‘JADE-MAGNOLIA’S’
Jaar van lancering: 2016
Laatst aangepast: 30/09/16
Neus: Daniela Andrier
Bvlgari presenteerde in 2014 zijn langverwachte nichelijn: Le Gemme. Een sextet. Tegen mijn verwachting in werd de consument niet echt tijd gegund zich hierin te verdiepen, want een jaar later werd de lijn uitgebreid met een trio, die me eerlijk gezegd is ontsnapt: Lazulia, Zahira en Selima. Afgaande op deze namen, weet je bijna zeker waar Bvlgari met Le Gemme zijn pijlen op richt: het Midden-Oosten. Heb ze geroken in de Bijenkorf. De eerste is oudh-geïnspireerd, de tweede een kruidige floriental met ylang-ylang omringd door een krans van kruiden. De derde een door saffraan gedreven kruidige infusie. En ze vielen me eigenlijk mee, stelden me niet teleur omdat de algemene boodschap van Le Gemme gewaarborgd bleef: niet overrompelend en zwaar – ‘zoals ze het daar willen’ – maar luchtig en transparant zoals het licht speelt met gefacetteerde edelstenen.
En datzelfde ervaar ik met Splendia en Desiria die me werden toegestuurd. Irina niet, dus daarvoor moet ik binnenkort weer even richting Rokin. Wat ze verbindt? Jade. Is de gemeenschappelijke naam voor twee mineralen die als edelstenen worden gebruikt: jadeït en nefriet. Deze ‘steen’ heeft verschillende kleurschakeringen: bruin, zwart, ‘wolkenwit’ en – de meest geliefde – groen. Jade werd oorspronkelijk gebruikt als gereedschap maar kwam tijdens de Han-dynastie in zwang als sieraad. Jade wordt gezien als een waardevolle steen die boze krachten weert. Als men een stuk lang op zijn lichaam draagt, verandert de kleur. Of dat gunstig dan wel negatief op de zielenheil werkt, is me onduidelijk.
Daniela Andrier koos als olfactorisch symbool voor jade de magnolia – de bloem die vaak ‘op de een of andere manier’ met China wordt geassocieerd. En dat terwijl de struik, die kan uitgroeien tot een immense boom, zowel Azië als de Verenigde Staten als oorspronkelijke habitat heeft. Detail en toeval of niet: de ‘oude’ Chinezen noemden de Magnolia denudata de Jade-orchidee, en werd beschouwd als symbool van zuiverheid, en geteeld in tempeltuinen sinds de zevende eeuw.
Al met al heeft Daniela Andrier het goed getroffen. Want de magnolia-bloem is fragiel; bij aanraking valt die spontaan op de grond. Dan de geur – licht bloemig, beetje poederig (denk amandel) met een opvallend frisse citroenachtige ondertoon. Past perfect in de Gemme-filosofie dus. Ze zegt hierover: “Ik koos voor magnolia uit China als iconisch ingrediënt om de drie geuren te structureren en met elkaar te verbinden. Net als jade, is magnolia teder en sterk, delicaat en toch krachtig”.
WAT SPLENDIA & DESIRIA IK EIGENLIJK?
Splendia – naam behoeft geen uitleg dunkt me – wordt omschreven als een ‘lichte delicate bloemengeur met groene noten van narcis, iris, magnolia en mos’. Voor mij geschilderd als een pastel. Een tedere omhelzing. Magnolia geeft de zachte bloementoets met een frisse ondertoon die wordt voortgezet met iris.
Poederig, maar de aardse, minerale tonen worden er meer van benadrukt waardoor het fris-transparante karakter wordt voortgezet. Mooi de mos: zorgt voor een aardse ondertoon zonder dat de lichtheid verloren gaat. En als je heel goed door ruikt neem je de narcis waar; zorgt voor een bloemige sensualiteit maar anders dan de tuberoos.
Er zit natuurlijk meer in Splendia. Ik neem een soort lactone, melkachtige, poederige musk waar. Alsof die als een nevel over de hele compositie glijdt. Ook interessant: vaak wordt niche met duidelijke waarneembare geuren geassocieerd – overvloed, het niet besparen op ‘dure’ en ‘exclusieve’ ingrediënten. Splendia maakt duidelijk dat ‘less is better’ ook een aangename niche-ervaring kan zijn.
En dat geldt ook voor Desiria. Naam: idem overbodig. Ontloopt Splendia niet veel. Alleen is deze geur meer ‘musk-geharnast’. Wil zeggen: een poederige, eveneens lactone-achtige musk die zich als een bedje spreidt waarop de bloemen kunnen bloeien. De magnolia is hier minder present doordat ‘vol baan’ wordt gegeven aan de roos-tuberoosmelange. En in dit geval roos ondersteund door tuberoos. Met andere woorden: een roos lichtjes erotisch gemaakt door de tuberoos. Maar ook hier: niet overrompelend, want over het geheel van de compositie waait een lichte, frisse wind.
Alleen: ik kan me indenken – leve het vooroordeel – dat mensen meer verwachten van een juweliersnichelijn. Meer glinstering, meer glam(our). Dat doet Bvlgari dus niet. En dat vind ik mooi. Maar, krijg nou wat! Ik zie zonet dat de Gemme-lijn ook bij Sephora wordt verkocht – online te bestellen. Hoe zo exclusief? En hoe de lijn in het Midden-Oosten wordt gepresenteerd zie je op de clip.