CLASSIC IN EVERY SENSE OF THE WORD
TOEN EEN VROUW NOG EEN VROUW WAS, EEN MAN EEN MAN

Clive Christian valt in dezelfde categorie als Roja Dove: ‘Mag het ietsje meer zijn, sorry ik bedoel eigenlijk, heel veel meer, meneer, mevrouw?’ Parfumkenners hebben geen introductie nodig en bij het grote publiek was hij – een tijdje – bekend omdat hij de maker was van het duurste parfum ter wereld: No. 1. Hoe duur weet ik niet meer, het werd in ieder geval bij bestelling thuis afgeleverd met een Rolls Royce. Dat heet dan decadent.
Het werd bedacht door de naamgever van het huis dat hiervoor in 1990 The Crown Perfumery Company kocht. Aldus de homesite: ‘Het enige huis dat ooit toestemming kreeg om de kroon van koningin Victoria op zijn flessen te gebruiken. Een beeld dat tot op de dag van vandaag elke fles Clive Christian-parfum definieert’. Moet ik als www.mierenneuker.nl toch een kanttekening plaatsen. Koningin Victoria en haar gekroonde navolgers – inclusief koningin Elizabeth – hebben meerder kronen tot hun beschikking. Ik zou dus graag willen weten which crown in particular wordt bedoeld.
Anyway, hij verkocht het weer in 2015 aan EME Investments 5 Ltd en die verpatsten het in 2019 aan Nichebox – zo gaat dat nu in de parfumerie. Sindsdien lanceerde het meer dan dertig geuren – zo gaat dat nu in de parfumerie.
Wat 1872 IK EIGENLIJK?
1872 for Women stamt uit de Clive Christian-periode. 2001 dus. What to say? A very, very elegant scent die, zo zie ik net parfumpotjandorie, ook bij www.bol.com te koop is… dat krijg je als je in handen bent van Nichebox en consorten. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de geur doet me denken aan een goedkoop uniseksgevalletje dat een vriendin van me ooit meenam uit het Verre Oosten (meer dan twintig jaar geleden) die ik ontzettend lekker vond. En die deed me weer denken aan Dalimix (1996) van Salvador Dali gemaakt door de Nederlandse neus Martin Gras. Lekkere mix van peer (toen al!), perzik en watermeloen. En met cyclaam en roos.
Wat mooi is aan 1872 for Women: de lichtheid van de roos (in overvloed) in de opening omringd door een fris-zoete wolk met tegelijkertijd al een hint van hout uit de basis. De bergamot gedraagt zich groen, de ananas geeft een frolic feeling, terwijl de blauwe bes voor een fruitige noot zorgt die zoet is maar niet doorslaat in ‘rood fruit’.

En de roos bloeit maar door, wordt zoeter en tegelijkertijd minder roos door toevoeging van jasmijn, viooltje, osmanthus, fresia, lelietje-van-dalen en orchidee. Die ruik ik niet stuk voor stuk, maar de som der delen is zoals gezegd very, very elegant. Na wat langer door ruiken meen ik de osmanthus – denk in dit geval aan rozijn en abrikoos – te herkennen, en de lichtheid van dit bloemencorso komt op conto van orchidee.
De afronding: ‘hoort zoals het hoort’: sandel- en cederhout en patchoeli met een toefje musk. Maar het duurt verdomde lang voor dat je die goed ruikt – want de ‘fleurforie’ in het hart houdt zeer lang aan. Met de typering elegant zat ik goed, want de geur wordt op de site omschreven als ‘effortless elegance’.
Nog wat onzin op dezelfde site, tenminste ik heb nooit geweten dat de meiroos sinds lang wordt geassocieerd, door ‘haar puur- en vrouwelijkheid, met de aanwezigheid van een engel’.
De mannelijke versie moet natuurlijk gezien de über-klassieke status van The Crown Perfumery Company, mannelijk zijn en dat betekent dus een fusie van fris en hout. Op 1872 for Men, daar kun je dus niets op tegen hebben, mits je geen moeite met de prijs hebt. Wel leuk: de geur is gemaakt door een hippe neus: Geza Schön/Schoen. Ja, die van Escentric Molecules, maar die ook composities levert aan 4711, Ormonde Jayne, Abaci en Biehl.
Dit zit erin: grapefruit, limoen, bergamot, petit grain, zwarte peper, nootmuskaat, cyclaam, salie, fresia, goudsbloem, jasmijn, cederhout, patchoelil, wierook, amber en musk. Wat ik naast de frisse opening (met voor mij een nadruk op limoen en petit grain) detecteer ik een peperig-gekruide noot vastgeplakt aan een diffuse, ‘best wel zoete’ bloemennoot die zich in een zonnig decor hecht aan heel veel cederhout waarover wierookcirkels waaien.
Kan niet anders zeggen, in hun categorie zijn het kwalitatief goede geuren. Je ruikt de kwaliteit en de zuiverheid van de ingrediënten direct. En dat heeft zijn prijs (inclusief ‘snob-tax’).
