GEEN GROEN WATER VAN LANCOME,
MAAR EEN GROEN PARFUM VAN LANCOME
Jaar van lancering: 1967, 1995, 2005
Laatst bijgewerkt: 12/06/12
Neus: Gerard Goupy
Door het aanhoudende succes van de vintage-trend ontdekken ook steeds meer parfumhuizen hun eigen roots. En dat juichen we toe. Want in hun ‘geheime, verloren gewaande geurengarderobe’ liggen parfums opgeslagen die voor een nieuwe generatie beslist de moeite van het ruiken waard zijn. Het Parijse cosmeticahuis doet het met vijf prachtparfums getiteld La Collection.
Lancôme was trouwens een van de eerste: de collectie bestaat al sinds 1995 en werd gelanceerd ter gelegenheid van het feit dat Lancôme 60 jaar in de parfumbusiness zat en was toen zelfs een tijdje te koop bij de Bijenkorf. Vervolgens alleen weer in het hoofdkantoor aan de Faubourg St. Honoré in Parijs, maar sinds 2005 ook via hun site en op enkele exclusieve punten in de wereld.
Waaronder trendsetwinkel Colette in Parijs (aan dezelfde Faubourg St. Honoré) en wederom de Bijenkorf in Nederland. Het vintage-kwintet in 2005 bestond naast Clîmat uit Magie (1950), Sikkim (1971), Sagamore (1985) en Mille et une Roses (1999). Helaas werd niet gekozen voor de originele verpakking en flacons van de verschillende geuren: alle vijf zitten in een chique basisflacon (inmiddels vier keer aangepast zowel in dop als in flacon) die het klassieke, dus tijdloze karakter van de geuren moet onderstrepen. Inmiddels zijn daar Cuir (2007) en Peut-Etre (2008) bij gekomen.
Sinds 2011 heet de collectie Maison Lancôme en was de concentratie geen eau de parfum maar een eau de toilette en gebotteld in een minder klassieke standaardflacon. Die kennen we namelijk al van onder andere (nog steeds) Magie Noire (1978) en Clîmat (niet meer). En helaas hebben niet alle geuren deze transitie gered. Vooralsnog. Waaronder Clîmat.
De gedachte achter Clîmat: een symbiose van klimaten en stemmingen. Hiervoor werden bloemen verzameld die voornamelijk in subtropische klimaten gedijen overgoten door koele aldehyden. Het effect: een ontwakende voorjaarstuin, samengesteld zoals een schilder zijn doek bewerkt met ruwe toetsen. Zonnig, groen, geel, zwoel en toch fris door de onderliggende groene laag.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Clîmat is een goed voorbeeld van een klassieke bloemige aldehyde zoals die veel in de jaren zestig van de vorige eeuw werden gemaakt. De nadruk ligt, in vergelijk met de aldehydenparfums van de jaren twintig en dertig, meer op de groene-houtachtige noten dan op de sensuele weelde van bloemen. De opening doet denken aan gekneusde bladeren en takken waarop gardenia samen in volle euforie met het lelietje-van-dalen bloeit.
Hierover de, in dit geval, verfrissende aldehydenwolk die in de basis neerdalen op vetiver en animale noten van civet (tekening) en ambergris. De laatste twee verlenen Clîmat een subtiele, niet overheersende sensualiteit. Een toonbeeld van statige jaren zestig elegantie.
RUIK & VERGELIJK
Hopelijk is dit de definitieve naam en flacon van de vintagegeuren van Lancôme. Door het constant veranderen, lijkt het wel of het cosmeticahuis zelf nog niet weet waar zijn rijke geurengeschiedenis nu eigenlijk voor staat. In ieder geval, konden in 2011 er drie de toets der vintage-kritiek doorstaan.
Lancôme – Maison Lancôme – Peut-Etre (1937)
Lancôme – Maison Lancôme – Balafre (1967)
Lancôme – Maison Lancôme – Mille et une Roses (1999)
Eeuwig jammer dat Lancome niet alleen de flacon van Climât wijzigde maar ook de geurformule veranderde…
Bood Climât vroeger spannende, welhaast verborgen, diepe layers die steeds een beetje meer prijsgaven waardoor je verzekerd was van een duurzaamheid van ten minste 12 uren achtereen na eenmalig aanbrengen. Na de herformulering opent Climât met de zo bekende heerlijke prikkelende topnoten maar daarna verdiept het zich niet meer. Na een half uur rest er een benzineachtige basisgeur dat zich niet meer transformeert en na een uur ruik je Climat alleen nog zwak op de plaats waar het is aangebracht en niet meer in de luchtstroom waarin je je bevindt. Ik mis mijn oude vertrouwde Climât ontzettend!
Op Ebay tiert de handel in oude Climâtflacons welig, maar ik heb niet de middelen om 500,- en meer voor, een good old Climât neer te leggen.
Beste Elsbeth. Ik begrijp helemaal je frustratie en die omschrijf je prachtig. Ik heb r spijt van dat ik jaaaaaaren geleden een aantal parfumextracten toen in de ramsj niet heb gekocht. Eigenzinnige geur in dito flacon. Geldt voor zoveel klassiekers: de merken rotzooien maar wat aan en denken met nieuwe nichelijnen dit te compenseren. Geurige groet.