SPIEGELBEELD-SHALIMAR
Jaar van lancering: 2019
Laatst aangepast: 13/04/19
Neus: Thierry Wasser
Flankers en variaties op thema: ben er niet echt dol op, maar er zijn een paar waarvoor ik een uitzondering maak. Zoals die op van Muglers Alien vanwege vaak de overdosering van bepaalde ingrediënten. Zoals die op van Calvin Kleins Ck One Summer vanwege de fun-factor. En natuurlijk op die van Shalimar vanwege… ik ‘haat’ het woord in combinatie met parfum, maar het kan niet anders, door de dialoog die het aangaat met de ‘oerpartituur’. Is Shalimar je favoriet, dan heb je – als ik historisch goed zit – sinds 2003 jaarlijks op zijn minst één flanker ter vergelijk en misschien wel genoeg aan je ‘parfumbehoefte’.
Shalimar kun je olfactorisch echt alle kanten van de aarde op sturen, mengen met wat voor een additionele ingrediënten dan ook, altijd blijf je toch, noblesse oblige, iets of heel veel ruiken – een echo, een spiegelbeeld, een verdieping. – van het parfum dat sinds de lancering in 1925 wordt gezien als dé standaard van het oriëntaalse parfum.
Moet gezegd: daaraan ben ik wel gaan twijfelen – de standaard dus – toen ik vorig jaar in de Osmothèque in Versailles (waar alle originele formules van de klassiekers van het moderne parfum liggen opgeslagen) mocht ruiken aan Émeraude van Coty uit 1921. Holy cow, what smell I now! Alsof je een variatie/flanker ruikt van – inderdaad – Shalimar.
WAT SHALIMAR SOUFFLE D’ORANGER IK EIGENLIJK?
Op de www.guerlain.com lees ik datShalimar Souffle d’Oranger een hommage is aan de oranjebloesem, een van de meest ‘klassieke’ parfumingrediënten die sinds een jaar of tien een revival beleefd met name in de masstige- en nichesector. Maar dan vooral bloemig scherp-fris en clean in samenwerking met (veel) witte musk.
Shalimar Souffle d’Oranger zou ik een spiegelbeeld willen noemen doordat de hoofdversierder van het origineel – vanille – tegenover de oranjebloesem wordt verplaatst. Met andere woorden: zoals in het origineel de vanille de overige ingrediënten laat sublimeren, prikkelt hier de ‘andere’ oranjebloesem: zonnig, klaterend, fris, bloemig zónder witte musk.
Nu kun je niet stellen: vanille + oranjebloesem = Shalimar Souffle d’Oranger. Ik bedoel, meng pure oranjebloesem met pure vanille dan heb je nog niet deze nieuwe variatie. Daarvoor gebeurt er te veel op de achtergrond. Wat dat is? Na eerst een duidelijk te herkennen vriendelijke kick van mandarijn en bergamot, gebruikt Thierry Wasser vervolgens alles wat je uit de bittere sinaasappel kunt destilleren/persen. Dus naast de verfrissing van oranjebloesem, zorgt de petitgrain voor een groenige, houtachtige frisheid en de neroli voor een licht sensuele schittering.
Of was het nu andersom? Altijd moeilijk om deze drie ‘geuren’- oranjebloesem, neroli, petitgrain – van elkaar te onderscheiden als ze samen optreden – het is de mix die deze geschakeerde zonnige frisheid garandeert. En door dit alles heen ruik je voor mijn gevoel Shalimar – de bloemen (inclusief iris) en de harsen die de vanille intenser, kruidiger en zo herkenbaar Shalimar maken. Maar wel heel lichtjes en subtiel.
Let op: in Nederland alleen ‘live’ te koop bij de Bijenkorf (vanaf 6 mei).