EEN HOLLANDSE KLASSIEKER
‘WILL YOU FRESHEN THAT UP, DEAR?’
Jaar van lancering: 193?
Laatst aangepast: 16/12/13
Neus: onbekend
Model: onbekend
Concept & realisatie: Royal Sanders
Een groot percentage van ‘de jeugd van tegenwoordig’ uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw moet bij geur in combinatie met vader (of ander volwassen familielid) denken aan het oerhollandse Fresh Up (oorspronkelijk met een verbindingsstreepje tussen Fresh en up). Net zoals een van de slogans van Calvé pindakaas kun je ook van deze after shave zeggen: ‘Wie is er niet mee groot geworden?’
Opvallend: de geur is bij mijn weten nooit als eau de toilette en/of eau de cologne verschenen. Mijn vader gebruikte het dus ook. En hij was bijna een voorbeeldgebruiker: een goedwillige en hardwerkende familieman die Nederland na de oorlog hielp weer economisch in de steigers te zetten, wonend in een voorbeeldige, aangeharkte jaren zestig nieuwbouwwijk waar zijn kinderen zich ongestoord konden voorbereiden om het nóg beter te krijgen. Iets wat ik nog niet wist: net zoals Mäurer & Wirtz’s Tabac Original verscheen Fresh Up (nu geproduceerd door Royal Sanders) in de jaren dertig van de vorige eeuw eerst als scheerproduct om daarna uit te groeien tot een ‘traditie rondom het scheermoment’ zoals nu op http://www.freshup.nl valt te lezen.
Dat achter de sitenaam punt nl staat en niet punt com zegt iets over de lokale ‘Ik-hou-van-Holland’-faam van dit als ‘sinds jaar en dag een icoon in de wereld van mannengeuren en één van de meest succesvolle en memorabele geuren aller tijden’ omschreven scheerproduct.
Een van de charmes van Fresh Up: het gebruik. Je hoeft de flacon niet ‘leeg’ in je handen te schudden of te sprayen, door het ‘unieke, revolutionaire deppersysteem’ dat naast de geur nog één ding garandeert: de toegevoegde, huidbeschermende bestanddelen – menthol, glycerine en hamamelis virginiana – komen overal gelijkmatig terecht daar waar de net geschoren huid het nodig heeft. Hamamelis virginiana is in het Nederlands toverhazelaar waarvan blad en jonge bast als sinds eeuwen wordt gebruikt bij schaaf- en brandwonden, ruwe, droge huid en exzeem.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Ja, dat is de grote vraag. In mijn herinnering had de geur meer ‘prik’, meer een cologne-effect bij het aanbrengen. Ik ruik nu een kortstondige frisse mix als een flits van citrusnuances met een groene ondertoon die neigt naar munt. Langer op de huid een kruidige nuance – beetje nootmuskaat, beetje kaneel zacht gemaakt door een lichte lavendelnoot. En de basis: zeer klassiek, zeer mannelijk. Een ondefinieerbare houtnoot omringd door ambergris en musk. Ik meen ook een aldehyden-toets te bespeuren en dat komt door het soapy en schoongewassen karakter van het geheel. Niet hemelbestormend, niet (meer) verrassend maar tot mijn grote verbazing van een betere kwaliteit dan mijn herinnering aan Fresh Up. Goed no nosense-product.
RUIK&VERGELIJK
Fresh Up is een van de grote Hollandse klassiekers die ondanks het geurenbombardement van de afgelopen vier decennia zich staande weet te houden. Knap, en het zegt iets over de ‘vader-op-zoon-doorgeef’-kracht van de geur – iets wat in een van de promotiefoto’s nog steeds wordt benadrukt (wel jammer dat de prettige ronde flacon is ingeruild voor de huidige rechthoekige). In deze categorie vallen ook:
Mäurer & Wirtz Tabac Original (1938)
Shulton Old Spice (1938)
Visconti di Modrone Acqua di Selva (1949)
Massimo Vidal Pino Silvestre (1955)
Fabergé Brut Classic (1964)
Puig Aqua Brava (1968)