NIET VERDER VERTELLEN: INSPIRATIEBRON OPIUM VAN YVES SAINT LAURENT
Jaar van lancering: 1978
Laatst bijgewerkt: 24/07/12
Neus: onbekend
Model: voormalige, voor mij onbekende, Lauder-ambassadrices
Fotografie: Victor Skrebneski
Zou het waar zijn? Eigenlijk was Estée Lauder in 1978 van plan alleen een nieuwe grote geur te lanceren: White Linen. Maar ze kwam hierop terug naar men zegt toen Yves Saint Laurent in hetzelfde jaar met veel toeters, nog meer bellen en nog meer champagne zijn Opium (1977) aan het Amerikaanse publiek kwam voorstellen. Estée Lauder schijnt te zijn uitgenodigd voor de lancering.
Had plaats op een enorme luxeboot in de haven van New York. En terwijl de vuurpijlen in de lucht schoten die samen het woord Opium vormden – en alle gasten ‘ah’, ‘oeh’ en ‘wow’ riepen – kon Estée Lauder na aan de geur te hebben geroken, in al haar beknoptheid niets anders sniffend uitbrengen dan de inmiddels legendarische (én koele én vernederende) woorden: ‘Youth Dew met kwastjes!’
Deze geur uit 1953, waarvan er sinds de lancering meer dan 200 miljoen flacon over de toonbank gingen, en het eerste Amerikaanse parfum dat echt succesvol was in Europa, had ze als ‘wraak’ met een ‘ruik en vergelijk’-campagne kunnen herlanceren. Estée besloot anders: ze ontwikkelde een nieuw oriëntaals elixer: Cinnabar. De naam komt van een intens donkerbruin naar warm donkerrood uitlopend mineraal. Ze presenteerde het als een parfum voor ‘die vrouw die anders durft te zijn en haar omgeving wil boeien door een kruidig parfum’, en voegde hier aan toe dat ‘het de mysterie en de charme van elke vrouw die het draagt naar boven brengt’.
Bewust gedaan of niet, de campagnes zijn als het ware en kopie van de opulente, oosterse wereld die Saint Laurent opriep. Zelfde decor, zelfde elitaire, chique sfeer. Het effect: ‘Ah!’ ‘Oeh!’ ’Wow!’ Met name in Amerika. En hoewel Cinnabar nooit het succes van Opium en Youth Dew heeft kunnen evenaren, blijft het – vooral in Amerika – een geliefde geur die om de zoveel tijd door de glossies als een ‘herontdekking’ onder de aandacht wordt gebracht. Terecht!
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Het parfum is effectief in al zijn eenvoud. Cinnabar opent kruidig: na een fris-vluchtige kennismaking van sinaasappel en mandarijn word je in een volle wolk van kruidnagel ondergedompeld (zoals vroeger in de renaissance sinaasappels met kruidnagels werden ‘volgespijkerd’ voor ambiancegeuren). Het hart benadrukt de donkere kant van de roos en anjer door het te ‘overgieten’ met kaneel (foto). Zalig. De basis van dit parfum is très oriental: patchoeli, vanille, sandelhout en wierook. Vooral het laatste is in overdaad aanwezig en markeert het significante verschil met Youth Dew met kwastjes.
Ik heb de laatste tijd een paar een mail gekregen waarin werd vermeld dat de geur zou zijn aangepast. Estée Lauder was zo vriendelijk me een nieuwe flacon toe te sturen om het te checken. Het enige verschil dat ik merk, of ik kan het ook anders zeggen, ik ruik nu de aldehydennoot (in de opening gecombineerd met sinaasappel en mandarijn) die ik tot nu toe nooit heb ervaren. Maar het effect blijft voor mij gelukkig hetzelfde: een warme, omhullende ambersensatie met een nog steeds verbluffende ‘spicebomb’-uitwerking.
RUIK & VERGELIJK
Flauw, maar doe het toch. Ruik of Estée gelijk had toen ze Opium vergeleek met haar Youth Dew. En vraag ondertussen ook even naar twee oosterse klassiekers die rondom dezelfde tijd verschenen (en ook nog steeds te koop).
Oscar de la Renta Oscar de la Renta (1977)
Lancôme Magie Noire (1978)