ORANJEBLOESEM – WEER – IN HET ZONNETJE GEZET
Jaar van lancering: 2013
Laatst aangepast: 23/07/13
Neus: Patricia Nicolaï (foto onder)
‘Ei, ei, ei
en we zijn zo blij,
maar niet omdat jarig is maar om de geursnoeperij’. Dit speelt door mijn hoofd terwijl ik ruik aan de nieuwste geur – Eau Soleil – van een van de meest symphatieke én vaardige neuzen die ik ken: Patricia de Nicolaï. En hoewel wat ingedrediëntkeus betreft niet echt origineel (neroli), het verhaal idem (Anne-Marie de Trémouille aan wie neroli zijn naam dankt, meer weten: toets haar naam in de zoekfunctie van geurengoeroe), vergeef je het Patricia Nicolaï omdat je weet dat ze er het beste uithaalt (de neroli), er het beste aan toevoegt (jasmijn) en er een eigenzinnige maar klassieke draai (alsem, tijm, ylang-ylang, patchoeli) aan geeft.
Want, my god wat is oranjebloesem de laatste jaren toch veel in het zonnetje gezet, bijna overexposed. Toch opvallend voor een ingrediënt dat ‘tot voor kort’ alleen in de opening of als onderdeel van de klassieke cologne werd gebruikt. Eau Soleil vormt onderdeel van de Eau Fraîche-collectie waar Eau d’Eté (1997), L’Eau Mixte (2010), L’Eau Chic (2011 al besproken) and L’Eau à la Folie (2012 al besproken) ook onder vallen. Ik zou graag eigenlijk alle geuren van Patricia Nicolaï al hebben beschreven, maar daar ontbreekt me het gewoon aan tijd. Terwijl ze het wel waard zijn. De reden: ze zijn zo verdomde lekker. Van simpel en eenvoudig tot uiterst geraffineerd en verbeeldingsvol. Zonder bij het laatste te abstract en onduidelijk te worden: haar liefde voor pure ingrediënten behoedt haar er vanzelf voor.
Eau Soleil is in feite een verfijning van haar bedspray Brume d’Oreiller (jaartal onbekend). Patricia de Nicolaï: ‘Seeing the success of it – inspired by orange flowers oil – I thought it would be interesting to create a fragrance which used the same citrus characteristics. This is why I imagined Eau Soleil as an ideal summer fresh fragrance in which the neroli reminds us of the smells of our childhood’.
Ik vind het heel erg jammer dat dit parfumhuis in Nederland nauwelijks te koop is – Annindriya Perfume Lounge en parfummaria.com – en bij onze zuiderburen helemaal niet. Je kunt natuurlijk online bestellen. Maar de geuren van Patricia Nicolaï gaan pas echt leven als je ze met elkaar kunt vergelijken. En dan valt ook haar klasse pas op. Dus…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Er zit iets eigenaardigs groen in de citrusknallende opening van citroen, mandarijn, bergamot en petitgrain die een beetje muntachtig overkomt. Zou dit komen door de laatste toevoeging (gewonnen uit tak en plant van de oranjebloesemboom) gecombineerd met tijm en alsem?
Zorgt er in ieder geval direct voor dat de frisheid mooi onderbouwd, niet te citrus is en de overgang naar het hart naadloos verloopt: hier bloeit dus de neroli (fris, zonnig, crisp, sprankelend) opperbest omringd door bloemen die haar bloemigheid versterken zonder dat de frisheid verloren gaat: Egyptische jasmijn en ylang-ylang (geeft mooie sensuele warmte – zie foto) van de Comoren.
In de basis wordt aan de zonnige frisheid warmte toegevoegd. Komt op basis van patchoeli. Gelukkig, die garandeert tevens dat de witte musk niet te veel haar katoenpluizerige warmte en frisgewassen effect kan opvoeren. Want dat maakt een geur vaak ‘dood’ en juist ‘onfris’ voor mij. Kortom, een stralende zonnigheid in een flacon voor tijdens de zomer die nog steeds op zich laat wachten.
RUIK & VERGELIJK
Neem voor de lol de proef op de som met de eerste. En dan zal je het opvallen hoe elegant(er) en ‘onderdanig(er)’ de witte musk zich bij Eau Soleil tot de neroli verdraagt. De tweede heeft ervoor gezorgd dat ‘pure oranjebloesem’-geuren, bij weer een andere doelgroep voor het eerst echt in de smaak valt: consumenten die zich bij hun parfumkeuze eerder door modenamen dan door parfumnamen laten leiden. De laatste maakt duidelijk dat voor authentieke parfumeurs neroli een inspirerende bloesem blijft.
Yves Rocher – Secret d’Essences – Néroli (2013)
Elie Saab Le Parfum (2011)
Guerlain Aqua – Allegoria – Neroli Bianca (2013)