heb de geur nog niet geroken. Durf het niet. En Belle d’Opium (2010) gaat meer richting een warme ambergeur.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
De neus van Opium, Jean-Louis Seuziac, omschreef de geur als ‘een gouden zon in een oriëntaalse nacht, een wellustige harmonie van fruit- en kruidennuances’. De opening begint fris en fruitig met mandarijn en bergamot. Zie die mandarijn als een fruitige zon die aan de oosterse horizon opgaat en waarvan de stralen licht frisse, citroenbloemige nuances verspreiden.
Lang tijd om hiervan te genieten heb je niet omdat vervolgens drie bloemen gaan bloeien. Ieder op haar meest uitbundigst: een intens zoete roos, geen heldere, maar uiterst dierlijke jasmijn en de pittig gekruide anjer omringd door mirre en een pikante koriandernoot. De indruk: stroef, donker, verwarrend. De kracht van deze donkere weelde wordt in de basis opgevoerd door een wellustige combinatie van benzoïne, patchoeli, vanille en amber. Opium: you love it or hate it.
Dit is eigenlijk een te summiere omschrijving. Over Opium kun je een boek schrijven. Met een apart hoofdstuk over de presentatie (met soms merkwaardige, wellicht onbedoelde effecten). Zo hoor in je de promoclip met Emily Blunt niet chronologisch afgespeelde flarden uit de dodenmis van Wolfgang Amadeus Mozart met de nadruk op Dies Irea. Zo zie je een luipaard (geleend van Cartier?) door de actrice getemd worden. Opium in combinatie met de dood? Klinkt heel mooi en ‘romantisch’, maar ik vraag me af of het creatieve team op de hoogte was van de betekenis van het in latijn gezongen ‘Lacrimoso dies illa, qua resurget ex favilla’ (Tranenrijke dag waarop uit de as zal herrijzen)? Opium in combinatie met luipaard? Sinds wanneer staat dit roofdier symbool voor de mystiek en het mysterie van Arabië? Geurengoeroe wordt hier erg ‘lacrimoso’ van.
RUIK & VERGELIJK
We geven hier een volstrekt onbevooroordeelde reactie van Estée Lauder tijdens de Amerikaanse lancering in 1978 waarvoor ze was uitgenodigd: ‘Youth Dew met kwastjes!’
Estée Lauder Youth Dew (1953)
Jammer dat sinds de nieuwe verpakking ook de geur veranderd is. Een sterke noot overheerst alles en opium is opium niet meer.
Een heerlijke chique geur.
In het verleden vond ik opium altijd veel te zwaar. Een vriendin van mij draagt opium maar dan de eau de toilette. Als ik met haar op stap ging kreeg ik elke keer een swifje van deze geur naar mij toe en vond het heerlijk. Ik heb deze geur nu zelf en vindt het een prachtige geur. De kruidigheid in deze geur is heerlijk en ondanks dat het een sterke geur is heeft het ook een fris accent. De beste oosterse geur die ik ken en jammer dat de geur is geherformuleerd. Ik probeer nog de oude verpakkingen te krijgen en dat lukt nu nog maar er zal een tijd komen dat deze niet meer te betalen zijn. Jammer.
Inderdaad is de geur veranderd en ik mis de oude geur. De irritatie was vooral dat ik mij meldde met de boodschap dat de geur was veranderd men beweerde dat alleen de verpakking was veranderd.
personeel wist nergens van. Gewapend met een oude verpakking was men wel snel overtuigd. Maar men vond dat als ik dit al 30 jaar gebruik het ook wel eens hoog tijd wordt om iets anders te proberen. Zeer onprofessioneel. Ik mis de oude geur vreselijk. Jammer. Alle nieuwe Opium variaties vind ik te zoet. Dus nu gebruik ik de parfum. Maar zoek nog steeds een vervanger.
Dag Janneke,
Ik zal een vriendin vragen of zij een goed alternatief weet voor Opium. Ken je Cinnabar van Estée Lauder. Wat kruidiger. Heel onprofessioneel van het personeel – die zouden je moeten helpen in plaats van iets anders opdringen.Ik hoor het zo vaak.
Vriendelijke groet,
Erik
Naast genoemde Cinnabar is misschien J’ai Osé van Ted Lapidus nog iets. Dat wordt echter wel zoeken.
Correctie: J’ai Osé is van Guy Laroche en gedateerd 1977. Op dit moment onder andere verkrijgbaar via parfumsuper.nl
Dag Miriam,
J’ai Osé associeer ik niet direct met Opium. Ik had vroeger het parfumextract. In mijn herinnering is het vooral de enorme sterke houtbasis beplakt met bloemen die het karakter bepaalde. Volgens een man die werkte bij L’Oréal en de geur in zijn portefeuille had, was dat voor een gedeelte de verklaring voor de naam. Voor het eerst zoveel hout verwerkt in een vrouwengeur – gedurfd, vandaar J’ai Osé: ik heb gedurfd. Denk je dat de versie aangeboden op parfumsuper.nl de echte is? Dan ga ik die direct bestellen. Het is een van de laatste geuren die ik nog niet in mijn vintagecollectie heb waardoor ik gefascineerd raakte door parfum.
Groeten,
Erik
Heel precies dat hout is echt heel krachtig. Ik weet niet zeker hoe oorspronkelijk de J’ai Osé van parfumsuper.nl is. De laatste fles heb ik van parf Grimme aan de Albert Cuypstraat in Amsterdam. Zij hebben veel ‘gevallen’ geuren. En bij Marjo kan je ook terecht voor oudere geuren. Er is wel verschil in assortiment tussen winkel en webshop.
Schiet me nog te binnen dat ik een flesje Murmure van Fragonard heb. Jaren geleden gekocht in Grasse. Murmure staat bij hun ‘model’ voor Cinnabar. Echt heel mooi.
Inderdaad sinds de nieuwe verpakking is Opium Opium niet meer.
Als je dus vol vertrouwen Opium besteld via de webshop en hem opent valt het heel erg tegen, nog afgezien dat je niets meer kunt ruilen. Dus een tip: eerst in de winkel gaan ruiken of de geur nog wel hetzelfde is.
Ook ik was een Opium-addict en mis de geur nog steeds. En nog steeds niets acceptabels ter vervanging gevonden…. ik lees dat de stoffen eugenol en isoeugenol eruit zijn gehaald vanwege IFRA-richtlijnen. Naar het schijnt waren sommige mensen allergisch. Nou en? Dan gebruik je het toch niet? Het gaat om kruidnagel- en nootmuskaatextracten. Kruidnagel en nootmuskaat ook maar verbieden dan??? Boos en verdrietig. Ik heb wel Lahät Loukoum van Serge Lutens staan, ook heerlijk maar veel zoeter en het fijne van Opium was juist dat het niet zoet was….
Dag Janine, bedankt voor je bericht. Je wordt als consument niet meer serieus genomen. Een van de redenen dat ik Le Bienaimé heb gesticht, mijn eigen parfumhuis. Ik meng reeds bestaande geuren. Een parfum heette Perfume State. Een ode op Opium. Uitverkocht inmiddels. Een melange van Barynia Helena Rubinstein (vintage), Cinnabar Estée Lauder (vintage), Isaphan Yves Rocher (vintage), Jasmin Noir Bulgari, JHL Aramis (de mannelijke Youth Dew), Le Baiser du Dragon Cartier, Noir Tom Ford, Opium Yves Saint Laurent (vintage), Terracotta Le Parfum Guerlain. Een klant vond mijn Opium better than the real thing. Opvallend: er zijn veel geuren waarin nog heel veel anjer (en dus kruidnagel) zit. En die worden niet verboden, verkracht of van de markt gehaald. Zoals een geur van Il Profumi. Kan even niet op de naam komen, staat wel op mijn site. Groeten, Geurengoeroe.