DE BEHOEFTE EEN SCHANDAAL TE CREEREN
Jaar van lancering: 1971
Laatst bijgewerkt: 28/06/08
Neus: Jean-François Latty
Model: yep it’s Yves (onder)
Een van de opvallendste eigenschappen van Yves Saint Laurent-geuren is dat ze altijd veel controverse oproepen. Met zijn eerste mannengeur gaf de couturier de aftrap. Yves deed namelijk wat nog geen enkele collega voor hem had gedaan en daarna door geen enkele is gekopieerd: hij fungeerde zelf als model en wel… naakt! Ideetje van hemzelf. Toen hij de studio van Jeanloup Sieff voor de foto binnenkwam zei hij: ‘Ik wil een schandaal creëren’.
Gezeten op een leren kussen in een kruishouding met als enige ‘accessoire’ zijn bril verscheen hij in de bladen. En inderdaad: een rel was geboren. France Soir noemde hem een ‘Jezus met bril’ en Le Figaro sprak van een een ‘moderne cherubijn’. Het was voor die tijd inderdaad gewaagd.
Pas vijftien jaar later zou seks als verkoopwapen in de parfumindustrie gemeengoed worden (denk aan de advertenties van Calvin Klein). Het gevolg: sommige bladen weigerden de advertentie. Kon Yves niet deren. Het statement was gemaakt en het hieruit voortvloeiende voordeel: zonder een dure introductiecampagne werden mannen op de hoogte werden gebracht van zijn eerste, nog steeds populaire geur pour homme.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Yves Saint Laurent Ligne pour Homme is een klassiek voorbeeld van een citrusparfum: ondanks dat de geur geleidelijk een kruidiger en groener karakter krijgt, blijven de citrusakkoorden ‘de hele geur door’ aangenaam hangen. De geur opent met een vol citroenakkoord gecombineerd met lavendel en verbena. Vervolgens zijn het petitgrain, rozemarijn, marjolein en salie (foto) die deze frisheid het nodig ‘kruit’ geven.
In de basis ruik je, zij het bescheiden, een klassieke blend van vetiver, patchoeli, sandel- en rozenhout. Mocht je de geur ondanks alles te licht vinden, weet: sinds 1984 is er een intensere versie: Pour Homme Haute Concentration.
RUIK & VERGELIJK
(Pure) citrusgeuren zijn populair. Niet zo vreemd: ze verkwikken, dringen zich niet op en schenken instantfrisheid. Altijd prettig na een sportieve inspanning (eerst een douchegel en vervolgens de eau de toilette) of wanneer je behoefte hebt aan wat verkoeling. Hier nog enkele citrusgeuren met het predikaat klassiek.
Dior Eau Sauvage (1966)
Givenchy Gentleman (1974)
Annick Goutal Eau d’Hadrien (1985)
Boucheron Pour Homme (1990)
Rochas Eau de Rochas (1993)