OUD IS EVEN DUUR ALS (HET RIJMT)
Jaar van lancering: 2012, 2017 (?)
Laatst aangepast:23/07/18
Neus: Chris Maurice
In Nederland leeft het niet echt, of beter gezegd is het nog niet zichtbaar: luxe die eraf vanaf spat, blingbling in überdrive trots getoond. Waar ze er geen moeite mee hebben: Amerika, Arabië en Azië. De redenen zijn meestal hetzelfde: ze hebben er keihard voor gewerkt en/of geluk gehad op de beurs en/of in het casino en/of weet ik wat niet al. Op parfumgebied is het daar dus ook hoe duurder hoe beter. Geldt natuurlijk alleen voor de oude en nieuwe elite en de social wannabe’s/climbers. Want de ‘deplorables’die ervoor zorgden dat de man die niets maar dan ook niets met deze laagopgeleiden – gemeen – heeft, de 45stepresident van de Verenigde Staten werd.
Anyway, voor mensen voor wie geld geen issue is, is Malesiavergeleken met die van Memovan Irish Oud Parfum en Boadicea the Victoriousvan Blue Sapphire – respectievelijk $ 700,00 en $ 885,00 – een koopje. U rekent af: € 250,00 voor 50ml. En dan hebben we het over het zoveelste oudparfum. Ik weet niet of Malesiaal uit 2012 of 2017 stamt, wel dat het onderdeel is van de collectie Oud Stars.
De verantwoording: ‘Na drie jaar intensief onderzoek en exclusieve selecteren van materialen lanceerde Xerjoff Oud Stars op de Esxence Milan Exibition 2012, bestaande uit zes parfums gebaseerd op de XJ Shooting Stars-lijn uit 2005’. Zal wel niet: ‘Uitgevoerd volgens de Arabische parfumtraditie en geïntegreerd met de luxe stijl en creativiteit van Xerjoff, is de collectie gemaakt met – lijkt me nogal logisch dus waarom vermelden – prestigieuze distillaties van puur oud uit de plantages van Laos, India en Borneo’.
De storytelling is in zekere zin origineel: ‘De naam van elk parfum – Zafar,Mamluk, Zanzibar(voorheen Najaf), Al-Khat, Gao, Fars– is gekoppeld aan een boek geschreven in 1325: Reis van Ibn Battuta, vernoemd naar de Marokkaanse geleerde en ontdekkingsreiziger – ook wel ‘de Marco Polo van de Arabische wereld’ genoemd -waarin hij het leven en de cultuur beschreef van steden in Noord-Afrika tot het Verre Oosten’.
Waar de ‘oude stad’ Malesia oorspronkelijk heeft gelegen, is onduidelijk. Wordt er het huidige land Malaysia bedoeld met als hoofdstad Kuala Lumpur? Want google je het dan kom je direct bij Malaysia. Malesia wordt alleen gebruikt als geografisch gebied dat pak weg het gebied beslaat tussen de Aziatische kustlijn en Australië.
De droom volgens Sergio Momo (oprichter van Xerjoff): ‘Tijgerogen, vrouwelijke klauwen, katachtige instincten, de lok van het wilde. Het lelietje-van-dalen nadert als een moesson. Op de evenaar, waar het hart is, ligt het kruispunt van dromen, waar de gurjum-balsem, West-Indisch sandelhout en de barnsteen samenkomen. Alles is toegestaan tussen de verlaten tempels begroeid met lianen en de hi-tech wolkenkrabbers. Je hoofd voelt alsof het wordt afgesneden door een Dayak-headhunter. Van de vrachtschepen in de haven worden vaten van oud, vanille, tonkabonen, tolubalsem, ladanum en musk gelost, in een uitgebalanceerde mix van geuren die alle kleding van het sultanaat doen gloeien’.
Een droomtoestand inderdaad, want ‘in het echt’ mag echte musk niet meer ontnomen worden van het ‘Himalya-hert’. En oudh in vaten? Is toch zo’n kostbaar goedje zeer beperkt leverbaar?
WAT MALESIA IK EIGENLIJK?
Tja. Oudh, veel oudh, heel veel oudh uit Laos en Cambodja die op een bepaalde manier aangenaam viezig, animaal en duister wordt gehouden. Komt natuurlijk door het ontbreken van bloemen, behalve dan het lelietje-van-dalen in de opening, alleen is het er een die veel haast is, want voor je het weet is ze weg verzonken in en verstikt door de kruiden en harsen. In ieder geval komt ze niet aanzetten als een moesson.
Het hart – gurjum balsem, amyris, amber – houdt het ook snel voor gezien want ‘spreidt zijn klauwen’ al direct vanaf de opening. De zoetheid vanille en tonkaboon in de basis wordt mooi in balans door het meer kruidige cistus labdanum en tolu-balsem. De musk is niet wit, maar donker, dierlijk.
Niets mis mee. Maar toch, maar toch. Malesia is een veel beproefde variatie op een bijna te populair thema. Maar vergeet niet dat de meeste mensen oud nog niets zegt. Er zijn nog heel wat zieltjes te winnen. Alleen voor veel minder koop je een oudh van dezelfde strekking. Maar zoals gezegd: er zijn naast kenners nóg meer snobs voor wie geldt: hoe hoger de prijs des te serieuzer ze het nemen.
Mensen die snobisme en geld in overvloed hebben, laten natuurlijk hun eigen maat-oudhparfum maken. Ze bestellen een compositie in Parijs en voegen thuis hun eigen dosis oudh toe. En die wordt steeds duurder. Volgens Siraj Hassan Gawai, filiaalmanager en sales supervisor bij Arabian Oud in Dubai, kan ‘een kilo oud kan net zo duur zijn als een kilo goud, soms zelfs meer afhankelijk van de zeldzaamheid van de boom waar het uit was gesneden – ik zag dat een kilo Indiase oud werd verkocht voor bijna $ 129.316’.