MR. BURBERRRY ON A BLUE MONDAY
INDIGO IS THE NEW BLUE
Jaar van lancering: 2018
Laatst aangepast: 08/04/18
Neus: Francis Kurkdjian
Heel veel luxemerken associeer ik niet met sport of welke vorm van lichamelijke inspanning dan ook, behalve misschien het ‘show offen’ van je nieuw gekochte kleding. Yves Saint Laurent et sport: non, non, non. Jil Sander und Sport: nein, nein, nein. Armani e sport: no, no, no. Burberry and sport: no, no, no. Laatste had een tijdje geleden een sportduo in het assortiment: in 2009. Vervolgt met een zeer koude versie: 2010. Waarom? It’s the economy stupid!
Een goed alternatief voor een sportgeur – of is het nu een sportieve geur? – qua naaminvulling en beleving: blue. Daarna werd het jeans. Beetje saai inmiddels want zó vaak gebruikt. Maar blauw en jeans kun je chiquer interpreteren: we noemen het dan indigo.
Idee achter Mr. Burberry Indigo: een verkwikkende en frisse interpretatie van Mr. Burberry Eau de Toilette. Want ‘waren we met Mr. Burberry in Londen, Mr. Burberry Indigo voert je naar een ontspannend moment langs de Britse kust en onthult ontspannen sensualiteit en natuurlijke mannelijkheid met een nieuwe geur’.
Need we say more? Nee, behalve dat je je 100ml en/of 150ml Mr. Burberry-flacon kunt personaliseren met max drie initialen via de monogram-service op Burberry.com, bij Burberrywinkels en geselecteerde warenhuizen.
WAT MR. BURBERRY INDIGO IK EIGENLIJK?
Bij dit soort aanvullingen gaan mijn wenkbrauwen altijd omhoog: ‘Burberry fragrances are created by Francis Kurkdjian for Takasago with a specific process of maturation and maceration to enrich the quality and the signature of the scents’.
Ofwel, een specifiek proces van rijping en maceratie om de kwaliteit en de handtekening van de geuren te verrijken’. Hier zeg je heel veel mee, hier zeg je heel weinig mee zolang je proces niet specifiek benoemt. Vervang geuren lukraak met een ander product en het ‘effect’ is hetzelfde.
In ieder geval: de succesvolste mannengeuren zijn casual, clean met citrusnoten. Vandaar ook Mr. Burberry Indigo (moet Burberry in Amerika in ieder geval bij mannen meer op de kaart zetten). Door Francis Kurkdjian rijk en ‘vol’ geïnterpreteerd. Vooral de frisfruitige opening met citroen en zwarte bes. Is mooi, soepel en zuiver: je ruikt het goed en goed in balans; de zwarte bes is niet té zoet.
De fris-groene rozemarijn, die te hoog gedoseerd vaak te fris en te etherisch kan worden, zet de compositie aan tot mannelijk maar wordt in toom gehouden door een groene golf die volgt met munt en viooltjesblad. Energiek en ‘natuur’ toch weer niet te.
De reden: de basis die snel volgt. Inderdaad clean, of beter gezegd bleek. Witte musk geflankeerd door ‘droge’ amber en ‘wit’ eikenmos. En dan zit je waar je de man moet hebben, waarmee je hem kunt (in)pakken: een schone, heldere frisgewassen geur met toch warmte (amber) en toch hout (eikenmos).
Indigo is de verfstof die stof zijn intense blauwe kleur geeft. Het pigment wordt uit de natuur verkregen: afkomstig van het plantengeslacht Indigofera (verspreidingsgebied Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika), maar ook verkregen uit wede (Isatis tinctoria) groeiend in streken met gematigder klimaat.
De kleurstof wordt gewonnen uit blad en tak die indigotine bevatten. De productie is gecompliceerd: blad en tak worden op hoge temperatuur geweekt in water zodat het gaat fermenteren. Bij dit proces komt gele vloeistof vrij die in contact met zuurstof verandert in blauw. Het bezinksel wordt gezuiverd, gedroogd en gesneden tot blokjes die tot poeder worden vermalen.
Weer een probleem: dit poeder lost niet in water op. Wat te doen? De zuurstof moet via een nieuw gistingsproces aan het poeder onttrokken worden. Om te zorgen dat het indigo zich hecht aan het textiel, wordt een loog (soda, potas, urine) in de kuipen gestopt. Als de stof uit het bad wordt gehaald, is het wederom geel maar tijdens het drogen doet het oxidatieproces weer zijn werk.
Eerst kleurt de textiel groen, maar geleidelijk krijgt het zijn steeds diepere onoplosbare blauw. ‘Vroeger’ werd met verven op zaterdag begonnen en liet men het tot maandag intrekken om daarna de stof te drogen. Hierdoor hadden de ververs ‘verplicht’ vrij. Het schijnt dat hier de uitdrukking ‘blauwe maandag’ vandaan komt.