FRIS, FRISSER, FRIST
‘VERVEINE, VERVEINER, VERVEINST’
Jaar van lancering: 2014
Laatst aangepast: 27/06/14
Neus: Karine Dubrueil?
In het Nederlands betekent frisson: beving, huivering, rilling, trilling. En deze emotie kun je letterlijk en figuurlijk op je huid ervaren. Letterlijk: als je je bijvoorbeeld kapot schrikt van een geur waarna je zo benieuwd was en je haren dientengevolge rechtop gaan staan. Figuurlijk: als je plotseling wordt overvallen – de zon schijnt, niets aan de hand, geen wolkje aan de lucht – door een wind uit onverwachte hoek. Je hebt het even koud, je rilt. Over het algemeen een negatieve beleving.
Maar een frisson kan ook positief zijn, iets waarnaar je halsreikend uitziet. Je kent het wel: zoals gisteren en misschien morgen: het is aangenaam warm, bijna zwoel. Eén van die momenten dat je behoefte hebt aan verkoeling. De meest gangbare opties: frisdrank, ijsthee, sorbetijsje of een glas zéér gekoelde slobberwijn.
Het minst gebruikt: eau de cologne die je gemoed een kortststondige rilling schenkt. Wat is dat toch jammer, wat veel plezier onthouden mensen zich hierdoor. Ik denk er over een stichting ter promotie van eau de cologne in het leven te roepen: Cologne First.
Want deze ‘kennis’ mag niet verloren gaan – gelukkig zijn er gunstige geluiden te horen wat colognepromotie betreft. Bijna elk nichemerk heeft er nu een in het assortiment. En voor L’Occitane is het vanzelfsprekend. In 2012 drie topcolognes in 300ml-flacons. Dit jaar onder meer een nieuwe kijk op de verbena-geur uit de collectie – een van de ‘fetishkruiden’ van het merk zo lijkt het wel – de friste en meest klaterende versie tot nu toe.
Dit zegt L’Occitane: ‘Wanneer de zomer eindelijk lonkt, kan niemand de verleiding weerstaan. Geef je over aan de tonen van een citroenfrisse geur vol tegenstellingen. Frisson de Verveine – verkwikkend, liefkozend, een uitnodiging van citrusvruchten, vers geplukte groene blaadjes en watervruchten badend in het water van de rivier’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
En dat gaat dan zo, als je het gelooft: ’s Zomers begint de oogst van de verbena (foto) die van dorp naar dorp in de Provence worden vervoerd tot ze bij de distilleerderij zijn. Tijdens deze reis volgen ze de waterlopen die door de streek kronkelen. De opwekkende geur van verbenablaadjes mengt zich met de verkwikkende frisheid van wild water’.
Dit is de realiteit: de – biologische geteelde – verbena; groen, ‘vegetaal’, fris met een bitter randje wordt ondergedompeld in een enorme overgedoseerde aqua-noot die doet denken aan cascolone. De groene frisheid ervan wordt versterkt door citroen en bergamot. Leuk is de toevoeging van komkommer – versterkt de waterfrisse sensatie. Het geheel wordt vastgehouden door een nauwelijks te bespeuren houtnoot die doet denken aan vetiver en cederhout.
En dat mensen niet echt bekend met het effect van eau de cologne, blijkt wel uit de reactie van Hans Ubbink tijdens een interview over zijn eerste twee geuren AM en PM – bespreek ik binnenkort. Het weer was stralend dus had ik een cologneachtige geur op zak. In dit geval Frisson de Verveine. Ik liet het ruiken, hij schrok zich wild. ‘Ja, Hans. Zo strak en patsboem right in the face kan, moet een klassieke cologne zijn. Als een klap in het gezicht. Even de alcohol laten vervliegen en dan genieten van de kruiden en citrusvruchten’.
RUIK&VERGELIJK
L’Occitane’s Verveine uit 2003 blijft populair en kent ‘sinds kort’ jaarlijks frisse variaties die altijd limited editions zijn.
Verveine Extrême Agrumes (2009)
L’Occitane Verveine Secrèt d’un Eté (2010)
L’OccitaneVerveine Sorbet (2012)
L’Occitane Verveine Menthe (2013)