‘CUIRIS’: MANNELIJK VERFIJND
Jaar van lancering: 2014
Laatst aangepast: 23/09/14
Neus: François Demachy
Ambassadeur: Robert Pattinson
Fotografie: Nan Goldin
Kijk, zo horen we het graag wat een geur vermag: ‘De Dior Homme-lijn heeft een unieke signatuur waarin kracht zich vermengt met subtiliteit, waar uiterlijk vertoon plaats maakt voor pure klasse’. Probleem alleen: voor velen blijft het kopen van een duur label een manier om te ‘show-offen’.
Dat is in geval van de meest recente versie van Homme (2005) niet erg, want daar mag wat mij betreft iedereen van genieten omdat de geur verder gaat dan alleen maar lekker ruiken; het raakt de essentie van parfum. Dat wil voor mij zeggen: het doet je verwonderen, raakt je ziel, prikkelt je hersenen. Ook fijn: volgens Dior zijn ‘een paar druppels al voldoende’.
Nog fijner: Homme Parfum is geen één-twee-drie-klaar-compositie. Je moet je er – even – in verdiepen om hem te begrijpen. Dat komt omdat Homme Parfum in de buurt van niche komt. Dat kan bijna niet anders als leer het hoofdthema is – een bij uitstek verfijnd en tegelijkertijd heftig ingrediënt.
Het is als het ware een exercitie voor gevorderden, een geur die meer eist van de gebruiker. En het klopt bijna wat Dior zegt: ‘Leer is geen geurnoot maar een compositie die een beroep doet op de creatieve eigenheid van de parfumeur. Een enorme uitdaging omdat het meerdere interpretaties heeft. Iedere parfumeur heeft zijn eigen visie’. Bijna omdat volgens mij leer een gewoon een noot is die op zichzelf wel een compositie is. Maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld vetiver en patchoeli. Hier ben ik het helemaal mee eens: ‘Homme Parfum is een moderne cuir; zoveel meer dan alleen mannelijkheid, want ook gevoelig en aangrijpend’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Geurengoeroe is wel bevooroordeeld, want leer is een van zijn favoriete ingrediënten. Vanaf de eerste spray is hij blij, want je ruikt leer zo als leer moet zijn en je merkt al snel dat de omringende ingrediënten mooi ‘in de leer’ gaan.
Eerst is er een ‘loepzuivere’ concentraat van Italiaanse sinaasappel. Meer zoet dan fris en snel opgaand in het hart van iris – de constante van alle Homme-variaties. Poederig, droog en ‘stoffig’ die door het leer als het ware soepel en plooibaar wordt. En het leer zelf is mannelijk – donker, chic en toch ruig-animaal – maar geraffineerd wat versterkt wordt door toevoeging van een absolu van rosa damascena. Het garandeert dat het leer begint te ‘leven’, niet plat leer blijft.
Dan de afronding: een mix van sandelhout (uit Sri Lanka) en ambrette (foto). De eerste is melkachtig, rond en lichtbloemig, de tweede wordt wel gezien als de mooiste plantaardige musk denkbaar en die maken samen het leer nog fijner en zachter zonder zijn mannelijke toets te verloochenen. François Demachy omschrijft de geur van ambrette zelf als ‘likeurachtig zwevend tussen perenbrandewijn en zaden die doet denken aan musk en ‘ondergronds’ werkt om Homme Parfum te fixeren’. En als je het ‘parfum’ – is in feite een eau de parfum – beter leert kennen, bespeur je zowaar het likeureffect. Mooi, zuiver, elegant.
RUIK & VERGELIJK
Begrijp je de compositie direct, dan is het de hoogste tijd om verder ‘in de leer’ te gaan. En dat kan: in La Collection de Christian Dior verscheen onlangs (heb ik nog niet geroken):
Dior – La Collection de Christian Dior – Cuir Canagge (2014)
En heeft al langer:
Christian Dior – La Collection de Christian Dior – Leather Oud (2010)